Aimaan Ahmad: Panic.

Jun 20, 2011

Panic.


How you looks like when panic.



Sejujurnya, all people have panic attack in life. But the different here is how you handle your panic situation. Apa yang saya boleh berkongsi di sini, if we good in handling panic situation , surely you're good in manage your life. Semua ini bukan sejak azali, tapi dari kehendak diri kita sendiri inginkan perubahan dalam diri.


Can you imagine if a lot of people can't handle their panic situation, apa lah akan jadikan? Maybe kamu akan bersimpuh tepi jalan dan meraung-raung apabila beg/tas tangan diragut? ataupun kamu duduk senyap dalam kereta setelah melanggar motosikal dan mangsa berdarah-darah? ataupun kamu tak bertindak apa-apa melihat orang pengsan depan kamu even nak jerit mintak tolong sahaja, belum lagi pikir nak buat "cpr".


Bercakap pasal cpr, saya pun belum pernah buat cpr pada mangsa tapi belajar sudah.
( memanglah tak buat cpr lagi, tak penah lagi jumpa yang pengsan dpn kita, takkan tiba2 nak men"cpr"kan mangsa sedar, itu dah lain bunyinya)


Kadang-kadang, panic ini banyak boleh mneyelamatkan lagi situasi. Contoh kalau rumah terbakar. Kebanyakkan mangsa mati akibat ketakutan sampai tidak boleh berfikir bagaimana untuk berlari atau selamatkan diri. Jadi lepas ini bersama-samalah kita.

Ada jugak student yang panic bila menjawab exam/interview/bercakap dgn lecturer/tegur kawan baru di sebelah. Malah ada yang sampai nak kena ulang alik masuk tandas akibat terlalu panic. Tips saya nak handle situasi ini:

  • Pastikan diri sentiasa hygiene/bersih
  • Smile always and make good impression
  • Make preparation for yourself at home
    ( tak kira nak exam/interview/penyimbah asid)
  • Be role model to others in anyway

Ini sahaja sedikit tips petang isnin untuk pembaca-pembaca
MISSAIMAAN

Thanks for reading this entry!

No comments:

Post a Comment

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign