Aimaan Ahmad: 2012

Nov 8, 2012

Power of Humbleness


Assalamualaikum.

Ada satu malam, saya tak dapat nak tidur dengan nyenyak. Ku pusing kanan, ku pusing kiri, puas ku terlentang, kepala tetap jugak berpusing. Terlalu banyak fikir barangkali. Sebelum tidur main phone, bangun tidur pon gagau phone. Dah nak gagau apa lagi! >;) hehe


Belek youtube kot lebih syiok! Kali ni nak tambah info celik hati reset minda. Guna tagline feberet Sis    Aimaan, siapa lagi kalau bukan mentor & motivator peribadi Prof Dr Muhaya. I love her so much! I put on earphone to my ear, breath deeply and start to play an awesome video. Saya dengar 3 kali. Sebab suka sangat motivasi hati macam ni. Inilah cara nak remind balik pada diri kita, "DOWN TO EARTH".



Find youtube video below, if you guy wanna hear too! =) Awesome. Dan sesiapa yang suka mendengar kebaikan, bermakna dia celik hati. Pasti akan mula me"reset" minda.




Korang dah dengar?! Belum dengar?! Not this time?! It's okay. I wanna share with you some point that we all can implement to our life(To me too). As human being, our heart will touch with someone heart. That's mean when know someone,treat them the way we want to be treated. For example, teachers. Teacher profession is a noble profession. Students will remember smart teacher or kind teacher?  This possibility goes to kind teacher, because it is simple. Kind teacher will treat student with love too. Everyday, when enter to the class, just do simple question by showing your love & care. " Hello student, have you taken your breakfast yet?"


Then, one heart would be touched by another heart.

In our life, we must looking with what the values that they have,rather than what achievement that they had achieved. Equality to everyone.


Semua insan sukakan kebaikan, untuk mendapat kebaikan.Ia perlukan perubahan. Kita boleh melihat pada diri kita di mana perlu di perbaiki untuk kebaikan kita dan orang sekeliling kita. Apabila bangun tidur, fikiran kita terus aktif berfikir, apa kebaikan kita nak bagi kepada orang hari ini? Apabila kita fikir apa kita nak orang bagi pada kita, di situ ada tabiat kedekut tanpa kita sedar. Lakukan kebaikan, insya Allah ada kebaikan yang mendatang. Hanya dengan mencari redha Allah.


Role model : " They do not do what we tell them to do, they will do what they see we do". Ini terutamanya ibubapa, guru, pendidik, abg kakak.  Tunjukkan benda baik2, hindarkan pergaduhan. Amalkan kedamaian. Happy kannn mcm tu. =)



Amalan yang boleh di amalkan :
** Gunakan perkataan yang baik2.
** Sentiasa melihat kecantikan pada orang.
** Sentiasa memberi penghargaan.
** Mulakan kerjasama macam wonder pet.
** Showing your love, dear!
** Take good action.
** Think good thought


Haaa. Dah puas membaca resepi motivasi hati, Jom reset minda kita semua. " Let's be learner! Not be blamer." Sebagai insan yang hidup dalam rahmat Allah ini, tidak cukup untuk kita amal ibadah sahaja. Tanpa membuat kebaikan kepada orang lain.  Rahmat Allah memang banyak dan tak terbalas dengan amal ibadah. Tanamkan rasa bersyukur dalam diri. Berhenti merungut kan senang. Cukup lah bercakap, Ini tak cukup. Itu tak cukup. Yang mana ada pada gaji kita, fikir banyak mana lagi aku boleh bagi kepada orang yang lebih susah hidupnya.  Yakin kan Allah sentiasa ada di sisi kita. (^_^)


Ini sekadar perkongsian apa yang saya dengar, peringatan untuk diri saya juga.


Thank for reading this entry!





Nov 6, 2012

Travel : Hatyai, Thailand

Assalamualaikum. Andai satu hari 10 entri, meesti bagi sepoloh kali salamlah. Sebab saya nak mendoakan kesejahteraan anda semua! Berani cakap 10 entri satu hari,sedangkan setahun satu entri pon. Menggagau sis Aimaan nak sentuh keyboard. haha!


Travelogue Hatnyai Thailand dah bersawang. Kenapa saya cakap mcm tu? All is about a year ago.kehkehkeh. Long time ago, still fresh in my mind. So why not we share kannn. =) To those who really love travelling, who only choose travel as buang stress. Now this is one of economy budget travel.  Welcome to Hatnyai. awwwwwuuuuuuuu.  acacah travel guide!


So well, why it is economy saving? Just only cost you RM 250, hotel,food enjoyful included. 3 days 2night. Are you agreed this is quite cheap? Okay! Sis Aimaan going there with my mum, cousin and my brother. We enter  Malaysia and Thailand boarder by bus. Once you enter Thailand, haha I tengah jawab semasa chop di Imegresen. Taksedar kau ! 1 minit rm 1o renggit melayang. So then, reminding yourself. Focus okay! 


Once reach Hatnyai, our travel guide straight away bring us to our hotel, which QI Hotel. The hotel is like shoplot ,but don't easy assume they are messy, unsystematic. Qi Hotel has provide good facilities such as elavator, filter, queen bed, aircond and the location in the middle of Hatnyai Town. Because of very satisfied with the low cost hotel, I'm asking to the concierge people. How much per room per day which have 2 queen bed? 500 bath! rm 50 only! So bole stay dalam 4 org satu bilik. okay kannnn! =)



Agenda pertama, mestilah money exchange. Most of money exchange shop,  will put a lot of bunga mangga yang di kelip2 dengan duit just to attract and inform tourist. " WE ARE MONEY EXCHANGER" haha!  Very simple to account , RM 1 equal to 10 bath.  RM100 EQUAL to 1000 bath. Wow! You got TEN THOUSAND BATH! Haha. Bersepah duit, sampai pening lalat jugak. Terus rasa kaya. Untuk hari pertama, memang pening sikit nak saving sebab rasa kaya sesaat. (^_^)


Creative! Bunga Mangga!

Hatnyai Town! Nestle malaysia di thailandkan. =)

That kereta sapu! They called it tut tut tut. Because of the honk is sound tuttuttut. Enjoy naik tuttut. Rasa macam miss world. Nak je aku melambai2 kat orang kampung!

Nora Plaza. Tempat nak borong2,shopping murah. Tapi  I want to remind u guys. Bargain serendah yang boleh. Sebab mereka memang suka margin besar. Kalau orang malas fikir, ambil dan bayar. Untung besar lah mereka. Tempat pelanconggg =)



I can't remember what the name of this place? such hot market. Orang jual2 atas sampan2. Macam2 makanan unik samapai tak berani nak makan. Mereka suka pakai tudung, just to get more volume of sale. Most of tourist is islam religion. They trick us. Beware! =)  All comment regarding other product, quite good and beautiful. I bought myself  stainless steel bracelet. Still in good condition till now.

A spice of life (^_^)

snap toilet spell. For emergency purpose. They cant speak english very well , in addition their dialect  not easy to understand. 

Dinner! Our travel guide has provide very good service, the best food. For every meal. 


In front of QI Hotel. Tengah tunggu tut tut.  Sightseeing pasar malam. 





 Hari ketiga,  rindu Malaysia dah!  I'm wearing purple blouse, bought there cost 180 bath. 

The best thing found out :
 ** Seafood, Tomyam, Icecream, Airkelapa laut at Sarila Island.
** Shopping barang murah. You can find good quality as well at lower price.
** Economy travel

Remind:
** Beware while going for shopping. 
** Don't scare to bargain. Their voice high, as long you get what you want.
** Once you bargain, mean you wanna buy. They will force you to buy.
** Keep your money properly.  

HAPPY HOLIDAY!




Thank for reading this entry!

Business Tanpa Modal


Assalamualaikum. Hello semua! Apa habaq?! Blogku, aku rindu. Ecewahhhhh. Remind me during I'm studying at UM , I had frequently update my blog.  Dapat coolblog pon sodap*

Btw, my post today just wanna to share to all people, Doing business without capital. Its work! But you have to consistent and patience. Usually, cabaran modal ini dilalui oleh mereka yang suka sangat pada perniagaan tetapi tiada modal, atau mereka yang ingin menambah duit makan gaji, atau student. There are many of ways you can implement once you had to chose what you wanna do.

Okay! Sis Aimaan la senang kannn, Sis Aimaan hanya nak bagi tips, kerana saya pon masih dalam proses pembelajaran. Yang mana boleh di ambil sbg ilmu, terimalah dengan ikhlas.

Tips pertama , dropshipping memang sesuai untuk anda dapatkan duit sampingan sebagai modal permulaan. Program dropship ni bermaksud anda akan mendapatkan order dari pelanggan, dan menghantar order kepada supplier, dan supplier akan poskan barang itu tadi. Dengan kata lain, komisen untung atas anginlah. =) Contohnya, kamu ingin menjual lotion kurus.Hanya perlu menggunakan beberapa medium marketing bagi mendapatkan order, untuk masa kini kegilaan orang menjual. Semua pakat pos di facebook bukan. Atau anda guna sahaja marketing word of mouth. Untuk mendapat volumeof sale yang laju, kuatkan marketing anda dan ambil dropship produk permintaan sekarang. Jika kamu mendapat komisen rm 10 bagi setiap order, dan minimum daily order 10 unit, bermakna rm 100 sudah menjadi untung bersih sebagai simpanan anda.
Happy kann macam tu.


Tips kedua, gunakan ilmu di dada untuk kegunaan ramai. Senang sahaja, Jadilah guru tuisyen.
'' Apabila ilmu yang kamu ada, kemudian dikongsi kepada yang lain, kemudian ilmu itu masih di turun temurunkan." Masya Allah, banyaknya pencen kubur, saham akhirat. Okay! Caranya, sebagai student univ la contohnya. Cari tuisyen agent bagi memudahkan kamu mendapat student. atau kamu iklankan sendiri dgn membuat pamplet , dan hantar ke rumah2. Kebiasaannya anda akan di bayar rm 20 untuk 1 subjek dalam 1 jam. Masih tanpa menggunakan modalkan. (^_^)


Tips ketiga, saya perhatikan ramai rakyat Malaysia sekarang yang memerlukan pembantu rumah. Sebab mereka bekerjaya, tetapi mereka juga kekurangan wang untuk membayar pembantu rumah yang hampir rm5000 hanya bayaran permulaan yang perlu di bayar kepada agent. Belum lagi gaji bulanan maid. Okay, akan tetapi mereka takda masa untuk kemaskan rumah. Terdapat ramai orang yang boleh membuat kerja part time,jadi dengan cara anda mendapatkan pelanggan meminta rumah di kemaskan dan mencari pekerja2 part time. Anda bole dapat komisen untuk setiap rumah RM 10 kan. Kebiasaannya, tuan rumah akan membayar rm 100 untuk mengemas, membasuh baju. Boleh di lakukan ketika weekend. Dari mana saya dapat teknik ini, semasa saya belajar dulu, ada segelintir kawan saya yang mendapatkan wang sampingan seperti ini.


Jadi, ilmu yang saya ada. Hanya ingin di kongsi kan. Anda boleh bekerja tetap, dan memulakan cara mendapatkan modal. Idea banyakkannnn. Cuma tak sabar nak buat sahaja, langkah terbaik. Mulakan sedikit demi sedikit.  Saya berkongsi ini atas sebab pengalaman juga. Fast action is good, don't delay.


Sama seperti peserta balapan, siapa cepat , dialah JUARA!

Jika tidak keberatan, sudi sudi lah melawat website saya www.skipthebeat.net


Thank for reading this entry!

Oct 5, 2012

Travel : Johor Bharu / Legoland

Raincoat Legoland 



Assalamualaikum.

 Dalam banyak2 negeri di Malaysia, Johor antara negeri yang belom di lawati. Masa pergi Singapore, mana nak dapat tengok Johor betol-betol kan. Bangun tido , eh sudahhhh di Singapore,Harbourfront. Tapi sekarang bukan nak sharing pasai Singapore.  Aku teruja nak pergi Johor.


Ok!! Aku kena buli drive dari Kl ke Johor. Sebab bawa pelancong luar negara yang mana, "he is my mr right". Apa kan daya kan. So semangat tahap .. tak nak guna cipan.Kita over sikit cimpanzeee. Aku tabah drive. Dalam kepala menjangkakan perjalanan 5 jam.



Tapi 3 jam bole sampai kot. Highway straight je. Selama ni driver bas drive sangat bersopan santun. hekkkkk ! Aku hanya lepak-ing di hotelmurah shj. Tido sahajakan. Ciq Hotel will cost you only RM 88. takde plus2 okay. Tapi aku memang bole recommend hotel ni sebab walau pon rumah kedai shj, tapi bilik ok! tv ok! aircon ok! hilter ok! swap shaja locked door! security ok! abg kaunter pon okayyyyyy! memang friendly. Kawasan pon okay. sangat dekat nak kemana kerana KAMU tido hotel di bandar Johor Bharu.


3 hari di Johor. Danga Bay ponnn best jugak. Yelahhhh aku kan bawa pelancong. Mesti dorang terujaa. So hari pertama, aktiviti malam hari berjalan2 minum air kelapa di Danga Bay. Serius nak melencong2 kat sini, takde la sesat. Kena faham konsep shj. Pusing2 kawasan yang sama. Mata kot kena alert pada persekitaran. Al maklum aku kan first time kemari. =)


Disebabkan terlalu terlalu datang ke Johor ni haaa. Nah sharing2 gambar awal2. ngee=)



Welcome to Legoland!! 



Kota keriangan! yeke??? ok harga tiket mykad RM110, foreigner RM140.Kalau genius daftar annual pass terus, tapi kad bole posing2 muka kita hanya RM275 (dewasa) dan RM 210 (kanak2). Boleh masuk banyak kali dalam setahun. Masa di buka dari jam 10 am till 6 pm. Ini aku bagi tahu awal2, memang tak sempat nak main semua game dan nak melawat miniland dengan tempoh masa tu. Nak beratur bagai, itu pon masa. Aku nak beli express ticket, tapi malangnya belom di perkenalkan. Kalau ada,namanya HERO. 



Danga Bay boleh main pusing-pusing. Warming sebelum nak masuk Legoland.



Cruise rege sepoloh rengget sahaja.Bole naik 30minit dik non!



Kau Proton Saga! Tak beradab, di sebabkan kau Petting Zoo tutup ! Melepaihhhh haih.



Still under construction. Will come again ! yawnnn..



Feeling-feeling gadis korea oii kalau naik basikal nih. 



Project x ada buat aku goyanggg banyak! Mini roller coster, tak tunggang terbalik pon. Tetapi selekoh tajam dalam 4 pusing, dalam 2 saat. Boleh gayat jugak weh.



Ada satu cerita, kami datang Legoland seawal pagi yang boleh. Bermakna tak sempatlah nak breakfast or tapauuu mcd etc. Then we had decided to buy ticket , then looking for food. Ok parking depan Legoland entrance agaknya, nampak orang berpusu2. Dah beli ticket, next cari makanan. My partner said, makan di Medini Mall, ada KFC. Ok!!  Naik kereta, keluar parking cari Medini Mall ikut signboard.   Then parking semula. Luckily, Medini Mall sebelah Legoland. Sikit pon tak expect Medini Mall secomel pekan rabu, pekan rabu pon besar lagi kot. Memang best cari parking sepoloh kali untuk pergi tempat yang sama. (^_^)


Souveneir. Cost you almost 150(RM)





Comment from the bottom of my heart. dup dup dup.

All games very enjoyable with super cute lego design. Suitable for children to bring along. Water Theme park will be open next year. Best!


Note : aku dah pergi uss. Nak di bezakan,memang ada keseronokan tersendiri. Uss rollercoster lagi mencabar la. Nak save cost, datanglah Legoland. he he he




Aktiviti malam kedua, berjalan2 sekita bazar johor. Normal lah bazar. Banyak kedai kecik2 jual macam barang. Keluar untuk amik udara malam shj. Part best tgk org2 tua karoake dangdut,haishhhhh macam2 la dorang ni. 



Hari ketiga. otw balik kl. Singgah Johor Premium Outlet (JPO). Bolelah nak cuci mata, target customer kat sini orang terlalu kaya. Barang mahal2 shj. Baik shopping kt kl shj. only 3hours sampai kl.



My advice, memang enjoy bila dengan kawan2 dan family. Bole lah melancong2 dekat, with small cost dan yang paling penting dapat mengeratkan pertalian persahabatan.. =) Guys! Your time to release your stress at Legoland! haha




Thank for reading this entry!

Sep 27, 2012

Resepi : Roti Arab Yamana


Assalamualaikum.


Tah macamana housemateaku, Syaza lepas balik keje duk sebut2 nak makan apa. Tiba2 terpacul dr mulut dia. Kalau dapat roti arab sedap jugak.Untuk memuaskan nafsu serakah dia. Aku pon melontarkan kata2 ajaib, "Ko seriusss nakkkk? ". Syaza, "haaaaa laa".


Moh ikut aku kejap gi beli tepung & yis. Bahan-bahan lain semua dah adakat rumah kot.. aku mengagak je.haaaaaaaaaaaa. Dia konfius.
Lalu aku cari testimoni yang penah makan masakan Roti Arab Yamana yang sudah sekian dekad aku penah buat. =) . Jom kita share resepi hangattttttt.
 

Bahan A

500 gm Tepung Gandum
6 gm Yis
2 sudu Gula
2 cubit Garam
2 sudu Mentega/Marjerin
Air Suam

Bahan B

1 tin Medium size Sardin ayam brand
1 ulas Bawang Besar
3 biji Cili Padi.
 Minyak
Garam
Gula


 
Teknik Memasak:  
BAHAN A.
 1. Tepung gandum, yis, marjerin sekali harung. Gaul2 bagi sekata dan serasi bersama.
2. Air suam, garam gula. Kacau dalam cawan/ gelas. 
3. Campurkan teknik 1 dan 2. Mula menguli dgn sebati. sampai lembut dan tidak melekat pada jari.
4. Tinggalkan dalam bekas uli ditutup dgn kain lembab. Biarkan selama 30 minit. Nanti ulian tadi akan mengembang.
5. Ambil tepung tadi, gilingkan. Buat bulat nipis/leper. dan goreng kan.

BAHAN B.
1. Panaskan minyak.
2. Masukkan bawang dan cili.
3.Masukkan sardin.
4. Seimbangkan garam gula.
5. Maybe nak tmbh sos sikit. Semua bergantung. Pandai2 la korang adjust taste kegemaran korang.
 
Apalagi nak tunggu, Jommmm mencicah roti tadi dengan sardin. Bila makan panas2, memang syiook. Ok!! Inilah resepi bujang aku yang boleh nak share2. kannnnnnnnnnn. Selamat Mencuba!

Sekian.

Thank for reading this entry!



Sep 24, 2012

Resepi: Crabby masak lemak cili padi

                                                                      

Assalamualaikum.

Masakan yang buat anda meleleh pabila time lapar gila, duduk rumah sewa dan malas nak keluar.


Aku dah simpan draft untuk share resepi Crabby Masak Lomak Cili Padi sudah lama. Takda la sedap mana, tapi kalau makan, sure menjilat jari oi. Resepi ni berkat didikan mak aku training aku sejak baby lagi dalam dunia masakan. cewahhhhhhhh!! Angan-angan nak masuk MasterChef. :)


RESEPI

1/2 spoon  Jintan putih
1/2 spoon  Ketumbar
1 biji  Bawang besar
8 biji  Cili Padi
2 inci  Kunyit Hidup
1 helai  Daun Kunyit
2 batang  Serai
1 biji  Santan
5 ekor  Ketam 
(kalau bermastautin di PJ, beli kt Tropicana ok)
Garam, Gula secukup rasa

TEKNIK

1. Tumbuk Jintan putih, ketumbar, bawang besar & cili padi.
2. Letakkan ketam yang dibasuh bersih dalam periuk bersama santan dan joinkan bahan2 yang di tumbuk tadi.
3. Pasang api, kacau sentiasa supaya santan tidak berketul2.
4.Tumbuk kunyit hidup, masukkan.
5. Ketuk serai, masukkan.
6. Seimbangkan garam dan gula. Masak sampai mendidih dan masak.
7. Siap! Bole mentekedarahhhhhhhhhh.

Sekian!



P/s : Thank for reading this entry.

Sep 18, 2012

Travel : Umrah Mecca Madina



Assalamualaikum. heeeeee.. heeeeeeeee. sengeh tak taw nak bagi alasan apa. Lama sangat kan aku menyepi. Nanti aku cerita panjang2. Pertama tama kalinya, aku rasa syukur dan alhamdulillah. Rezeki aku nak menunaikan umrah telah dikabulkan. Impian ni terjadi masa bulan 12 tahun 2011. Aku sembang2 kosong je dgn mum. Nak sangat sampai ke Mecca , tgk Kaabah. Allah kabulkan doa kami sekeluarga.


Aku rasa ini memang aturan Allah. Aku masih bekerja kan, kalau set-set cikgu ni, time cuti sekolah lah dapat menunaikan hajat travelling dorang. Macamana aku nak leave for two weeks. Company international mana nak bagi, bos pon orang puteh. Faham ke mereka. Before booking for umrah, mum nak jugak pegi masa cuti sekolah. Elok2 ngam dengan aku yang nak abis kontrak. Memang betol rezeki kan. Sebelum nak fly tu, fikiran selalu berfikir2, betol ke aku akan sampai sana ni. Bila dah tiba hari nak fly, baru lega sikit. Yelaa,kita  nak menghadap Allah dengan lebih dekat.


30hb Jun, aku fly. Mecca tempat pertama. Perjalanan lebih kurang 12 jam kot. Aku tak pasti, sebab perubahan masa 5 jam. Kami transit di Abu Dhabi Airport, naik Etihad Airways. Abu Dhabi Airport memang cantik. Transit sekejap je, Tak bole nak kuar2 ronda apply skill photographer aku. cewahhhhhhh. Padahal skill pon tarak.


Abu Dhabi Airport

Sampai di Tanah Haram dalam jam 8 pagi. Kenangan masa ni, memang paling best. Korang bayangkan, masa dalam bas. Mutawwif umumkan, sekarang kita sampai di Tanah Haram,Baca niat etc. Terus hati ni jadi sebak sgt, air mata mengalir tak berhenti. Bila ramai2 baca
" Labbaikallahumma la baik, labbaikalasyarikallabaikk , innal hamda, wa nikmata, lakawamuklasyarikalah".


Masya Allah, memang indah Islam ni. Malu nak bertemu dengan Allah, bila kita fikir banyaknya dosa2 ni. Waktu aku sampai tu, aku masih uzur lagi. Tapi aku sudah dalam ihram. Jadi ada benda terlarang yang aku tak bole buat. Masa dalam ihram ni, kita di ibarat macam mayat yang tidak boleh wangi2an, tanpa sebarang pakaian jahitan untuk lelaki. Kami mesti berniat di Miqat. 2 jam sebelum sampai.


So, aku kena dalam ihram dalam 3 hari. Tak bole gatai2 nak tgk tempat air mengalir lepas mandi,nak tahu rambut gugur ke tak. Nanti kena byr dam. Masa ni, aku gunakan untuk ulangkaji bagaimana nak mendapat umrah mabrur.Umrah pertama dikira wajib, jadi mesti buat yang terbaik. Hari pertama aku menunaikan umrah, terus menuju ke Masjidil Haram. Subhanallah,sangat cantik. Bila masuk masjid, tengok Kaabah. Nangis lagi.. Terus cari tempat untuk buat Tahayatul Masjid. Setenang tenang tempat adalah masjid.



Luar Masjidil Haram. Background mall



Tawaf


Tunaikan umrah, membuat tawaf keliling kaabah sebanyak 7 kali. Then saei dr bukit safa ke marwah sebanyak 7 kali. Dan akhir sekali, bertahalul. Menggunting sedikit rambut sebagai saksi masa di akhirat kelak. Alhamdulillah, selesai umrah yang pertama. Aku stay kt masjid je. Balik hotel hanya untuk makan. Setiap hari, tunaikan satu umrah. Kalau mampu, buat la lebih. Letakkan impian untuk datang lagi ke rumah Allah.



Bila dahaga di Malaysia, teringin air zam zam ni


Baby pon saei jugak. Comel kannnn!

Saei Dari Safa ke Marwah


Tawaf widaq


Bagi aku, lebih selesa ziarah di Mecca dahulu, then baru ke Madina. Sebab bila kita dah selesai tanggungjawab umrah, di Madina hanya fokus pada ibadah yang lain shaja.
HARI MENUJU KE MADINA. Madina kawasan yang membangun dan lebih maju.  Masjid Nabawi sgt cantik. dan sedih masa melawat makam Nabi Muhammad SAW. Waktu ni aku teringat masa Rasulullah saat2 terakhir meninggal dunia. Ayat last baginda, ummati. ummati. ummati.

Siang : Masjid Nabawi



Malam : Masjid Nabawi


Kisah di sebalik perjalanan Umrah Mecca & Madina. Betol nasihat mutawwif, sebelum nak berangkat ke Mecca, kalau kita ada niat sesuatu , mesti akan terjadi apa. After balik umrah baru terfikir. Masa packing brg2, aku tgk mum ni. Dalam beg, ada lagi. Bukan satu, tapi lebih dari satu. Sambil tu aku membebel2, kat Mecca ada apa nak shopping. Cukup dah brg beg sikit.


Selama tunaikan umrah, aku langsung tak bershopping. Even masuk mall yang cantik2 kt sana. Aku tak pegi. Setiap hari aku mesti berniat, lepas solat ni nak singgah kejap la. Bila abis je solat, aku akan fikir. eh esok je la masuk mall. Then kesudahannya memang aku tak masuk langsung. Aku hanya beli sajadah sbgai buah tangan , itupun kat kaki lima hotel aku. Bila sampai Malaysia, baru teringat mcm2 bole di beli. Niat kt Malaysia, akan terjadi kt sana.


Return transit 5 hours at Abu Dhabi Airport

P/s: Thank for reading this entry.


Apr 27, 2012

Laksa Hebat!



Salam semua! Kini aku tinggal di rumah bujang, bujang memang bujang betol. Bererti memang jarang la dapur rumah aku berasap. Bila tiba musim mengidam, berair air liur ni terliur dek masakan mak di kampung. Syukur aku masih punyai ibu. Kepada mereka yang sudah ketiadaan ibu, jangan bersedih. Ujian hidup kamu membuktikan kamu lebih tabah dari org lain. kan! Apa kata kita sedekah mereka Al-fatihah setiap hari kepada mereka yang di sayangi Allah.


Berbalik cita aku. Aku kalau bab mengidam dan kempunan, aku berdesup balik kampung.  Mak! Mak! Laksa ye hari ni!...


Semangkuk Laksa. Yummmy..
Mak rebus!
Adek aku masak kuah.
Aku yang hiris. Halussssss.

Thanks for reading this entry!

Apr 18, 2012

WORDLESS: Inspiring Status

P500 testing.testing.testing!

Salam!
Lihatlah hasil kemahiran photographing aku yang terkedek-kedek unta. "Baru beli camera,"bisik Pah Bedah. Adakan skills, cuma perlu improve je. hi 5 bro! sis!








Mar 20, 2012

Pengutip Sampah teachs me


Salam! Petang Jumaat semestinya kita akan rasa eksaited mau pulang walaupun kerja melambak2.Memang terlalu penat dan barulah terfikir macam susah juga ye nak cari duit ni. Ini kita yang kerja di zon selesa. Maksud aku ada aircon, park free, kawan best,flexi lagi tu etc. Pon kita masih fikir susahnya nak cari nafkah untuk diri sendiri. Happy tetap happy , mau pulang kampung donk. ';)


Usually,I straight away to shop, buy some food for dinner near my house. On my way to home,terdapat lori sampah yang busuk,besar,hodoh. So aku kena ikut je lori2 ni pelahan2,house by house.Almaklumlah kerja mereka mcmana kan. Aku jadi marah seketika untuk rumah yg pertama. Then aku masih dibelakang lori lagi. Pelahan,slow,pelahan,slow. Lenguh la nak tukar gear,main clutch. Kete bukan auto,sebegitulah.


Then, aku pon dok usha pengutip sampah. Majority indian man. Lalu aku terfikir, kesiannya. They all work for us. Takperlu nak melaram pakai bj cantik,wangi2 dan mereka sabar je buat kerja. Pegang sampah tanpa tengok pon sampah betol2. Yang mereka nak pastikan , all rubbish was in the lorry. Ulat pon tak sempat nak lari, dah kena campak dalam lori.


Aku bersyukur dengan apa yang aku ada hari ini. Makan burger pon. Aku nak mengadu " HARI NI MAKAN BURGER JE". Sepatut, thanks God aku dapat makan lagi hari ni walaupon sengkek gila. ';) Bagus jugak apa yang terjadi hari tu.Mengingatkan aku kita bukan selalu di atas, kadang2 di bawah.Macam kitaran roda.(^_^)


Then cara aku nak tolong pengutip sampah ni.PASTIKAN AKU BUANG SAMPAH DENGAN BETOL SUPAYA MEREKA BOLEH KUTIP DENGAN SENANG.

Thanks for reading this entry!

Business Learning Process


Salam! Di suatu weekend, Yaya came to my house. She only want to spend time together after she had been working far away from Petaling Jaya, Klang je ponn tapi sudah tak dapat ketemu hari2. Then they al went out together with meksuhaini, mekshaza. excluded me. Alone in small house ,with valueable movie as spiritual secret in business for me to refer. Thanks Yaya providing me streaming video in youtube! ';)



Cerita ini banyak memberi inspirasi kepada sesiapa yang amat minat untuk berniaga, tak suka makan gaji! Tidak suka!! aha . Hero only 19 years old and try to change his life. A lot of barrier has facing & keep trying to get the best idea , finally hero found out.

Without expected, he affords to supply his product around the whole with this ages. Masha Allah. Kesungguhan yang tidak putus asa, Allah bagi jalan & rezeki di pengakhiran. "Failure is the best experience to be expect".


Dan aku ponn saja nak try, betol ke mamat ni dah berjaya supply his product around the world include Malaysia. The main store as distributor is Seven Eleven. I love to research & study about them. Then I go to section 14 SEVEN ELEVEN.

&

FOUND BELOW PRODUCT


Salute bro Tae Kae Noi! Memandangkan aku tak tahu nama & sifat malas nak google. With aiming 1 Million per year, target reached! Friends, try this! Sure u all akan jadi addicted. aha

MOTIF : Jangan putus asa.Keep it up!

Thanks for reading this entry!

Charles & Keith Sale!


Salam! Ini kali kedua aku meninjau C&K SALE dalam tempoh 4 hari promotion. haha. Hebat bukan! Aku rasa mesti ada orang lain yang pergi sana 4 hari berturut2.Aku kalah! aha. Aku plan nak g beli at least satu kasut. mengonjeng dengan meksuhaini.


waiting her while she withdraw money.Baru gaji.


huh! Jalan federal higway bersesak hari sabtu. Its normal. Kl always peak hour.

Kasut yang di"aim" untuk hr pertama meninjau.

Tu dia!! Yang ni bukan tempat terima cek dr kerajaan suruh beli buku dik nun. Awat ramai sgt yang nak melabur. Kita tengok marketing kt dalam..Let's go ';)

Memang bersesak mcm nak tgk konsert. Siap beratur & amiik beg untuk letak kasut yang rs2 nak letak kt kaunter bayaran.. awww.

hadapppp!! Langsung nak pilih pun payah! Kasut aim dah takde size, no stock! Display for selling. ;( upset.

Balik dengan sia-sia letih. Dan order Pizza hut delivery sebab dah tak mampu nak tunggu & berdiri.Sakit tumit wooo! Padan muka kat diri sendiri!

MOTIF: Aku blaja sesuatu. Kalau dah suka, hambik! Jangan tunggu esok, lusa tahun depan. Tapi tengok bajet jugak ye! (^_^) & Bangun awal baru murah rezeki.

Thanks for reading this entry!

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign