Aimaan Ahmad: March 2013

Mar 29, 2013

Inspirasi


Assalamualaikum.


Sorry for lateness.


Topik kali ini berkaitan dengan apa yang saya hadiri pada hari sabtu lepas, 23.03.2013 di Menara PGRM, Kuala Lumpur. Keputusan untuk hadiri seminar ini hanya di buat pada saat akhir. Asyik-asyik nampak iklan , kat tv, billboard lagi, facebook memang belambak. Tetapi nak jugak buat saat akhir untuk pendaftaran. Bernasib baik, dapat jugalah saya join seminar yang free ini.


Pada pandangan saya, ini antara usaha negara kita membantu masyarakat mengubah mentaliti berniaga dan mencari peluang perniagaan. Sedangkan dari negara jiran kita pon ada yang turun sekali ke seminar sebab nak tahu ilmu-ilmu orang sudah berjaya ini. Ambillah aura sikit ye dak!



Saya suka attend seminar macam ni. Tetapi saya suka bergaul dalam pulau kemalasan. Ini punca kelemahan saya. Lemah dalam tindakan. Jadi, apabila setiap bulan kita selalu hadirkan diri dalam seminar macam ni. Dapatlah refresh balik minda, badan , dan pemikiran. 


Seminar Berani Berniaga ini semua FREE. Dapat lagi pen dan buku nota. Sampai macam tu sekali kena siram untuk dapatkan ilmu. Kita kena ingat , dalam hidup ini kaya dengan ilmu paling bermanfaat. Tetapi jika ilmu itu tak digunakan manfaat pon tiada, hasil pon tiada. 



" Bayar wang kerana ilmu, jika jatuh tersungkur , kembali bangkit hebat kerana ilmu masih ada".



"When you stop learning, you will stop growing"

"The more you learn, the more you earn"

"Give respect to earn respect"




Tidak semua impian menjadi kenyataan jika tidak di susuli dengan TINDAKAN.
Saya merasakan diri ini sangat bersyukur kerana masih anda insan dalam dunia ini suka berkongsi ilmu, nak bantu ramai lagi orang untuk berjaya. Mentor yang bertuah , Dr Azizan Osman.



Saya ada lagi satu mentor, beliau hanya datang seminar yang free sahaja. Tetapi jenis manusia yang suka ambil tindakan, Puan Faizati.  Semoga Allah merahmati kehidupan dan panjang umur mereka untuk membuat lagi banyak amal yang beri manfaat kepada kita semua.

Jom Berpantasan. 


" Bertindak dan berjaya kecil akan menarik kejayaan yang besar! Biasakan diri untuk berjaya"


Apa yang saya dapat dari seminar. Dalam apa jua bidang , jika kita hendak BERJAYA. Kita gunakan formula MESTI. 


M - MENTOR
Jangan cari mentor yang tong kosong. Puas di ketuk, bunyinya masih sama. kan rugi. Untuk berjaya dengan cepat, carilah mentor yang sudah berjaya. 

E - ELMU
Apabila ada ilmu, semua perkara yang di lakukan lebih mudah. Ilmu perlu di cari, ia takkan datang bergolek. "Carilah ilmu hing ke negeri China". Nak bagitahu, jika ilmu itu dari tempat yang jauh sekali pon, jika ada kemahuan mesti akan pergi juga utk dapatkannya.

S - SISTEM
Sistem yang bagus , teliti, berprosedur. akan melancarkan kerja anda.

T - TINDAKAN
Lakukan tindakan sekarang. Apa sahaja idea anda, sebelum orang lain ambil tindakan mencuri idea anda. Fokus! Lakukan!

I - IMPIAN
Apa sahaja impian, tiada yang mustahil. Semua bergantung pada kita. Kita taknak berubah. Bagilah segala mcm pon. DIA MASIH DI SITU DENGAN HIDUPNYA. Biarkan mereka tidur, jom kita berlari pantas. Dapatkan apa kita mahu. Sebab kita nak bagi yang terbaik pada keluarga kita, ibubapa kita, anak-anak kita, orang yang memerlukan. 


Tempat ber'aircon lagi. Bersyukur! :P 


Cuba kita renungkan : KENAPA KITA MAHU BERNIAGA.
1. Sunnah. 2. Masa. 3. Selagi sihat. 4. Wang semakin susut nilai.  5. Memperalatkan wang untuk dunia dan akhirat.


Buang pemikiran negatif yang orang kaya ini belagak, kedekut, sombong , lupa diri, membazir.    Balik- balik fikir, kenapa nak jadi kaya. Biarlah aku hidup cukup-cukup makan je. Cuba bayangkan jiran sebelah rumah kita, eh! takyahh ambil jauh sgt.


Sebagai contoh, katakan ibu kita mengalami penyakit kritikal. Memerlukan wang yang sgt byk. di waktu ini di mana kita nak mengemis. Susahkan nak bantu ibu kesyangan kita.


Cerita saya ini. hanyalah berkongsi ilmu.
Saya akan berjaya dan kaya untuk membantu lagi ramai orang sekeliling saya. Saya masih bermula untuk berubah. dan peluang berubah , saya nak ajak sekali orang. Tak best sorang. The more the merrier. Jom jom !hehe

 Mereka ! Ilmu penuh di dada, tak sabar nak balik. nak apply semua! Tahniah kepada yang hadir.



Yang masih belum hadir, tapi nak hadir.
Boleh mendaftar di www.beraniberniaga2013.com


ANTARA SLOT YANG MASIH ADA? !

Kuantan (30.03.2013) / Alor Setar ( 05.04.2013) / Penang (06.04.2013) / Ipoh (07.04.2013) / Kuala Lumpur ( 13.04.2013) / Johor Bharu ( 14.04.2013)


Berebutlah peluang yang diberi. BERDOSA tidak memberitahu perniagaan anda jika anda ada perniagaan. Mana tahu anda boleh membantu mereka menjimatkan duit, tapi anda tak buat marketing. Berdosa dr segi pemasaran dah tu. eheee :P MARILAH KITA SAMA-SAMA MAJUKAN DIRI.


Thank for reading my entry! 

Mar 27, 2013

Benggala Oyster Vege


Assalamualaikum.


Mood bersayur-sayuran mendatang. For me, resepi masak sayur adalah paling simple dalam dunia. Kenapa perlu makan sayur?!  Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyarankan kita mengambil antara 400 hingga 500 gram sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari. Ini bersamaan dengan lima hidangan sayur dan buah iaitu hanya 80 gram satu hidangan. ( Hebat hasil kajian :P)


Kajian menunjukkan pengambilan serat yang mencukupi melalui sayur-sayuran dan buah-buahan boleh menyelamatkan sehingga 2.7 juta nyawa atau mengurangkan beban penyakit di seluruh dunia sebanyak 1.8 peratus setahun. 
Kekurangan makan sayur-sayuran dan buah-buahan antara 10 faktor risiko utama kepada peningkatan kadar kematian yang mengakibatkan 31 peratus penyakit jantung dan 11 peratus serangan strok setahun di seluruh dunia.


Agensi Penyelidikan Kanser Antarabangsa WHO menganggarkan, pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mencukupi boleh mengurangkan lima hingga 12 peratus kanser (secara keseluruhan) dan 20 hingga 30 peratus kanser usus.


Untuk penyakit kardiovaskular (jantung) pula, banyak bukti menunjukkan sayur-sayuran dan buah-buahan boleh mengurangkan risiko kerana kepelbagaian kandungan fitonutrien, kalium dan serat mempunyai manfaat tersendiri.


Sambung Baca: http://anizyn.blogspot.com/2009/02/kebaikan-sayur-sayuran.html#ixzz2OjIzGiXa 
( I found this write up info from here)
Tetapi korang boleh gantikan sayur-sayuran ( to those benci gila tengok sayur ) kepada buah-buahan. Tak kira lah buah tempatan ataupon antarabangsa.  wah! gitu :P


Haa sebab itulah. Saya mood makan sayur.
Mempersembahkan final presentation for this recipe Benggala Oyster Vege.
Nama pon kelas uols. haha :P


Tak bestlah kalau sekadar tengok gambar tapi tidak mencuba sendiri. ehee :P


CARA-CARA MENYEDIAKAN BENGGALA OYSTER VEGE
Wohhh! Semangat sungguh. Ini untuk panduan kita-kita. 
Pesanan di awal permulaan memegang pisau. Selalulah berselawat ketika memasak.



"Suprise anak-anak, mumy masak sayur je "

" Syukur mumy masak" ( anak soleh, alhamdulillah)



BAHAN UTAMA:

Bawang kecil 3 ulas 
Bawang putih 3 ulas 
Cili padi merak 3 biji 
Brocolli
Benggala
Kacang Buncis
Kacang Peas
Tomato
Chicken Meatball



 Sayur Benggala. Ada hijau, merah , kuning.


 Hirisan Benggala boleh di buat macam ni.



 Pastikan basuh sayur dengan bersih. Kacang Buncis dan kacang peas.


 Kacang Peas



Kacang Buncit. aha :P



Mampu potong dadu sebegini ?!



Brocolli.


Okay! This maybe lengthy entry from previous. I wanna make it short. :)


Tumis bawang putih, merah dan cili dengan sedikit minyak. (Perlu bagi sedikit, nanti yang yg tuang bergelen) Masukkan semua sayuran kecuali tomato. Masukkan chicken meatball dan tomato. Oyster sauce plus kicap lemak manis. Campak gula dan garam secukup rasa.



DONE!


Silalah cuba uols. Simple and healthy.

Thank for reading this entry.

Mar 24, 2013

Mother's Nature



Manusia memang secara fitrahnya sukakan perkara/benda yang cantik.


Keindahan ciptaan tuhan cukup cantik apabila di lihat.


Ini hasil melawat nursery suatu ketika dahulu. I like flower.


Wish all readers showering and flowering with a beautiful of life, rich and happiness.

Hello peeps! Only this pose I can give.



Hendak mengurangkan rabun, selalulah melihat benda hijau. Apatah lagi ia keindahan ciptaanNya.



Flower. I pray that Allah shower his blessings & mercy upon all of us. Amin.



That actually not big as picture. I zoomed my lens.




Not sure. Is it pokok duit-duit?! Btw, pokok duit-duit adalah bahaya untuk kesihatan kita. Kerana habuk putih atas daunnya, boleh mengakibatkan kanser.



Tujuan utama : telah jumpa. 



Beautiful flower! I snapped it.



Go green



Pinkish !



Rajin ! Tired of workloaded. Tadi siram pokok bunga.















Purple. I dont' know the name of this flower.



Siapa makan, terasa pedasnya! Chili's plant.











Adakah pokok ini yang di tanam kat kubur? !



Morning glory.



Pokok sireh junjung. Boleh petik, letak atas hantaran kahwin.



Limau nipis.




Semua gambar hasil lawatan nursery di Bandar Seri Begawan, Brunei.


Thank for view this entry!

Mar 21, 2013

Travel : Pulau Langkawi, Kedah


Salam. Hi all. 
Rasa-rasa blog ini kembali bernafas, ecewahh poyos. Baru update 2 kali. This time I wanna share to you about unplanned travelogue. :D The best part was all free. Mana kau mau dapat macamni. But we have to do something in return lah.


I have been in Langkawi after many years, and  here I came again to met a bigger eagle in the world.wehuuu :D All happened after Yaya missed her flight schedule. Caused of heavy traffic jammed from Klang to Lcct in peak hour, I'm still cant help her by increased car's speed. haha! You know that time, we just see each other how to resolve, check for next flight is not relevant, Yaya came out an idea by lend her a car, and she drive alone. Memang kerja gila if we let her settle down by herself driving 5 jam perjalanan ke Jeti , after tired of workload. INI MEMANG KERJA GILA!


We're looking each other , who will offering herself to accompany her. haha! Me, Asmaa and Su decided going to Langkawi in one second. This truly awesome babe! walaubagaimanapun, kami seperti minyak kereta juga perlu d-recharge untuk memastikan kami sampai dengan selamatnya.Alhamdulillah :D







Langkawi's atmospere. U can feel it. bahahaha




Kami tersesat jalan, bukan tersesat ajaran.



Langkawi is unlike any other island in Malaysia. There is an island with fully historical  places and incredible island panorama estimated almost 200 islands I think, it only in Langkawi Island itself. Dasyat bukan! :P For many visitor, Langkawi's most fascinating sights in the Peninsular Malaysia.


Many attraction you should visit; Makam Mahsuri, Beras Terbakar, Tasik Dayang Bunting, Museum etc. I can tell u so many places there. huhuhu. Tak sempat juga nak abis kan kalau ke sana dua hari. Tak enjoy. But but but! you have choice to make it super duper enjoy. Manage your time der! :P


Btw, I have been there around 7.30 am morning,  we straight away to Yaya's house. and she prepares herself to go Lafarge company for third time interview if I remember. :) She got that job and we stayed at home awhile, rest/freshen up ourself and ready to enjoy lorh. Mungkin hasil nilai murni kami, her brother got chances to bring us along menikmati keindahan lautan langkawi dengan cruise. This is also free. MasyaAllah. Ini best sangat. its cost you RM10K if wanna feel cruise excitement.





I am first timer coming here, the place like this.
Pity me.





walk away toward our cruise experience.




Yatch Club




Bukan sahaja Yatch Club, korang juga boleh jalan-jalan sekitar Pantai Cenang. Banyak sangat kedai makan, souvenir, hotel yang affordable. Pantai Cenang is a great night-time island, and the array of after-dark diversions is staggering. There is something to interest almost everyone and if the weather is good, u can walk around the beach. Tiupan angin malam di bawah sinar rembulan. phewwww! Best sangat.



me, su ,asma. we bullied yaya to be our photographer. of cos!


If u wanna go Langkawi, there are your travel cost estimated:

Transportation by car from Petaling Jaya.
Fuel (return) RM 60
Toll (return) RM 100
Rental car RM 140-160 per day , excluded fuel.
Ferry from the Jetty Kuala Kedah to Langkawi RM 15 per person

Accomodation : suggested motel RM 70 per night. If u wanna try more comfortable, there many hotel will suit u. :)





a beautiful scene almost sunset time.











Para sailing performance





I menjaga diri sebaik yang boleh kerna jika tercampak, berenang tak bergerak-gerak. :p




See ! Their facilities, awesome!






That's Datin Asmaa sat comfortly with her big smileee.







Food served by them. a simple food but nice. Bila dah belayar sahaja, angin penuh perut jugak.






They're smart with wearing baju melayu and kebaya. Their trademark on service.



We're lucky enough to be invited by them sightseeing by cruise that usually geng dato dan menteri sahaja mampu naik. ahha :P







And the next morning, we going to Langkawi Geopark. Here, u can enjoy to feed fish, rabbit, elephant, deer and many more. Cable car (gondola) is a hectic scared feeling than Genting Highland cable car. Tambah-tambah , naik atas sana di waktu pagi penuh dengan kabus. It was surprise reaction to know what happen in front of u. Gementar babe! :P






That time, kami semua bercakap berasap-asap. Best wo!







Another thing, flying fox ! Mana yang nak cuba flying fox yang rendah-rendah tu, boleh cuba di sini.







Boleh pekena laksa the best tepi pantai. Tanya lah sapa-sapa orang Langkawi. sini memang tempat paling best :)


Hanya ini sahaja perkongsian saya tentang Langkawi yang tak di rancang. Tapi awesome!

Tahniah kepada kawanku Yaya. U're great! Dugaan kecil, impak besar. I wish you the best in every single thing u have done.



Thank for reading this entry!


Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign