Aimaan Ahmad: 2010

Dec 23, 2010

pernah dengar tak ujian endoskopi?

Hargai diri kita. Sayangi diri kita dengan permakanan yang seimbang.

Pernahkah anda mengalami gastritis?

Gastritis atau angin bukanlah satu penyakit.Tetapi satu keadaan di mana berlaku inflamasi dalam lapisan perut. Tetapi ia merupakan tanda-tanda awal kanser perut.

Sekiranya mereka yang mengalami sakit perut berlarutan atau kerap mengalaminya, dinasihatkan agar mendapatkan rawatan doktor atau melakukan ujian endoskopi.

Malah ia boleh membawa maut jika tidak mendapatkan rawatan dengan segera.

Keadaan ini ( angin) disebabkan oleh bakteria yang dikenali sebagai helicobater pylori iaitu sejenis bakteria yang boleh dirawat dengan antibiotik.

Tetapi sekiranya bakteria tersebut tidak dirawat dengan segera, ia boleh bertukar menjadi sel-sel kanser. Selain mendapatkan ubat dari doktor, seharusnya kita berhak melakukan ujian endoskopi untuk mengetahui penyakit sebenar.

Di MALAYSIA , kanser perut merupakan penyakit yang ketujuh tertinggi di kalangan lelaki manakala ke sepuluh tertinggi di kalangan perempuan.

Mengikut statistik Kementerian Kesihatan, lebih 100 orang meninggal setiap tahun oleh kerana penyakit ini. Ini salah satu punca kurangnya pendedahan masyarakat tentang kesihatan mereka.

Gastritis boleh menyebabkan pendarahan dalam perut jika terdapat ulser. Pendarahan di dalam perut akan menyebabkan pesakit muntah darah atau membuang najis yang hitam seakan tar di mana ia memerlukan penjagaan perubatan yang segera.

Kelambatan diagnosis kanser perut merupakan masalah utama dalam menangani kes kanser di MALAYSIA.

Bagaimanapun kanser perut yang dikesan di peringkat awal (early gastric cancer ) berpotensi sembuh berbanding kanser perut di peringkat lewat.

Jadi, permakanan yang seimbang dan sihat adalah penting dalam menentukan tahap kesihatan kita.

"Gaya hidup yang sihat dan amalan melakukan pemeriksaan usus dan perut sekali setahun adalah langkah yang efektif bagi mengelak nyawa daripada diragut penyakit itu. "
Boleh pilih cara exercise mengikut tahap yang kita mampu? pilih2...



-----------------------------------------------------------------------



p/s: perlukah kita menunggu perlindungan insurans/ takaful terlebih dahulu sebelum membuat pemeriksaan kesihatan ? tangguhkan pemeriksaan dengan kata lain?

wang perubatan juga penting bukan. bagaimana ye?

Apa boleh buat lagi cu.



Pada suatu hari , Ani membawa kekasih pujaan hatinya berjumpa neneknya.


Nenek: Duduk la nak. jangan malu2,buat macam umah sendiri.

Boyfriend's Ani: Terima kasih. ( muka tersipu malu berjumpa kali pertama)

Nenek: Ani,.. pergilah ke dapur buatkan air untuk kawan kamu ni ha.


" Baiklah nek", kata Ani.


Semasa menunggu Ani membuat air di dapur, Boyfriend's Ani memakan kacang di atas meja sampai abis. Ini memang tak sedar. ralik sembang dengan nenek.


Boyfriend's Ani: opps, mintak maaf nek. saya tak sedar tadi. terhabis kan kacang nenek.

Nenek: takpe2. nenek memang dah biasa macam ni. takde la membazir. lagipon nenek bukan makan kacang tu. Ani ni suka sgt belikan nenek kacang bersalut coklat.nenek boleh makan coklat je. gonyeh2 je boleh nenek ni.

Boyfriend's Ani: Nenek!!!!!!!! wekkk..!
"Nenek dah biasa perangai anak muda skrg. ah reject jadi cucu nenek", bisik nenek dlm hati.

Dec 21, 2010

just for whom tagged

hey guy!! salam!
my sweet friend had tagged me. a-ri-ga-to.



1.Apa yg penting dalam hidup anda?
parents! cause they alway beside me. what we called a man.
perlindungan dr mereka.
then, gadget la. tatkala bosan..apalagi mahu buat.



2.Benda terakhir yang korang beli pakai duet sendiri?
hmm ..shawl gypsy & inner. saya ade tny owner kedai tu.nk mintak tuka boley!
soalan yg sy pasti akan tny.sbb bila sy pkai mcm tak best.sy tukar yg lain even bende tu sy dah pakai.. genius bukan!



3.Dimana tempat perkahwinan & temanya?
kalau mengikut keinginan yg tak penah puas ni.. sy amat teringin kahwin di putrajaya.
kat tasik tu... tema "seribu satu malam". ala2..arabian sket..
tapi tak mengapa.perkhwinan di kg asal sy juga masih boleh peragakan ala2 minah arab kawen..
wow! sangat mahu.



4.Adakah anda sedang bercinta?
soalan ni saya takpastilah.saya suke dia.dia? saya taktahu dia suka sy tak.
ahhh! memalukan..



5.Berapa lama korang mencintai psgn korang?
bila saya kata sy cintai dia. sy pasti buat yg terbaik untuk dia. sy juga mharap begitu dr dia.
aik.tidak menjawab soalan.
no word can describe how long we'll been together.
for-ever~:P



6.novel.majalah yang terakhir di beli?
Dara rasanya.sebab saya nk tgkfesyen2 n masakan kot.
kedua terakhir.saya suke majalah wanita. sebab byk cite psl wanita berjiwa besar.
inspirasi bermula di sini.:)



7. Antara mak ayah korang..yang mana lebih mesra?
my mother! she knows everything i wanted.



8.Namakan orang yang korang betol2 nak jumpa?
dr.mahathir. nak jugak jumpa dia.asyik bc penulisan dia di alam maya je.
mesti aura berhadapan lebih kuat..



9.Adakah korang basuh bajuu sndri?
mesti! saya tak harapkan mereka. baju sy byk labuci la.



10.Dimanakah tempat yg korang betol2 nk pegi?
hmm.. dubai nak. n.z pon nak. dgn korea.
oish!!( gaya ala malu2 gitu)



11.pilih satu.pluk atau pon cium?
i might chose kiss.. ade la sebabnya.



12.beritahu 3 benda org yang tag anda?
ayong-->:: sweet friend.dari sek men lagi. dia selalu menceriakan aku.
:: study in unisza.kami akan bercuti d ganu bersama nanti.
:: baru kapel..tettt!



13.lagu yang korang suka & dgr?
dgr je la kt blog.. penyanyi indon,dadali.
tajuk, wa betol2 tak hengat.




jom cuci mata!


bukan apa..saya suke kebek mende2 macam ni di internet.rasa macam kepuasan bila dpt tgk decoration rumah yg elegant2 ni.tambahan pula.ia berwarna Pink. ohh! really catch my eyes.
jom kita serenok2 dengan decoration yg sy pinjam sebentar dr website lain.


sgt berkenan for the whole decoration in living room


two pictures from the right side really catch my eyes.
confirm ! my room!


simplicity is elegant.


sweet the only word can described it.


hmm..this one.luxury house bleh kot letak. but color just nice.


cantik.!suke langgir panjang2.dr ats labuh smp lantai.


whoaah! nak hadiah kawen yang ni.
kawan2! boleh lah anda mengumpul duit sikarang.:P


this one.sempit.anak2 takde ruang untuk bersama.
yg berkata2 ni persis punyai anak 4 sudah.


creative bukan! bantal tetamu boleh buat cantek2.
dan di pertontonkan.
tidak memerlukan setorr! akan di follow.


the lighting extremely romantic. candle light dinner memanjang. (peace)


tiba di ruang dapur yg efektif.
memandangkan sy mmg sgt handal dlm memasak.
-sila pengsan-


suka!! saya merancang untuk my dream house.


landscap penting~ bila pulang kereja,
mahupon bangun pagi. melihat keindahan..
saya pasti nmpk muda bukan.:)


haa..! ini last picture.
decor bilik anak2 mummy.
korang! diam2!!
yang nk ketawa tu sila tahan! zzzzzzZ.



p/s: terima kasih ye kerna menonton kerenah saya di blog ini.
a-ri-ga-to


-END-


Dec 17, 2010

here, about loan!




hi guys! now, i'm feeling to share something about loan. Loan is something that we borrow the money from the stakeholders such bank or financial agencies.but not loan shark! its dangerous.
when heard about loan, what a first impression u had been thought? a bad thing?or vice versa.its good if we can manage it well. by loan,we got own asset.if u use it for expanding the asset. use it for investing might help u for the future if u're great investor.

There are some suggestion before u want to invest in property:
## Do a lot of research
## Going to the unit, check its value & double check with the agent.
## check the latest /market price.
## get to know the surroundings, available amenities.
## talk to the potential neighbours &
## also can listen to the banker 0r lawyer if they are working in property.

seronok bukan dikelilingi begini.
-courtesy from yahoo-

but.. think it for future. is it property for home sweet home 0r for rental? make it clear because u're borrowing the money from loan. if the plan doesn't work to generate money, how to pay loan.

another thing.if the bank had announced for decreasing an interest rate. u can manage to switch your current loan to a new loan. in fact, apply new loan with the lower interest rate.
these several good reason by doing that:

:: A lower monthly repayment
:: Save a thousand of ringgit on interest.
:: Reduce your term & pay off your mortgage earlier.
:: Convert your equity into cash.
:: Cash-out options will allow you to refinance your children's education & also to fund your business or investment.
:: Switch from conventional housing loan with variable rate to a fixed rate loan or islamic loan.


it enough already for today. all these from what i have read & learn. just wanna share with uols.

have a nice day guys! :)

Anggur!! sedap bukan..tapi saya taknak tanam anggur..




I just thinking what next in my life. A friday morning was a wonderful. A birthday celebration for Abg Shuk & Wan in December, ::HAPPY BIRTHDAY:: plus to celebrate me & sue regarding our practical training here only 5 days more to go. thats mean only 5 days will end my studying period. I feel really happy & thank god, it was a gift to me.

I'm very lucky doing practical here. enjoyable, happy, they were awesome, totally best for me. A piece of sad has created in the inner of my heart. Thank uols. :)

those practical students in Finance Dept.
(ayu sungguh)

For the first time, I came here. I was calculating the day to finish my study. but by knowing them deeply, the time has run quickly without conscious. The learning process, job training , else doesn't enough yet till now. A lot of things I need to learn. My lovely supervisor & colleagues had given me a spacious space here just a priceless moment. stop! enough for that, then tears will come out.
..................................................a-ri-ga-to!....................................................

a delicious breakfast for u!

Sometimes, i think what will happen next after this? searching for job, tanam anggur, eatsleep.
does a terrible time was coming next? oh no! pray for me..I dun want to burden my parents anymore. They had sacrificed for me in a longer period. arigato gozaimasu.:)

they focused while i'm speaking..


For info, i didn't apply any job yet. it my bad. let think positive again. A god will helps me in hope. my plan is I will follow my mum suggestion for time being. she's instinct was really good. but now, my mum had suggested me to be GuruSandaranTakTerlatih.if is a chance.

do I matured already?haha.. just 22 years old. it was terrible thinking like child. but still looks sweet 17 never ending..young lady. apayangsayacubamelalutni. back to the topic.

people out there.if u have any vacancy to offer, let me know. Business doesn't run very well if start now.that what i'm thinking. so, stabilizing life first.then expand the money while looking for a man.teheeeee.

P/S: promise!! I'll put our snapshoot later on.if mind just remind me.



Dec 15, 2010

First Giveaway Kelip-Kelip Bintang


Kelip-kelip bintang macam kelip-kelip mata kita. eh kelip ke kedip.


Jom mengira bintang bersama Kelip-kelip kehidupan 's blog!!
memang menerujakan saya bila jumpa contest ni.. bintang comel2.pastu kira2.
memang ia mengambil masa.its truely fun!!
tercari2 jugak ganjaran apa yg bakal diterima jika saya juara.
sangat misteri! apa lagi mari jadi bintang!!

kalau anda semua rasa teruja juga, boleh la klik banner di bawah ni..
Klik Jangan Tak Klik...~lalalala


Teruja bukan???! bila ada masa banyak terluang macam saya sekarang sangat seronok join contest2 ni..nak kira2 bintang kt bawah ni..

saya kelip2 mata.Tiba2 ada jawapan macam ini rupa..hehe
sungguh2 saya mengira .

713

or

723



saya perlu bersemangat!






Dec 13, 2010

kamu sudah di dunia berbeda!


Congratos syakirah & muhammad!
semoga perkahwinan anda berkekalan hingga ke syurga.. ameen!



gambar sha & muhammad elok2 tarak.. kek sebagai bukti pon jadilah!







p/s: majlis kenduri kawen ni dah macam reunion budak2 diatas ni..
hampir terlupe ada pengantin .. virus camera kuat!

-end-

Dec 10, 2010

Jom sekali lagi.lagi sekali.kali ni je.sekali lagi.mungkin datang lagi


anda GENIUS? sila teka apa kanak2 ini sedang lakukan sebenarbenarnya?


LOKASI : BNO Sg. Besar..... recommended!!!

tak-perlu-tajuk-utama-kerna-ini-bukan-berita




katakan , yo!!!


















cube lagi sekali, yo!!!






















boleh tak buat betul2..
kate seseorang: satu.dua.tiga. Yo!!!


























nah amik kau!! ingat kami tak sporting ka! Yo!! (ayah aku paling sakan walaupon nampak tak nampak je body nya)


eh dah leh buat empangan air mata kamu tu!!


assalamualaikum teman2...



kekecohan pagi hari seperti biasa.. bilik aku mula di ketuk oleh mother..
mangun2.. dah pukul 7 dah.. nanti lambat gi keje pulak kamu.. ( lebih kurang mcm tu la gaya nya bila perak campur) tak la perakians bebenor mcm geng2 yang tinggal di perak tengah.
mesti kamu semua kate,budak ni tak semayang subuh ke.ayaks..tak bleh buat bini.

aku tawu benar skill mother aku setiap hari..tipu helah nya amat lah dapat di kesan.
kalu pkul 7.bermksud bru jarum panjang didinding tu menunjukkan number 6. aii!! 6.30 pagi openye.demi menjaga hati nya. aku bgegas jugak bangun menandakan aku memang berterima kasih atas usaha nya.

seperti biasa.solat dahulu.baru membelek2 pakaian di robok .mahukan penampilan berkolor apa ye ke keje hari ini. sebab aku.tabiat aku. aku tak suke bila dah wangi2 sejuk2,baru terhengeh2 nak p iron baju. sudah mandi2 sejuk2.kena terus pkai cantek2.lalalala.:) suka pagi2 mcm tu. terasa kesegarannya u! even aku mandi air panas senanya.pagi ke mlm ke,tiap ms. !!! shhhhh... mengada seyh budak ni.
isi daging aku kn senipis2 nya. tak mampu tahan kesejukan.

keseronokan aku hari ini di tokok oleh sedara mara yg br je mai umah aku. lebih kurang 2 tahun mereka tidak menziarahi aku ni.. tambah2 si kecil wan nurul izzah yg suke menyebut2 nama aku.



sekali terus ke dapur, knon nk mengintai masakan breakfast apa ya hari ini.
terus. mother aku cerita kisah semalam.. semalam... semalam...

rupanya2 baru aku tawu hakikatnya. makanan yang di bawa oleh mother aku ke ofis di buat semata2 keinginan aku yg rs nya tak la bersungut sgt nk mkn. tapi dia penuhi juga.
ianya hanya lah daging masak kicap yang telah di telan sekuat hati oleh ayah aku wktu breakfast. dan aku ketika itu suda di ofis. dan mak aku pula masih di rumah, bersiap2 untuk ke ofis aku kerana ade meeting geng2 gurunya.



bila mak aku dah siap2 letak itu nasi dalam bekas. lauk daging yg gelap tu sudah abis. ayah aku yg makan. terus dia berlari2 anak ke peti ambil dging br dan memasaknya untuk aku. semata2 nk bg aku makan..

ahhh! aku tak tertahan lagi.... air mata air..keluar dikau dari mata ini..
macam gitu rupanya. :(






aku berjaya menampung takungan air mata ni pagi tadi. oleh sebab banyak sebab.
sedara mara aku especially kanak2 ramai.yeah bertahan.
ego kecil di hati aku ni... dah besar! jgn nangis..tahan2!!








kerana dia Wan Rusnaniah. aku makan kenyang di pagi hari itu. terima kasih!!
malu nk cakap depan2..:P



nah! empangan chenderoh.. aku berbakti kt negeri perak.! motif???

Nov 26, 2010

Saat bersama geng 14:: mereka ni psycho!!

Kenangan bersama kamu semua tak ku lupakan.. aku buat post nie.. sbb tiba2 teringat korang.. aku rindu..!! malu3 ayam serama amy.aku ingat lagi.. geng 14.tinggal di sec 14.seramai 14 org. pergh!
new year 2011.. kita bercuti lagi sekali nakkk???




kena ngap ngan buaya..eii tatot!

drama shima & amy ketakutan naek space shoot.. naek mende alah ni pon pluk sakan.


jeritttt!!! huh! benda ni menakutkan.. seluruh jntung tgal kt bwh.. tapi serenok!!!









i love them so much!!! :)




Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign