Aimaan Ahmad: Sukatan Resepi Nasi Hujan Panas

Pages

Jul 22, 2021

Sukatan Resepi Nasi Hujan Panas

 Hye, Assalamualaikum :) Apa khabar semua ? 

Moga semua pembaca blog missaimaan.blogspot.com diberikan kesihatan yang afiat dan kekal ceria disamping keluarga tersayang. Almaklumlah ketika zaman  covid melanda dianggap ujian buat kita, dan kita mencari rahmat dan hikmah sebalik ujian ini. InsyaAllah hidup kita semua dipermudahkan Allah swt.

Aiman sekeluarga syukur alhamdulillah kami semua sihat afiat dan ayah Aiman yang baru selesai operation untuk masalah pundi kencing juga semakin sihat. Malah mak ayah saya juga sudah selesai menyempurnakan vaksin covid-19.

Hari cuti saya tempoh hari, saya bercadang mengajar adik saya cara sukatan yang secukup rasa untuk masakan resepi nasi hujan panas. Alang alang saya sudah rekod video, elok lah juga Aiman berkongsi di platform blog ini. Moga boleh dikongsikan pada ramai lagi.

Setiap citarasa berbeza, jika anda suka rasa masakan ini alhamdulillah. Cewahhh bubuh disclaimer terus.. hehe.


Nampak mengiurkan ! hehe. Alhamdulillah hari saya masak menu special lincinnnnnnn.. lega takperlu melihat pembaziran berlaku. 

Jom mulakan menulis resepi masakan Nasi Hujan Panas
Ini masakan size 6 pot kecil 

Bahan -Bahan yang di perlukan : 

Bunga cengkih

Bunga Lawang

Buah Pelaga

Buah Keras

Kulit Kayu Manis

Bawang Besar

Bawang putih

Halia

Kiub Ikan Bilis

Beras

Daun Pandan

Air secukupnya

Susu Cair


Cara- cara memasakannya : 


1. Sediakan bahan bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, buah keras dan kulit kayu manis.


2. Hiris bawang besar, bawang putih dan halia.


3. Ini kiub ikan bilis bagi yang belum kenal hehe


4. Tumis bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis, buah keras sehingga naik bau.


5. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia.


6. Masukkan susu cair 1/3 dari sukatan pot tadi.


7. Masukkan beras yang sudah di basuh dan 2/3 air dari sukatan pot kecil tadi.


8. Kacau kacau.. bagi balance.


9. Masukkan Kiub ikan bilis.



10. Masukkan Daun Pandan. Tutup. Biarkan sehingga nasi masak.



11. Buka ketika nasi masih lembab. Letakkan pewarna. Ini Aiman letak hijau dan oren. Kemudian, tutup semula biarkan warna melekat dahulu pada nasi. Jika tidak warna tidak cantik. Akhir sekali gaul semua sehingga kelihatan cantik. Tabur daun sup dan bawang goreng. Aummmm sedap yakmat ! haha


Ya Allah hampa semua mesti cuba wey. Nescaya satu kampung bau haha. okay ini melawak ja..

By the way, thank you for reading this entry.







No comments:

Post a Comment

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign