Aimaan Ahmad: July 2010

Jul 13, 2010

Adekah perlu seseorang memiliki JAMINAN KEWANGAN UNTUK MASA DEPAN??


cuci-cuci mata dgn Toyota Harrier kejap bleh!!




Since I stepped into takaful world, I'm totally realized how important it is for us..
with the fullest of strengths, I'm glad to share and reveal the benefit of taking takaful..

once you're taking takaful, you're not only spending some money for yourself, but u're help others outside to get the same benefit with you..

as a muslim, sedekah itu adalah amal jariah yang akan di bawa ke akhirat..

jadi, peluang ini tidak datang jika bukan itu takdirnya..sekali kita rasa tanpa ragu-ragu untuk beramal..kita akan sedar tentang keberkatan dalam hidup..

Kenapa perlu menjadi penyumbang dalam takaful?

konsep mudharabah yang di gunakan dalam takaful ternyata akan keadilan nya menggunakan konsep islam..

kita seharusnya memikirkan keadaan di mana suatu hari nanti pasti kita akan di timpa musibah & di saat itu, adakah kamu mampu menyelesaikannya dengan keupayaan kamu?

siapakah yang akan bantu kamu di saat itu melainkan bantuan dari ALLAH.?

dengan konsep takaful inilah yang akan membantu kamu ketika itu...


wang sememangnya boleh di cari, akan tetapi berapa lamakah masa kita perlu ambil untuk kumpulkannya?




jika kita mahu ke mekah untuk menunaikan haji, adakah kita mampu melakukan simpanan yang konsisten untuk melangsaikan rukun islam yang kelima itu?

dengan takaful, kita mempunyai pelan yang mampu memberi kamu jaminan ,.bilakah akan ke mekah? berapakah nilai yang kamu perolehi? pada umur berapakah takaful akan membayar untuk kamu ke mekah?



takaful mempunyai satu kad kesihatan( medical card) yang mampu membantu kamu jika kamu admit di hospital tidak kira sebarang penyakit.. kad ini akan memberi bayaran mengikut harian
berada di hospital.tidak mengikut kos rawatan. hanya perlu menyumbangnya sebanayak sekali setahun, kamu layak menerima semua elaun hospital..

kepada sesiapa yang kerap ke hospital.. haruslah memiliki kad kesihatan..


ini amat lah membantu..:)


sekadar ini sahajalah perkongsian ilmu saya mengenai takaful...



segala pertanyaan tentang takaful,. boleh menghubungi saya:

nurul aiman ahmad..0196176450

Jul 7, 2010

kesah 4 musim @ 4days





indahnya ciptaan ALLAH....:)




only 4 days left my writing on this blog, everyday I got a different feelings and emotions..

that can be in angry,scary,sad & happy....

those emotions can be happened in unexpected time... sometimes that a wrong time..
but its same with chance...that will comes in uncomfortable time...

right???



--------------------------------------------------------------------------------------------

~an angry feeling~



hah..mudak2 pon tawu nk marah!

i was working in night shift on that day. its mean that 1.30 pm i had arrived at the info counter with a big smile towards them which those csd who came earlier than me.

i put all my stuffs in the drawer n looking around...i was thinking where i want to sit and relax for a while.. i'm taking a deepest breath & huh!! release....


and


then, i just saw someone coming from far..
he become near with us, ain & nana..


i'm looking at his face, it seems like some unsatisfied in his heart..
he got problems?? perhaps!! that was i thinked..:p


he stands at info counter,. & speak with weird sound..

mamat itu: kertas complain!! kertas complainn! mana2!!
nana : nape? ade mslh kt mane ni...
mamat itu : dok cni ramai2,.xwat keje ape.. kt belakang pon xbleh cek ke...
( kami semua termangu, ape silap kami)
mamat itu:: pegi la sape2 cek kt belakang...
aiman : ain, jom la kita p tgk..
mamat itu : nana ni lampu atas ni, nama ape..keje kt cni da lame da itu pon x amik tahu..
( nana hanya mampu ketawa shj..seb baek comel)
aiman : ain cepat...( ain dlm kekalutan time tu nk call hr manager sbb nk sttle kn LI die, pon terus bergegas ke tmpt prob tu )

kami pon terus bjalan ,.& cek apekah yang sbenar nya yg telah...


rupe2 nye.. al_bulb@taupon nama laen nye..lampu itu berkelip, nk maen cak cak agak nye..

kami pon terus ke ofis management lalu ketemu dgn maintenance...

habaq pny habaq...lega hati kami..en maintenance mahu dtg membantu dgn segera..
sdg kan dlm ht ku masih membara lagi.. sbb kena tegur mcm serba x kena..
adekah kami yang silap.. kami hny menjalankan tugas pabila ade complain.
hatta benda itu org laen perasan dlu..pon kami akan complain kan..
:( :(
sekian terima kasih...

the end! :P




-------------------------------------------------------------------------------------------

genre: horror

starring: ain... aiman...tikah...yana

location: our lovely house, no.8,sec 14..




tinggallah kami berempat sementelah yang laen pulang ke kg halaman....
yana..di awal2 pg sudah bersiap utk mgajar..menabur bakti kpd masyarakat ank2 damansara...
kemudian,



di susuli dgn tikah..
melangsungkan tanggungjawab nye berpraktikal di Kausar Corp, Wangsa Maju..



lalu...bangun lah lagi seorang makhluk ALLAH, bergegas2,bersiap2, bercomel2..

kemudian,.berlalu lah die dari umah kami...

lambaian ku pd ain...


lirikan mataku tepat pd jam yg terselit d celah2 tv.menunjukkan br jam 9.00 pg..
mata ni mengantuk lagiii....

badan ku merebahkan kepala perlahan2 di hadapan telebisyen,

melihat tepat d kearah pintu yg tertutup di selangi dgn celah2 chaya matahari yg tpncar ke dlm rumah kami..

sudah berkunci dan selamat..nyata itu yg terfikir dlm kotak fkiranku..

2min kemudian.terlelap sudahhhh..



ZZZZzzzzzzzzzzzz..berpanjangan smp bermimpi2 terbang ke awan..










tepat jam 11.30 mcm itu lah agak nye..aku pon xbrape pasti..
mataku terbuka dgn mngejutnye..

rupe nye cahaya dr pintu td ..
pintu terbuka luassss..
grill jga terbuka luassss...

tersentap jantung aku ..shingga abis urat2 ak menggigil ..
membuat aku terus terduduk..

ak melihat ke kiri ke kanan,.
slamat kah aku ni...





terus memandang laptop ku yg masih d ats meja..
aih.masih selamat.. tp pintu tu...



dlm keadaan yg diselubungi ketakutan..
ak beronline dgn ain.mnceritakan kejadian itu..
ain kate.last die keluar die kunci..


jantung berdegup kencang..
bermcm2 ku fikir langkah2 utk melepaskan dri dr "penjahat".


aku capai telefon rumah.. masa itu lah en.zouq tidakk menjawab pggilan..
dan

aku tidak ptus asa& cube lagi..ntah kenape lurus sgt aku..
en.zouq yg jauh d melaka itu lah ak mintak tlg....

xdapat jgk.mcm mana ni..:$%#^@&



siapakah utk ak mintak tlg ni...


kemudian. aku pon beronline kembali dgn ain..

die melegakan fikiran ku..


dgn keadaan tidak fkir ape.. ak bersiap2.utk pegi ke tmpt keje dgn awalnye..











sampai sekarang aku tidakk tahu kenape pintu rumah itu terbuka luass begitu..........






kejadian pelik itu byk jgk blaku di rumah kami..

mohon bantuan anda semua!

------------------------------------------------------------------------------------------

Jul 4, 2010

~kasih ibu~

entry kali ni..
aku mule nk melalut...
mule2 mcm nk skema..
letak mende ilmiah,.
lma2,.
mcm2 nk share ng korang2...:P
hehehe


memandang kan hri ni hr ahad..
tibe ak teringat..
ni communication ak ngan ibuku...

ak crite korang,.
semenjak bkerja ni,..
mmg fmily ku terasa sgt yg ak sudah tidak pulang ke kg halaman...
mana x nye,.
keje pon 6 hri smggu...
asal kan call...

suatu ketika dlu..

mak: along mggu ni xnk balik ke...
along: mgu x balik la mak....:Phehe

sekarang...

mak: along bulan ni x balik ke,..
(dgn nada yang sayu)
along: bulan ni xbalik la mak...tgu along tuka keje na..
jgn la risau along kt kl ni..
( jauh dari sudut hati nye,dia tersgt rindukan ank sulong ni)

suatu hari...
adekah soalan makin bertuka,.& berubah..
xsggup aku dgr suara sedih itu...

mak: along tahun ni x balik ke..
along: nape mak ni,.soalan mcm perli je..mst la balik mak..

alkisah nye...
susah seorang ibu mahu menerima perubahan khidupan seorang ank,..
pabila sudah biasa dekat dgn nya..
sekelip mata terasa jauh sntiasa...
sedangkan kita masih d negara yg sama..:(

hidup sesenang mana pon anda,kamu & rakan2 skalian..
kerap2 la mnjenguk ibu& bapa& family d kg...

keje oh keje

kali pertama aku keje utk seumur hdup,.btw, ni 2nd time la..
1st dulu,. time lepas abis matrik kmkn...keje kilang nyamuk...
skang ni, keje sementara mendapat tmpat praktikal,..
kalu rajin dtg2 la ke Jaya 1 ni,,jenguk daku!;P

so, selama sbulan bkecimpung dlm dunia customer service officer..
ade jgk serba banyak pngalaman kt cni...
tmbah2 nk melayan kerenah customer..

dorang sggup g beli brg kt cold storage sbnyk $30.00, nk jgk free parking...
kadang2,.maklum la,.keje cm ni,.
banyak simpati kt dorang...
kalu resit dah $29.85..
aku letak je $30 hengget..bg dorang free..
dorng ni smp sanggup tmbh kt ak lg $0.15tu..
huhu..

tp yang bagusnye,..
mereka ni jarang nk bt complain..
yang plg suke wat complain harusnya staff laaen atawpon tenant2 kt cni..
ade tu akan mati kalu xtawu nama lampu kt dlm jaya one,..
tpkse la ktorg g tny kt abg hamzah<> mnanyakan psl "bulb"..

ishhh,..geram betoi..
kdg tu.. mereka nii slalu sket ht ng keje ktorg yg xbyk keje ni..
dah ini je keje nye..
haha
udah berbelit ayat ak cite psl keje...
ni la nsebku..
at least ak dpt gak pngalaman kt cni..

yang tu ..br cite psl customer n sedikit staff..
belom cite staff tenant yg gile!!

huh.!! mrk ni suke m'sexual harassment..
sgt bahaya!!
tetapi..............
wat ms ni,.tiada ape yg dluar jgkaan lg n luar kwlan..

so,.nsihat ak kt cni,.
kalu br knal org tu berhati2,..
kdg2 bla kite bsembang dgn ssorg,.
nmpk shj mereka smart, mcm terlalu educated..
jgn anda skali fkir mrk ni "bagus","berkhemah"..

dan

pabila kamu ketemu sm org yang nmpk slekeh ..
jgn lah memandang rendah pdnye,,
ini krna..
mereka mungkin seorg ilmuan yg kamu tidak knali,.
mungkin mrka ni adlah prof,dr,guru, &etc..
smua kalangan mnusia kite harus hormatinye..:P


mungkin yang selekeh itu lah,.
sumber rezki anda, kamu,kwn skalian..
ada faham?!
hehe.........


motip pnulisan ak hri ni..
bkn leteran,.
a little bit pnceritaan jd customer service officer..
mcm2 kerenah manusia ni...

Jul 1, 2010

haa.. ni dia!!!

ni dia serba sikit design kreativiti & yang ni shj ade d kl..
tgu balik kg..br dpt post all design..

so, kalu nk tempah..harga bleh deal..
buat ni sume pon hny la suke2...
mgisi ms lapang ketika bkerja...


code:1



code:2





any further inquiries,pls contact me at 0196176450..

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign