Aimaan Ahmad: 2018

Sep 7, 2018

Vitamin C with Rose-hip Time Release




Assalamualaikum & bertemu lagi kita pada bulan September 2018, alhamdulillah ! Saya doakan semua yang membaca blog saya sentiasa di bawah lindungan Allah swt. :)


Syukur sebenarnya apabila cosway sendiri memang mengeluarkan vitamin c malah ia kombinasi dengan rose hips , makanya of cos Aiman consume as daily supplement. Saya memang agak prihatin mengenai pengambilan supplemen untuk diri sendiri , jika di tanya pada pendapat saya. 
Perlukah korang ambil vitamin c? Jawabnya, perlu.


Tahu tak sebelum ini , saya tidak pun mengenali jenama cosway even tak pernah pun masuk kedai mereka. Suatu hari saya mencari cari peluang perniagaan yang boleh saya lakukan di kawasan kampung, which saya taknak lagi komit dengan suasana bandar yang sibuk dengan kesesakan lalu lintas. 

Terjumpalah saya satu jenama Malaysia iaitu Cosway yang menawarkan peluang perniagaan yang mana saya boleh balik ke Ipoh. Masa itu saya fikir, alang alang saya berniaga, saya perlu menjaga kesihatan dengan memastikan diet nutrisi supplemen saya cukup.

Saya minat betul dengan Vitamin C-500 Rose hips, saya mencubanya !:)

Korang tahu, masa itu perubahan ketara adalah masalah wajah muka yang kusam bertukar menjadi lebih cerah dan kelihatan lebih ceria.

Saya yakin sangat, vitamin c salah satu supplemen yang mengubah penampilan saya yang boring kepada lebih progresif dan aktif.

Saya mula rekemen pada kawan kawan. Lepas seorang demi seorang mula mengambilnya, dan memberi feedback pada saya, alhamdulillah ! Dapat juga saya berkongsi kebaikan pada orang sekeliling. 





Sekarang di mana mana stokis cosway sudah AVAILABLE , dan sentiasa ready stock. Untuk lebih mudah korang mendapatkan produk C-500 tanpa perlu bersesak di jalan raya, boleh terus sahaja order melalui whatsapp no di bawah. 

Okay, oleh kerana korang sudah mula tertanya tanya apa MANFAAT dan KELEBIHAN jika korang mula consume vitamin c hari ini. Meh Aiman kongsikan ya :)



ANTARA MANFAAT UTAMA pengambilan C-500 WITH ROSEHIPS ;

  • Anti - stress - vitamin c membantu memperbaiki insomnia, stress, masalah mental seperti keresahan. 
  • Kolesterol pada paras sihat - vitamin c mampu mengurangkan kolesterol dan tekanan darah .
  • Meningkatkan sistem imunisasi - membina sel darah merah yang sihat untuk menyerap zat besi lebih baik, membantu sel darah putih melawan bakteria dan kuman , mengukuhkan sistem imunisasi , membantu mengurangkan alergi pada kawasan hidung, kulit dan asma, dan mengurangkan selsema.
  • Merangsang pembentukan kolagen - proses regenerasi sel kulit berlaku setiap 28 hari dan dengan adanya vitamin c, lebih mudah menghasilkan kolagen. Impaknya kulit menjadi kenyal, lembut dan bebas kerut.
  • Memperbaiki simptom pendarahan - kekurangan vitamin c penyebab berlakuknya pendarahan gusi, lebam pada kulit, lambat sembuh dari luka, kulit kering, ruam, kulit kering dan bersisik.

Apakah simptom KEKURANGAN VITAMIN C dalam tubuh badan ;

  • Mudah rasa stress/tertekan- cepat rasa letih
  • Kulit kelihatan kering dan bersisik, tapak kaki keras
  • Luka lambat sembuh , jika berlaku pendarahan sukar berhenti
  • Kerap selsema dan bersin
  • Wajah nampak tua dari usia
  • Mudah demam
  • Mudah dapat ulser
  • Gusi berdarah
  • Saluran darah mengecil
  • Mudah pening kepala
  • Sakit sendi
  • Badan selalu tanda lebam
  • Nampak sugul kurus tidak bermaya

Perbezaan vitamin C -500 WITH ROSE HIPS TIME RELEASE dengan vitamin c jenama lain :

  • Pembebasan secara ansuran, vitamin c dibekalkan secara berterusan selama 8 jam
  • 35% lebih tinggi kadar penyerapan dan penggunaan
  • Satu tablet membekalkan vitamin c sebanyak 500mg , dan ia sama dengan 7 biji setengah buah oren





Siapakah yang perlu mengambil vitamin C sebenarnya?


  • Perokok dan mereka yang bergaul dengan perokok ( Vitamin C mudah musnah dengan pencemaran udara even asap rokok, jika ada musim pencemaran jerebu, berusahalah untuk tingkatkan pengambilan vitamin c)
  • Ibu mengandung, ibu menyusu dan ibu selepas bersalin. Kerana diwaktu ini tahap imunisasi badan rendah berbanding diwaktu biasa.
  • Individu yang dalam proses penyembuhan atau selepas pembedahan
  • Kanak kanak dalam proses pembesaran
  • Orang yang mudah selsema dan demam
  • Pesakit yang alami penyakit kasdiovaskular, seperti jantung, stroke, kolesterol dan darah tinggi
  • Orang yang ingin kulit gebu, anjal dan awet muda
  • Orang yang ingin tingkatkan sexual health
  • Orang selalu stress dan moody
  • Orang yang nak kurus




Setakat yang saya kongsikan ini , beberapa feedback dari pengguna yang alami masalah kulit.






Jika korang juga alami resdung yang kuat , vitamin c amatlah di perlukan..






Setiap pembelian daripada saya akan di beri konsultansi esklusif pada bila bila masa sahaja.

Ingin mencari supplemen sesuai buat keluarga korang ? atau ingin menambah pendapatan sila whatsapp sekarang . hehe  Thank you for reading :)



Aug 20, 2018

Plum Ball : Merawat Sakit Ulu Hati Yang Kerap


Hye, Assalamualaikum ! :)

Saya yakin ramai orang mengalami sakit ulu hati selepas makan, terutamanya apabila korang skip breakfast atau semasa bulan puasa. Perut terasa tidak selesa dan korang tertekan dengan keadaan sakit ulu hati yang kerap sangat berlaku. Saya juga pernah alaminya, dan setelah saya menjumpai satu buah yang membantu melegakan permasalahan sakit ulu hati secara semulajadi , apa salahnya saya berkongsi pada korang !


Pernah dengar mengenai Ume? Ia adalah plum Jepun, yang juga dikenali sebagai " Buah Berlian Biru". Ume telah digunakan berabad-abad lamanya. Ia pernah digunakan oleh pahlawan pahlawan samurai Jepun untuk mengatasi keletihan, melindungi mereka daripada keracunan makanan dan menyembuhkan luka pertempuran dengan lebih cepat disebabkan tiada antibiotik pada ketika itu !



Malah pada hari ini, Ume masih lagi merupakan buah popular dan sangat diperlukan dalam setiap kediaman di Jepun. Vitamin, mineral, asid organik, antioksidan (seperti katekin dan mumefural) dalam ume yang menyumbang kepada kuasa penyembuhan semula jadi yang luar biasanya.


UME SANGAT PENTING BAGI SEMUA ORANG, DARI YANG MUDA HINGGA YANG BERUSIA. 


Apa yang menyebabkan asid-asid berbahaya berkumpul di dalam badan?

  • Diet terdiri daripada nasi, mi, roti, daging, makanan ringan, kopi, minuman bikarbonat, alkohol dan lain lain.
  • Kurang bersenam atau melakukan senaman berat untuk tempoh yang lama.
  • Toksin di persekitaran.
  • Penggunaan ubat ubatan yang berpanjangan.
  • Tekanan
  • Obesiti

Mumefural- Bahan aktif penting daripada UME.

Selain memperbaiki peredaran darah, banyak kajian menunjukkan bahawa mumefural mengandungi antioksidan yang kuat dan menunjukkan kesan perlindungan yang berkuasa kepada kesihatan kardiovaskular.



MANFAAT PLUMBALL DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN :



1. Melegakan kekakuan leher, kesakitan badan dan otot.

Kekakuan leher, keletihan, insomnia, cepat marah, kesakitan badan, kepala, sendi & otot, metabolisme yang perlahan, berat badan dan penuaan pra-matang adalah hasil  daripada badan yang berasid. Badan boleh menjadi berasid disebabkan pengumpulan asid laktik dan asid asid berbahaya yang lain.

Berbanding dengan rasa masamnya, Ume adalah sangat beralkali dan juga disebut sebagai " Raja Makanan Beralkali". Ia sangat baik untuk menguraikan dan meneutralkan asid laktik dan asid berbahaya yang lain untuk mengelakkan pengumpulannya dalam badan dan menormalkan pH badan. Mengekalkan pH badan yang ideal adalah penting untuk memastikan bahawa semua fungsi badan kita berada pada kemuncaknya.


2. Meredakan masalah pencernaan, kesenakan & sembelit.

Ume membantu melegakan ketidakselesaan & ketidakhadaman perut, meningkatkan selera makan, mengurangkan kekembungan dan mencegah sembelit.

Ume adalah kaya dengan asid organik yang membantu meningkatkan penguraian makanan dalam perut dan mempercepatkan pergerakan peristalsis usus. Keadaan berasid dalam gastrousus juga melindungi sistem pencernaan daripada penyakit yang disebabkan oleh kuman yang boleh mengakibatkan sakit perut.


3. Mengatasi keletihan dan mengantuk yang kerap.

Rasa mengantuk selepas makan tengahari di tempat kerja? Ume bertindak seperti azimat untuk mengurangkan kelesuan dan keletihan. Ume kaya dengan asid-asid organik seperti asid sitrik dan asid malik. Asid Sitrik dan Asid Malik berfungsi sebagai bahan bakar untuk meningkatkan kitaran TCA ( juga dikenali sebagai kitaran kreb). Proses biologi ini mewujudkan tenaga yang banyak dalam badan korang dan menjadikan korang lebih bertenaga dan kurang keletihan.


4. Perlindungan daripada selsema, kesejukan dan jangkitan.

Ume bertindak sebagai antibiotik semulajadi, menguatkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria yang  menyebabkan demam, dan sakit tekak. Ume membantu kanak kanak untuk mengukuhkan pertahanan imun mereka supaya mereka tidak mudah batuk, selsema atau demam setiap kali rakan sekelas mereka mengalaminya.


5. Mengurangkan kesan mabuk.

Orang yang mengambil ume boleh meminum alkohol dan kurang menderita akibat kepeningan pada hari berikutnya. Ume membantu meningkatkan fungsi hati yang juga memperbaiki metabolisme yang lembap, meningkatkan detokfikasi, dan menyumbang kepada kesejahteraan secara menyeluruh.


6. Mengurangkan kepanasan badan.

Memakan buah buahan yang bersifat panas, makanan bergoreng dan pedas secara berlebihan akan menyebabkan kepanasan badan. Ume dengan kandungan asid organik yang tinggi membantu meningkatkan penghadaman dan menormalkan pH darah seterusnya menghindari kesan kepanasan.


7. Melegakan cirit birit dan muntah muntah.

Ciri ciri anti mikrob pada Ume membunuh bakteria berbahaya yang menyebabkan cirit birit dan muntah muntah selepas mengambil makanan dan air yang tercemar. Ume sangat baik untuk menghilangkan keracunan makanan. Para penyelidik juga mendapati Ume berkesan untuk merencatkan jangkitan bakteria Helicobacter Pylori yang dikaitkan dengan gastritis yang kronik.


Nikmati manfaat kesihatan yang lain daripada Ume :

  • Mengekalkan berat badan yang sihat
  • Melancarkan peredaran darah
  • Mengawal tekanan darah
  • Menggalakkan penyerapan kalsium dan zat besi
  • Mengurangkan simptom diabetes
  • Mengurangkan simptom gout

Pastikan korang sentiasa simpan plumball dalam handbag, jika travel wajib ada. Plumball di perlukan tatkala sakit pedih ulu hati :)





10 Sebab Krill Oil Suplemen Lebih ' Standout'


Hye, Assalamualaikum ! :)

Artikel kali ini buat korang yang tertanya tanya kenapa saya perlu ambil krill oil sedangkan saya sudah pun consume omega 3. Saya tertarik untuk berkongsi 10 Sebab Krill Oil Suplemen Lebih ' Standout' , sebab korang perlu tahu in detail sebelum membuat keputusan untuk consume. Rata rata walk in customer saya akan bersoalkan tentang krill oil, jadi saya ambil tindakan positif bagi menulis artikel untuk bacaan korang.

As for me, bukanlah seorang doktor yang layak menulis soal kesihatan. Tetapi saya beranggapan tanggungjawab menjaga kesihatan adalah tanggungjawab semua orang bagi menunjukkan rasa bersyukur dan berterima kasih kepada Tuhan kerana rezeki kesihatan yang tidak ternilai. Saya berkongsi atas rasa tanggungjawab kerana ilmu supplemen saya pelajari melalui syarikat saya berkerja sekarang.


Saya didedahkan dengan training berterusan , lebih baik saya berkongsi ilmu ini. :)

Bukan semua orang terdetik dihati untuk berinisiatif menjaga kesihatan , dalam 50 orang nisbahkan mungkin seorang sahaja. Saya perhatikan bila meningkatnya usia kita, barulah terkocoh kocoh mencari segala daun akar kayu untuk dijadikan herba minuman. 

Sebenarnya dari muda sudah wajib menitik beratkan isu kesihatan ya sayang !



Saya percaya masih belum terlambat untuk kita ambil tahu mengenai supplemen, dan ini artikel 10 sebab krill oil supplemen lebih 'standout' dan ini membantu korang membuat keputusan di Cosway Store.


SEBAB KRILL OIL SUPPLEMEN LEBIH 'STANDOUT'.


1. Struktur Unik.

Tidak seperti minyak ikan, Omega-3 dalam minyak krill oil adalah dalam bentuk fosfolipid. Fosfolipid yang mudah larut dalam kedua-dua lemak dan air menyenangkan kebolehcernaannya malah boleh memasuki ke dalam membran sel secara terus dan meningkatkan penyerapan Omega-3.


2. Faktor Kolin.

Kolin membantu menyokong ingatan dan komunikasi yang sihat di antara sel-sel otak, dan kolin biasanya terdapat dalam daging lembu, hati dan ayam. Oleh itu, mereka yang tidak memakan banyak daging sering mengalami kekurangan kolin.


3. Sumber Tulen.

Krill diperolehi daripada bahagian bawah rantai makanan kerang-kerangan kecil di Antartika iaitu lautan yang paling bersih didunia. Ia amat tulen kerana tidak mengandungi tahap pencermaran dan toksin yang berbahaya, justeru lebih baik berbanding dengan minyak ikan.


4. Selamat Tinggal Nafas Hanyir.

Omega-3 daripada fosfolipid adalah larut air. Oleh yang demikian, ia tidak berkumpul di atas perut dan menyebabkan refluks serta rasa hanyir seperti kebanyakan suplemen minyak ikan.


5. Kesan Yang Besar Dalam Dos Kecil.

Penyelidikan menunjukkan bahawa badan menggunakan Omega-3 dari krill lebih cekap berbanding beberapa sumber yang lain, bermakna korang boleh mendapatkan kesan lebih baik dengan mengambil dos yang lebih kecil dan lebih sedikit setiap hari.


6. Penggalak Astaxanthin.

Antioksidan yang berwarna kemerah-merahan ini adalah 300 kali lebih berkuasa berbanding vitamin E dan A dan membantu melindungi membran membran sel daripada kerosakan radikal bebas. Ia juga merupakan bahan pengawet semula jadi yang menjadikan minyak kril segar dengan lebih lama.


7. Bermanfaat Untuk Seluruh Badan.

EPA dan DHA Omega-3 menyokong hati dan tekanan darah yang sihat. Beberapa penyelidikan telah menunjukkan bahawa kril ini mempunyai kelebihan untuk mengoptimumkan kolesterol yang sihat dan mengurangkan trigliserida. Selain bermanfaat untuk kesihatan jantung, terdapat lebih daripada 8,000 kajian manusia menunjukkan Omega-3 menyokong kesihatan mata, otak, sendi, kulit dan kesihatan wanita.


8. Penyerapan Yang Lebih Baik.

Satu kajian mendapati bahawa seseorang yang mendapatkan EPA & DHA daripada minyak ikan neptune dapat melihat peningkatan tahap Omega-3 dalam sel-sel darah merah mereka sebanyak 67% iaitu 2.5 kali lebih banyak daripada mereka yang mendapatkannya daripada minyak ikan.


9. Sumber Yang Melimpah-ruah.

Persoalan mengenai kemampanan sumber? Terdapat di antara 420 juta dan 700 juta tan metrik udang kril yang mendiami perairan Antartika dan merupakan salah satu daripada biojisim terbesar di dunia. Hanya 0.06% daripada jumlah biojisim kril telah dikumpulkan pada 2013-2014.


10. Sumber Yang Dikawal Ketat.

Sebahagian besar adalah berasal dari Lautan Selatan di Antartika dan dikawal oleh Suruhanjaya Pemulihan Sumber Hidupan Marin Antartika (CCAMLR). Suruhanjaya antarabangsa 25 anggota daerah menghendaki setiap bot-bot nelayan dilesenkan malah turut menetapkan had yang ketat ke atas kaedah penangkapan ikan dan jumlah hasil tangkapan mereka.



Saya harap dengan ada sumber artikel ini dapat membantu korang mendapatkan info mengenai krill oil, dan pada entri akan datang , saya akan menulis apa kebaikan dan kesan ketara jika pengguna ambil kril as daily supplement ! 




Jul 22, 2018

Berseri Lagikah Wajah Saya


                   

Hi, Assalamualaikum :) Urghhh perasaan macam baru terjaga dari mimpi yang panjang bila baca tajuk posting hari ini. uh uh. Kadangkala bila Aiman sendiri offday staying at home for so long, I forgot to dress up. Tengok cermin pon rasa tidak bersemangat. 
SO TO GET THAT PREPARATION TO MYSELF, AIMAN KONGSIKAN BEBERAPA AKTIVITI SAYA LAKUKAN UNTUK 'MAINTAIN' SERI GITU.

Ramai wanita terlupa memberi priority pada diri sendiri apabila sudah mempunyai keluarga atau yang sudah sibuk bekerja. Senang cerita mereka amatlah berkorban sehinggakan tidak sempat untuk cakna tentang kegembiraan dan kepuasan hati sendiri.

Weekend come again !

Why not, girls spend time on yourself few hours just to rebuild energy, to enhance your inner beauty and feel better than yesterday.

Aiman memang seorang yang akan spend time for myself.
Haha banyaklah ‘me time’ kadangkala bukan lama pun, just nk upgrade energy dan boleh continue kerja lebih teratur. Gitu ! 😉

On weekend, saya suka rendamkan kaki dengan Magnesium Flakes kerana its so relaxing. Lenguh kaki for a week tu seolah hilang dan for your information, magnesium flakes bagus untuk melegakan tekanan, mengurangkan insomnia, membuang toksin, melancarkan perjalanan darah dan menambahkan oksigen.

Thats whyyyy I feel better selepas rendamkan kaki kat dapur haha sambil kunyah makanan 🤣

Next tips, saya boleh consider diri saya health freak sometime ha ha...tapi tidaklah sampai macam obsession. Normal rutin dari segi supplemen, memang saya ambil spirulina, vitamin c dan omega 3.

Ketiga tiga supplemen ini memang sangat minimalist dah. Wise spending good all aspect.
Spirulina - kandungan multivitamin natural boleh bantu meningkatkan tahap kesihatan secara menyeluruh.
Vitamin C - meningkatkan tahap imunisasi dan mengandungi antioksidan
Omega 3 - untuk minda yang lebih cergas dan tajam.

Actually simple sahaja supplemen tu, normal taken pada ramai wanita kat luar sana. Ada orang kata, kau tak cantik hanya ada dua sahaja sebab ?
Sama ada kau malas atau kau xde duit .. 😆 Macam betul jugak !
Okay janji last tips, sebab dah karang panjang nanti orang bosan nak baca 😊hehe


Cari satu hari untuk korang nikmati keindahan alam. Tanamkan rasa syukur rasa menghargai rasa hidup ini penuh dengan positif side.
Jangan lupa diri awak ! Boleh sahaja pergi beramai ramai atau berkeluarga, as long as you allocate your time for that moment.
Best , cubalah amalkan tips ni ❤️

Redeem Coupon Cosway


Hi, Assalamualaikum ! :) Weekend come again ! Eventhough its weekend, Aiman terasa mahu merayau rayau sekitar Ipoh tetapi sesungguhnya bila ke sana, I will ended up staying at Cosway Taman Karking for the whole day. Still okay because I love what I'm doing so that, I don't know what bored means.

Semestinya melayan kastemer di Center antara my excitement part, maybe I'm talkative. so, saya suka berkongsi pengetahuan mengenai supplemen dan saya akan rekemen produk yang bersesuai dengan mereka.

Syukur Alhamdulillah , dulu cita cita nak jadi doktor, marketing exec, model, pensyarah. Akhirnya aturan Allah lebih baik , saya menjadi usahawan. Jadi semua cita cita tercapai ha ha..


The best marketing plan in our business is, you're smart consumer and you also smart earner. 

Setiap pembelian barangan Cosway , korang boleh mengumpul kupon. Setiap pembelian barangan Cosway, korang boleh terima bonus. How great it is.

Persoalannya bagaimana caranya saya mendapatkan kupon tersebut ?

Setiap pembelian RM 35 , you will entitled 1 kupon. If you' ve shopping with us more than RM 180 in a month , you will entitled for 5 kupon and you got EXTRA 8 KUPON !!

THAT'S GREAT GUYS!! shortcut to be coupon collector.






Selepas beberapa tahun saya dengan Cosway, boleh dikatakan barangan di dapur semuanya dari hasil redemption coupon. Bertapa saya rasa bersyukur kerana mengenali jenama yang diyakini sudah berada di pasaran selama 39 tahun ini. Masa itu Aiman pon tak lahir lagi hehe :P

Kali ini saya berhajat untuk tebus dua items di bawah ini. Yang pertama, Xiaomi Miband 2. Nampak macam satu jam yang cool, kan ! ahaks. Okay for this item , I need 89 coupons to redeem.

SO I WILL COLLECTING COUPON SINCE TODAY ONWARD TILL COMPLETE. THEN REDEEM !






Second item , adalah large bean bag chair. Color red. Baru terang nampak bila letak di ruang tamu, dan its gonna be my special chair to watch movie, don't anyone dare to sit on it. ha ha suddenly I become cruel. To redeem this item , I need to collect 83 coupons. Yeah !!! YOU CAN DO IT !



Anda ada dua pilihan untuk menebus setelah berlungguk kupon terkumpul.

1. Boleh directly redeem online on website www.cosway.com.my

2. Boleh walk in any cosway store, dan ask them to place order with proven, coupons had collected.

Saya sertakan link nak jenguk katalog redemption, mungkin selama ini korang sudah menjadi membership cosway tetapi korang tak aware pun tentang kewujudan keistimewaan kelebihan sebagai ahli.

LINK ----->  REDEMPTION CATALOGUE

Aiman harap sudah pun membantu korang dapatkan guidance bagaimana seorang penggemar barangan cosway obses dengan kupon !! Yang lawaknya, jika seorang makcik kena rompak, semasa report di police station, makcik boleh lupa jumlah duit yang dia ada, tetapi dia boleh ingat jumlah kupon yang makcik ada. ha ha.... coupon is so valuable thing nowadays !

BLESSED COSWAY TAMAN KARKING !!


Raya 2018 In Kedah


Hi, Assalamualaikum ! :) Pernah alami hari pertama bulan jatuh ke riba ( period time ), badan terasa lemah dan katil kerap sangat memanggil manggil. Tiada beza macam kuku dan isi, sentiasa melekat.
Aiman mahu juga buat something semasa baring, jadi menulis blog satu perkara faedah berbanding melihat kipas berputar 360 darjah tanpa henti huhu

Sebenarnya satu perkara saya terlepas bulan Syawal lepas, iaitu menampal memori dalam blog ini sebagai kenangan. Sebelum itu , Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin , korang !! Dengan harapan Raya kali ini begitu bermakna, mengeratkan silaturahim yang lama terpisah setahun sekali berjumpa dan berseronoklah bersama keluarga tersayang muah ! Ops, terlepas. Maklumlah mood period hormon terlebih terkeluar my manjaness. 


Sejak lahir Raya pertama saya mesti berada di rumah tok sebelah mak. Hanya Tok Fatimah sahaja masih tinggal, Tok dan Tokwan yang lain telah kembali kerahmatullah. Jom kita sedekahkan Alfatihah untuk mereka. Alhamdulillah :) 

Kebiasaannya Raya kami lebih kepada menjamu selera dan berbual bual sehingga tak boleh bergerak kemana mana. Semua sepupu akan bertegur sapa, dan cara menegur tu pasti sama setiap tahun. sighhhh.

" Along, bila kau nak besar ?,'' mesti itu soalan yang sama kian berulang setiap tahun.

Well, jawapan steady saya." Tunggu Along kahwen esok !" ha ha.

" Haaa bila Along nak kahwen?," aduhhhhh saya bagi peluang mereka bertanya soalan seterusnya. ha ha . Masih belum terlepas lagi soalan yang sama setiap tahun.

"Kita tunggu cuti sekolah lahhhhhhhh'', balas saya sambil cepat cepat buat sibuk kt dapur. :D peace* 



Aiman seolah ada twin sibling , padahal kami kakak dan adik. Malangnya adik saya sentiasa di teka sebagai kakak. Kesiannnnn , saya mampu buat muka simpati . ( Dalam hati ketawa berdekah dekah ) haha

Gambar kami ini sebagai kenangan berphoto , girl ketinggian 150 cm vs lelaki ketinggian more than 175cm. Kononnya macam arnab yang comel bersama zirafah yang tinggi lampai tak hairankan orang bawahan.


Sweet photo of us !


Meluangkan masa bersama keluarga sentiasa rasa gembira. Setiap kali berjumpa penuh dengan gelak ketawa sehinggakan lupa sekejap perihal kerja  yang takkan habis. Masa berlalu tersangatlah pantas, hari raya bertemu hari raya bagaikan menyelak helaian buku. Sangat cepat tak terasa. Kadangkala timbul juga rasa bersalah sebagai anak, tidak meluangkan masa bersama lebih dengan keluarga atas kekangan masa berkerja.


Bila fikirkan suatu hari nanti saya pasti akan menikah dan mempunyai keluarga sendiri. Di waktu itu pasti lagi bertambah komitmen masa dan perlu bijak membahagikannya.

Aiman berharap suatu hari nanti Allah hantarkan seorang insan yang sangat penyayang dan penyabar melayan kerenah saya yang kadangkala comel dan kadangkala garang macam kucing sakit nak beranak. ha ha.

Walaupun saya begitu, saya akan tetap akan setia menantinya, dan saya akan selalu mencipta memori terindah kita. ouch. Am I too emotional now? haha blame period hormones**


Jun 28, 2018

Pengalaman Berharga Bercuti Atas Costa Atlantica Cruise


Hi, Assalamualaikum :)

Jumpa lagi kita sharing sharing story ... Kali ini special sangat, sampai saya tak termampu untuk berkongsi dengan kata kata... Gembiranya tu macamana kan ! Tetapi jika saya tidak menulis cerita ini, rasa tak cipta memori kekangan di hari tua hikhikhik.....

Awal tahun 2018, saya akan combinekan semua gambar wish list setahun.
Salah satu gambarnya adalah percutian di atas cruise. Masa itu tak langsung dapat gambaran macamana saya boleh berpeluang naik cruise dan bercuti tanpa berfikir tentang kos. 

Nak dijadikan cerita, rezeki datang pada waktu yang tepat dan tidak salah alamat. Dalam proses saya dok mengajak kawan untuk travel, pihak Cosway memberi reward percutian di Costa Atlantica Cruise which meet point di Shenzen.

Alhamdulillah... my dream come true! Malah saya tak perlu spend a lot of money for this holiday.


Perjalanan di atas cruise selama 4 hari 3 malam.. dan kami menuju ke Danang, Vietnam.



Tiket saya economy class. Tetapi saya dapat bilik tingkat 8 which saya rasa sangat happy sebab melihat view dari balkoni. 

Almaklumlah ini pengalaman kali pertama, jadi saya begitu jakun terkinja kinja berphoto. Rasanya jalan sekejap dah nak bergambar. Excitednya mashaAllah :) 






Ini gambar di bilik saya. Lihat ada balkoni. Bilik saya untuk 3 orang.

Nikmat yang tak boleh di lupakan dalam bilik ni, semasa tidur dan semasa bangun pagi. 

Waktu tidur cruise mainkan musik alpha wave which tidur saya berkualiti. Langsung tak sedar.... best sangat ! Rindu nak dapat tidur macam tu lagi. hahaha

Bila waktu pagi, saya bangun dalam keadaan sangat segar dan ada bunyian desiran ombak yang menghempas kapal.... Ya Allah best sangat ! Sangat menenangkan...rileksss....

Bila buka pintu di balkoni... angin sejuk terkena di wajah...

bestnyaaaaaaaaaaa.

Saya feeling.... yeahh! saya nak honeymoon lagi sekali atas cruise..
my soulmate must feel this... :)




Home shoes pon saya nak ambil gambar hehe. kenangan tuuuuuu....

First day on board, kami di beri briefing mengenai safety dan emergency guide.

sebab itulah pakat bawa life jacket tu.

Semua orang di wajibkan keluar dari bilik dan ikut latihan.





I am proudly saying that, this is the best experience I ever had in .. 
Berjaya Group !


Photo ini saya ambil waktu pagi... cantiknya subhanallah! Rindu nak naik lagi.. haha.. saya ni nak kongsi pengalaman, tapi asyik rasa rindu sahaja masa type blog ni...






Gambar saya di hadapan pintu bilik hehe 




Pecah rekod hidup ! During this holiday... saya berjaya menaikkan berat badan sebanyak 5 kilos. hebat hebat?.... haha..

Mana tak nya wehhh... setiap masa makan 6 kali.. setiap kali makan, ambil makan berpinggan pinggan.. semuanya fresh food dan sangat sedap..

Buahan makan banyak setiap msa, sebab tu agaknya menggalakkan selera makan meningkat mendadak...

Korang bayangkan perut aiman yang selama ni makan breakfast roti sekeping..

meningkat menjadi sepinggan roti, bubur lagi.. dan buahan sepinggan..

itu breakfast okay !


Bila lunchhhh... saya makan mcm saya tak pernah makan.. haha... harimau keluar dari sangkar.

selepas makan.. saya meronda sekitar cruise dan balik tidur.. nikmatnyaaaaaaaaa!







Keesokan harinya, kami ada opening ceremony sempena Berjaya Celebration Excellence. Ada banyak persembahan dari seluruh negara.

Reward ini di peringkat antarabangsa, which cosway distributor dari seluruh dunia akan join this holiday.

So ada masanya,... saya macam cakap dengan itik dan ayam. susah betul nak berkomunikasi. haha





Tengok makanan breakfast saya ! haha



Ruang dining 



Waktu malam saya hanya berehat di balkoni melihat bulan dan bintang. Udara dingin malam menyentuhkan pipi terasa begitu nyaman sehinggakan saya tak sedar hari semakin lewat malam.

Saya hanya berbual dengan teman sebilik dan kami berkongsi cerita ups and down dalam perjalanan perniagaan ktorang. Untuk pengetahuan korang , 2018 merupakan tahun ke empat saya dengan Cosway.

Alhamdulillah setiap saat saya lalui amat berharga dan saya bersyukur mengenali bisnes ini.


Mujur kami bawa roti dan sambal shrimp cosway. Boleh makan puas puas !

Walaupun duduk di tengah lautan , saya tetap jugak boleh menggodek facebook dan instagram :)

uishhh mujur ada wifi. Rasa tak boleh hidup tak update sosial media haha....





Ini gambar di tengah main stage atas cruise. Very nice kan.....


Pada hari kedua, kita tiba di Port Danang, Vietnam....



They 're from China rasanya... lupa dah haha.. Saya masa tu ramai betul minta nak bergambar sebab hanya 3 orang peserta sahaja muslim berhijab. Jadi menjadi attraction bagi dorang untuk bergmbr.haha.

Lawak pulak,... jalan je orang minta bergmbar...

Sebenarnya panjang lagi perjalanan percutian Costa Atlantica ni... Jadi terpaksa saya buat part kedua...

Kita stop sampai sini dulu ya.. to be continued!

May 20, 2018

Pulau Pangkor Percutian Jimat Dan Berbaloi



Hi, Assalamualaikum :)

Kali terakhir saya menjejakkan kaki di Pulau Pangkor pada tahun 2003 which masa umur saya dalam tingkatan 3. :D whoahhhhh lama sangat dah tu. Selepas 15 tahun saya datang semula menikmati keindahan pulau bersama kawan baik semasa sekolah menengah dulu.

Kami macam sibling, kemana saja mesti bersama :) Sampai beli rumah pun kami decide nak beli dekat dekat jerrrr haha.

Perancangan ke Pulau Pangkor boleh dikatakan last minute jugak lah, sebab ktorang ni semua bekerjaya tetapi lain lain bidang. Jadi nak cari waktu sesuai tu sukar. Bila dapat je weekend semua free, terus on tanpa fikir seribu kali.

Alhamdulillah lokasi rumah kami hanya di Ipoh, jadi untuk ke Jeti Lumut hanyalah memakan masa sekitar sejam 15 minit. Kami ralit bersembang sampai tak sedar pun dah sampai ke lokasi Jeti. Seyes tak terasa langsung!

Kami ambil pakej tour untuk uruskan booking, nak cepat dan takmau fikir. Boleh dikatakan harga dicaj berbaloi sangat :)

Untuk pakej kami bertiga, seorang hanya perlu spend RM 210 SAHAJA.

No tel Tour Pakej : Kak Etun 017-5388803

Pakej termasuk :

  • Penginapan semalam di Joe Fisherman Inn
  • Tiket Feri Pergi Balik
  • Pakej tour Island
  • Snorkeling
  • Car Rental





Jom lihat bilik di Joe Fisherman Inn. Boleh dikatakan bangunan baru, ada kolam dewasa dan kanak kanak. Konsepnya klasik guna kayu , dan bilik airnya sahaja pakai mozek. Ruang bilik yang luas, katil single + king. Fasiliti lain yang ada, aircond, air panas, iron, almari. Overall, selesa dan berbaloi. Sesuai untuk percutian berkeluarga. Malah lokasinya berhampiran dengan Pantai Teluk Nipah, jalan kaki sahaja.




Itulah lokasi yang termasuk dalam pakej, boat akan bawa kami visit ke tempat ni sebelum hantar ke tempat untuk snorkeling. Tempat snorkeling , adalah Coral Islands. So kat sini, boleh tengok ikan cantik warna warni, coral yang bermacam macam bentuk. Nasihat ke tempat ini, haruslah memakai kasut sarung getah ketika snorkeling. Sebab kawasan ini coralnya tajam, jadi mudah terluka jika berkaki ayam.



Pemandangan dari Pantai Teluk Nipah, taksangka di Perak juga boleh menikmati laut yang biru sangat cantik, subhanallah. Waktu kami sampai di kawasan pulau ni, kami jadi terpesona dan terkejut sebenarnya. Mengapalah kita asyik berbangga di tempat orang sedangkan pulau disini juga sangat cantik dan menenangkan.


Kami sampai di Teluk Nipah dalam jam 11.30 pagi. Mujur bilik sudah tersedia, jadi tak perlu tunggu masa untuk check in. Apalagi terus terjah masuk bilik dan berehat sekejap. Selepas itu kami keluar pergi makan tengahari di kawasan pesisiran pantai, mak aihhh sedapnya lauk kat sini. Semua segar segar. Masa itu kami makan ikan bawal masak kari. Berlemak betul isinya !


Selepas lunch , masuk bilik berehat dan solat jamak dahulu. Supaya perjalanan meronda boat kat laut nanti tak terkejar kejar masa. Sudah terjun ke dalam laut tak pandai nak naik semula tu nanti hahaha...




Bergambar di atas boat. Mujurlah beach man ni so helpful dan ada nasihatkan sikit semasa snokeling nanti. whoahhhh time boat ni bergerak , tak sabar nak jerit sebab nak release stress kononnya. Itupun punca utama kami datang kepulau ni, hanya untuk mengisi ruang yang kosong dan membuang segala beban kerja, hehe !!







Syukur alhamdulillah ....Saya berasa sangat lega melepak di pantai dan pulau. Melihat betapa cantiknya alam semulajadi, melihat betapa berkuasanya ciptaan Allah. Saya tidak bersnorkeling terlalu lama, kerana saya tak nak kulit nanti terbakar dek matahari. Walaupun sudah memakai sunblock, tetapi cukup masa tetap akan terbakar jika tidak di cegah. Sunburn bukan sahaja jadi gelap, nanti kulit saya jadi alergik. Jadi lebih baik saya elak dari awal. So, apa nak buat ? Saya berendam dalam laut di kawasan redup , sambil ambil gambar ikan , coral, pemandangan, selfie haha.

Janganlah marah saya !! Saya memang suka ambil gambar yang saya rasa cantik ! Hasilnyaaaa.... macam saya share nilah :)






Ada kejadian lawak semasa snorkeling taw, nampakkan alat pernafasan tu. Bila saya tutup mata, alat tu sudah pun memenuhi hampir ke bibir. Bila saya nak pakai alat letak dalam mulut tu, macam banyaknyaaa benda mengganggu. terus rasa arghhhhh muka saya kecikkkkkk ! Nampak macam kelakar bila pakai ni. Jadi pakai sekejap jerrr tengok ikan, then saya duk tepi batu sambil makan makan haha.....



Tengok laut tuuu cantik sangat !Jika musim raya cina, pantai dari teluk nipah ke coral islands boleh jalan kaki sahaja. Sebab air akan surut sangat. Nanti nak cuba datang time chinese new year pulak :)



Kami balik dalam jam 7 malam, tak sempat melihat matahari terbenam. Letih sangat dah , sampai tak sabar nak mandi dan makan :)

Malam itu kami makan di restoran, ikan siakap sweet sour dan tomyam campur. Perghhh rasanya sedap ! Masakan thailand la tapinya ahaha...

Keesokan harinya kami hanya melawat beberapa tempat , iaitu Masjib Seribu Selawat dan Kota Belanda.



Pintu masuk utama Masjid Seribu Selawat. Masjid ini dipenuhi dengan selawat di dinding, suasana dalam masjid sangat  indah dan cantik.


Sempat pulak "jump photo" di Kota Belanda, bila lagi nak buat kan sementara ada kawan baik yang suka melayan kerenah kita. Depa semua pergi baca kisah sejarah yang ditulis, saya pergi bergambar. Nanti nak tahu pasal sejarah suruh sahaja dorang cerita balik hihi :)


Okay sekian sahaja cerita di Pulau Pangkor, overall sangat berbaloi dan cukup sekadar untuk merehatkan minda di tempat berdekatan rumah kita. Atleast tidak jauhlah.... 


Boleh subscribe my youtube channel, missaimaan. Thank you for reading, dan jumpa lagi !




Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign