Assalamualaikum.
Masakan yang buat anda meleleh pabila time lapar gila, duduk rumah sewa dan malas nak keluar.
Aku dah simpan draft untuk share resepi Crabby Masak Lomak Cili Padi sudah lama. Takda la sedap mana, tapi kalau makan, sure menjilat jari oi. Resepi ni berkat didikan mak aku training aku sejak baby lagi dalam dunia masakan. cewahhhhhhhh!! Angan-angan nak masuk MasterChef. :)
RESEPI
1/2 spoon Jintan putih
1/2 spoon Ketumbar
1 biji Bawang besar
8 biji Cili Padi
2 inci Kunyit Hidup
1 helai Daun Kunyit
2 batang Serai
1 biji Santan
5 ekor Ketam
(kalau bermastautin di PJ, beli kt Tropicana ok)
Garam, Gula secukup rasa
TEKNIK
1. Tumbuk Jintan putih, ketumbar, bawang besar & cili padi.
2. Letakkan ketam yang dibasuh bersih dalam periuk bersama santan dan joinkan bahan2 yang di tumbuk tadi.
3. Pasang api, kacau sentiasa supaya santan tidak berketul2.
4.Tumbuk kunyit hidup, masukkan.
5. Ketuk serai, masukkan.
6. Seimbangkan garam dan gula. Masak sampai mendidih dan masak.
7. Siap! Bole mentekedarahhhhhhhhhh.
Sekian!
P/s : Thank for reading this entry.
Saya suka masak lemak cili api, tapi ketam saya kureng sikit, semua seafood pun saya kureng kecuali siput sedut, hehe..by the way memang nampak sedap.
ReplyDeleteHuda,boleh try . sangat simple. Bole apply mcm ni jugak. tukar kepada siput sedut pulak la..
ReplyDelete