Aimaan Ahmad: Dapat modal baru berniaga? Itu semua karut.

May 8, 2013

Dapat modal baru berniaga? Itu semua karut.



Assalamualaikum.

Saya ada mengikuti beberapa seminar untuk menambahkan ilmu pengetahuan dan belajar teknik perniagaan dan pemasaran. Saya nak kongsikan hari ni, kepercayaan karut  yang orang ramai selalu fikirkan apabila mahu mulakan perniagaan. Antara kepercayaan karut yang menjadi fenomena utama, "aku bukan keturunan berniaga". hmmm saya tak dapat buat apa-apa jika statement ini sahaja sudah menjadi penghalang kalian untuk memupuk minat dlm berniaga.


Ada lagi kepercayaan karut yang ini sememang ramai orang akan jadikan ia isu utama. TIADA MODAL. Masyarakat kita sering di hentam oleh gaya fikir. " Jika mahu berbisnes, kita mesti ada modal duit yang besar ".

Hakikatnya bukan modal duit yang diperlukan.


Didalam seminar yang saya hadiri, mentor saya mengajar bagaimana untuk menjalankan perniagaan tanpa modal. Ia di namakan "bootstrap". Apa itu bootstraps? Memulakan perniagaan menggunakan modal diri, apa sahaja yg boleh di gunakan untuk menjalankan perniagaan. Seperti contoh dapatkan ilmu pengetahuan tentang sesuatu perniagaan, dan jalankan aktiviti pemasaran. Sekaligus, komisen sudah di perolehi dan boleh di jadikan modal perniagaan.


Saya telah menggunakan teknik ini untuk memulakan perniagaan. Ketika itu saya adalah fresh graduate, tiada sebarang modal untuk menjalankan perniagaan. Perniagaan yang saya lakukan dengan melahirkan lebih ramai lagi usahawan perniagaan farmasi secara francais.



Apa cara saya buat? Saya kongsikan peluang perniagaan ini kepada lebih ramai orang, Jadi perniagaan saya semakin berkembang dengan lebih ramai org kenal.
Saya memasuki bidang perniagaan farmasi ini dengan menuntut ilmu produk dan pemasaran daripada mentor. Kemudian, saya meminjam kad kredit kawan saya untuk membuat pendaftaran. Dan kemudian saya mulakan aktiviti "marketing " saya dengan modal pinjam kredit kad kawan.


Alhamdulillah, hasil diperolehi. Kredit di bayar. Income bulanan yang di luar jangkauan jika kamu fresh graduate. Income menjalankan perniagaan farmasi adalah luar biasa. Tetapi jika kamu ahli perniagaan yang besar2, income ini hanya sebagai tokok tambah nak kaya kan lagi shopping mall sahaja. Dan jika bijak, boleh berbakti dari wang kita perolehi kepada orang yang lebih memerlukan. :P



Perkenalkan lebih ramai lagi peluang perniagaan ini, langsung tidak merugikan anda. Seronok lagi adalah. Kita dapat bantu orang untuk mengubah hidup mereka. Janji mesti lakukan tindakan dan usaha.InsyaAllah berhasil.



Bantuan training di berikan untuk suntikan motivasi dan ilmu pengetahuan mengenai produk dan marketing skill. Teori dan praktikal tidak sama sekali, walaupun kamu ini adalah graduate sbg master in business. Mesti belajar praktikal juga.

Kebiasaannya, semua business owner yang baru menyertai program farmasi di bawah kelolaan Berjaya Group. Mereka akan di bawa training untuk memberi ruang pada minda melihat dan merasakan ini perniagaan mereka sendiri. Kadang-kadang, manusia masih belum sedar yang mereka sudah pon memulakan perniagaan, tetapi tidak fokus 100% kepada perniagaan mereka. Jika tidur juga, terpaksa lah bungkus perniagaan seperti di rancang .
heee :)




Saya akan memberi masa kepada business owner untuk mengajar mereka secara direct. Bukan membiar mereka terpinga-pinga memahami perniagaan mereka. 



Rasa bersyukur kerana ada perniagaan sebegini yang memberi ruang kepada manusia macam saya ni yang memang tak suka kerja 8 pg hingga 5 petang, yang terikat pada boss, tetapi tidak ada modal besar untuk menjalankan perniagaan. 


Cuti suka hati engkaulah ! hehe. 


Perniagaan farmasi yang saya jalankan ini memang mempunyai pengguna yang setia dan sudah berada di Malaysia selama 34 tahun. Paling best , perniagaan ini adalah antarabangsa. Sudah banyak negara yang menjalankan perniagaan farmasi ini di bawah jenama yang sama. 
Sampaikan ada kawan yang bertanya, " Business kamu ni dari negara mana?".

Mereka tidak tahu ini origin Malaysia.




Farmasi mempunyai target pelanggan yang luas. Tidak kira lelaki atau perempuan, muda atau tua, kanak , pelajar sekolah, remaja. Pasti akan masuk ke dalam farmasi untuk membeli barang keperluan mereka. Farmasi ini juga bukan hanya menjual ubat-ubatan, malah menjual "household" produk. Jadi pengguna sememangnya suka barang yang kualiti, murah dan memupuk lagi mereka menjadi loyal customer kerana pelbagai attraction di berikan seperti coupon, point, discount etc.


Ingat ! Nak berniaga tidak perlukan modal duit, tetapi modal diri. Jadikan peluang yang ada ini, adalah PELUANG ANDA ! Perniagaan farmasi di buka 1000 kuota kepada yang berminat.  Masih ada 800 kuota premis akan di buka, rebutlah peluang ini. 


Facebook saya : NURUL AIMAN

Email at  | nurul.aiman@live.com | 
No tel | +6011-29040645



No comments:

Post a Comment

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign