Friday, October 5

Travel : Johor Bharu / Legoland

Raincoat Legoland 



Assalamualaikum.

 Dalam banyak2 negeri di Malaysia, Johor antara negeri yang belom di lawati. Masa pergi Singapore, mana nak dapat tengok Johor betol-betol kan. Bangun tido , eh sudahhhh di Singapore,Harbourfront. Tapi sekarang bukan nak sharing pasai Singapore.  Aku teruja nak pergi Johor.


Ok!! Aku kena buli drive dari Kl ke Johor. Sebab bawa pelancong luar negara yang mana, "he is my mr right". Apa kan daya kan. So semangat tahap .. tak nak guna cipan.Kita over sikit cimpanzeee. Aku tabah drive. Dalam kepala menjangkakan perjalanan 5 jam.



Tapi 3 jam bole sampai kot. Highway straight je. Selama ni driver bas drive sangat bersopan santun. hekkkkk ! Aku hanya lepak-ing di hotelmurah shj. Tido sahajakan. Ciq Hotel will cost you only RM 88. takde plus2 okay. Tapi aku memang bole recommend hotel ni sebab walau pon rumah kedai shj, tapi bilik ok! tv ok! aircon ok! hilter ok! swap shaja locked door! security ok! abg kaunter pon okayyyyyy! memang friendly. Kawasan pon okay. sangat dekat nak kemana kerana KAMU tido hotel di bandar Johor Bharu.


3 hari di Johor. Danga Bay ponnn best jugak. Yelahhhh aku kan bawa pelancong. Mesti dorang terujaa. So hari pertama, aktiviti malam hari berjalan2 minum air kelapa di Danga Bay. Serius nak melencong2 kat sini, takde la sesat. Kena faham konsep shj. Pusing2 kawasan yang sama. Mata kot kena alert pada persekitaran. Al maklum aku kan first time kemari. =)


Disebabkan terlalu terlalu datang ke Johor ni haaa. Nah sharing2 gambar awal2. ngee=)



Welcome to Legoland!! 



Kota keriangan! yeke??? ok harga tiket mykad RM110, foreigner RM140.Kalau genius daftar annual pass terus, tapi kad bole posing2 muka kita hanya RM275 (dewasa) dan RM 210 (kanak2). Boleh masuk banyak kali dalam setahun. Masa di buka dari jam 10 am till 6 pm. Ini aku bagi tahu awal2, memang tak sempat nak main semua game dan nak melawat miniland dengan tempoh masa tu. Nak beratur bagai, itu pon masa. Aku nak beli express ticket, tapi malangnya belom di perkenalkan. Kalau ada,namanya HERO. 



Danga Bay boleh main pusing-pusing. Warming sebelum nak masuk Legoland.



Cruise rege sepoloh rengget sahaja.Bole naik 30minit dik non!



Kau Proton Saga! Tak beradab, di sebabkan kau Petting Zoo tutup ! Melepaihhhh haih.



Still under construction. Will come again ! yawnnn..



Feeling-feeling gadis korea oii kalau naik basikal nih. 



Project x ada buat aku goyanggg banyak! Mini roller coster, tak tunggang terbalik pon. Tetapi selekoh tajam dalam 4 pusing, dalam 2 saat. Boleh gayat jugak weh.



Ada satu cerita, kami datang Legoland seawal pagi yang boleh. Bermakna tak sempatlah nak breakfast or tapauuu mcd etc. Then we had decided to buy ticket , then looking for food. Ok parking depan Legoland entrance agaknya, nampak orang berpusu2. Dah beli ticket, next cari makanan. My partner said, makan di Medini Mall, ada KFC. Ok!!  Naik kereta, keluar parking cari Medini Mall ikut signboard.   Then parking semula. Luckily, Medini Mall sebelah Legoland. Sikit pon tak expect Medini Mall secomel pekan rabu, pekan rabu pon besar lagi kot. Memang best cari parking sepoloh kali untuk pergi tempat yang sama. (^_^)


Souveneir. Cost you almost 150(RM)





Comment from the bottom of my heart. dup dup dup.

All games very enjoyable with super cute lego design. Suitable for children to bring along. Water Theme park will be open next year. Best!


Note : aku dah pergi uss. Nak di bezakan,memang ada keseronokan tersendiri. Uss rollercoster lagi mencabar la. Nak save cost, datanglah Legoland. he he he




Aktiviti malam kedua, berjalan2 sekita bazar johor. Normal lah bazar. Banyak kedai kecik2 jual macam barang. Keluar untuk amik udara malam shj. Part best tgk org2 tua karoake dangdut,haishhhhh macam2 la dorang ni. 



Hari ketiga. otw balik kl. Singgah Johor Premium Outlet (JPO). Bolelah nak cuci mata, target customer kat sini orang terlalu kaya. Barang mahal2 shj. Baik shopping kt kl shj. only 3hours sampai kl.



My advice, memang enjoy bila dengan kawan2 dan family. Bole lah melancong2 dekat, with small cost dan yang paling penting dapat mengeratkan pertalian persahabatan.. =) Guys! Your time to release your stress at Legoland! haha




Thank for reading this entry!

2 comments:

  1. fuuiihhh...harus kena kumpul duit utk beli tiket wat anak2 nie...pengsan !!!

    ReplyDelete
  2. semuanya mahalkan sekarang.Tapi nilai kegembiraan tu tak boleh beli dengan duit. Terpaksa pejam2 mata bila nak membayar tu =) hehe

    ReplyDelete