Aimaan Ahmad: Benggala Oyster Vege

Mar 27, 2013

Benggala Oyster Vege


Assalamualaikum.


Mood bersayur-sayuran mendatang. For me, resepi masak sayur adalah paling simple dalam dunia. Kenapa perlu makan sayur?!  Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyarankan kita mengambil antara 400 hingga 500 gram sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari. Ini bersamaan dengan lima hidangan sayur dan buah iaitu hanya 80 gram satu hidangan. ( Hebat hasil kajian :P)


Kajian menunjukkan pengambilan serat yang mencukupi melalui sayur-sayuran dan buah-buahan boleh menyelamatkan sehingga 2.7 juta nyawa atau mengurangkan beban penyakit di seluruh dunia sebanyak 1.8 peratus setahun. 
Kekurangan makan sayur-sayuran dan buah-buahan antara 10 faktor risiko utama kepada peningkatan kadar kematian yang mengakibatkan 31 peratus penyakit jantung dan 11 peratus serangan strok setahun di seluruh dunia.


Agensi Penyelidikan Kanser Antarabangsa WHO menganggarkan, pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mencukupi boleh mengurangkan lima hingga 12 peratus kanser (secara keseluruhan) dan 20 hingga 30 peratus kanser usus.


Untuk penyakit kardiovaskular (jantung) pula, banyak bukti menunjukkan sayur-sayuran dan buah-buahan boleh mengurangkan risiko kerana kepelbagaian kandungan fitonutrien, kalium dan serat mempunyai manfaat tersendiri.


Sambung Baca: http://anizyn.blogspot.com/2009/02/kebaikan-sayur-sayuran.html#ixzz2OjIzGiXa 
( I found this write up info from here)
Tetapi korang boleh gantikan sayur-sayuran ( to those benci gila tengok sayur ) kepada buah-buahan. Tak kira lah buah tempatan ataupon antarabangsa.  wah! gitu :P


Haa sebab itulah. Saya mood makan sayur.
Mempersembahkan final presentation for this recipe Benggala Oyster Vege.
Nama pon kelas uols. haha :P


Tak bestlah kalau sekadar tengok gambar tapi tidak mencuba sendiri. ehee :P


CARA-CARA MENYEDIAKAN BENGGALA OYSTER VEGE
Wohhh! Semangat sungguh. Ini untuk panduan kita-kita. 
Pesanan di awal permulaan memegang pisau. Selalulah berselawat ketika memasak.



"Suprise anak-anak, mumy masak sayur je "

" Syukur mumy masak" ( anak soleh, alhamdulillah)



BAHAN UTAMA:

Bawang kecil 3 ulas 
Bawang putih 3 ulas 
Cili padi merak 3 biji 
Brocolli
Benggala
Kacang Buncis
Kacang Peas
Tomato
Chicken Meatball



 Sayur Benggala. Ada hijau, merah , kuning.


 Hirisan Benggala boleh di buat macam ni.



 Pastikan basuh sayur dengan bersih. Kacang Buncis dan kacang peas.


 Kacang Peas



Kacang Buncit. aha :P



Mampu potong dadu sebegini ?!



Brocolli.


Okay! This maybe lengthy entry from previous. I wanna make it short. :)


Tumis bawang putih, merah dan cili dengan sedikit minyak. (Perlu bagi sedikit, nanti yang yg tuang bergelen) Masukkan semua sayuran kecuali tomato. Masukkan chicken meatball dan tomato. Oyster sauce plus kicap lemak manis. Campak gula dan garam secukup rasa.



DONE!


Silalah cuba uols. Simple and healthy.

Thank for reading this entry.

No comments:

Post a Comment

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign