Aimaan Ahmad: 2016

Dec 13, 2016

Pengalaman belajar resepi mooncake

Assalamualaikum , Hye !

Allahuakbar ! Syukur alhamdulillah peluang belajar bakery kali ini amat sis hargai sebabnya , sis baru sahaja terfikir nak mengkaji pasal bagaimana mereka membuat mooncake , sekali apa taw ? apa taw ? Ada insan mulia belanja sis course belajar dengan Puan Ida dari Ida Bakery bagaimana resepi sebetolnya membuat mooncake . Alhamdulillah  rezeki dari Allah swt .


Minggu lepas jadual sis sangat penuh dengan aktiviti , sempat lena pun sudah rasa sangat lega . So hamba Allah merangkap ibu angkat sis dari Brunei tiba di Malaysia , sis pasti mesti bergegas ke Kuala Lumpur untuk berjumpa kerana sudah almost setahun tidak ketemu . Sangat merindui sama satu lain bagai kuku dan isi nya .


Sehari sebelum kelas mooncake , sis temankan mereka ke MAHA seharian untuk jumpa beberapa kawan bisnes yang join MAHA dan meninjau apa peluang yang boleh kami ceburi . Alhamdulillah seharian di sana , walaupun panas terik , tetapi kami dapat parking yang berdekatan dan mudah ke entrance . Sempat juga kami meronda keseluruh kawasan MAHA kecuali kebun kebun . Tak larat dah nak kesana . Lagi pun bukan bidang kami buat masa ini  mungkin akan datang :)


Tiba hari kelas mooncake , jika di Kuala Lumpur janji jam 9 pagi belom tentu anggaran untuk kita sampai ke tempat tu boleh ngam ngam 9 pagi . Kami memang sudah di Kl pon ,tetapi terpaksa juga sampai lewat di Ida Bakery . Lebih kurang jam 10 pagi , kami tiba dan terus memulakan proses pembelajaran kelas mooncake secara personal .


Weh ! segan pulak dgn Puan Ida sebab sis ni kurang ilmu bakery , walau macamana pun mesti redah lah kalau tak tahu . Kelas di mulakan dengan membaca resepi , i mean go through resepi dahulu . Then baru dgn praktikal .


Sis ni tak suka belajar sambil stress, elok sahaja mula kelas . Mulalah perangai kami berdua mengacau each other, bila time sis pulak gunakan hand mixer , nahhhh berterabur terus semua tepung . (orang tak biasa , buat cool je la ) . Padahal malu nak sorok muka bawah meja dah . :P


Actually kenapa penting kita belajar sesuatu dengan orang berilmu aka cikgu yang expert dalam bidang , sebab proses pembelajaran akan lebih cepat dan efisien , less failure . At least ada tempat rujukan dgn individu lebih berpengalaman . Jika baca melalui buku resepi ni , pasti sis tak tahu teknik yang mudah untuk membentuk mooncake . apatah lagi menekap mooncake .






Sis bersama Puan Ida 


Tengok mooncake sis buat tu , ada dua jenis warna . Itu yang membezakan filling , dua dua jenis filling saya suka . Yang warna brown tu jenis bake . Yang colorful tu jenis frozen .

Dua dua sedap ( masuk bakul angkat sendiri ler ) haha :)




Sis recommend sesiapa yang mahu belajar mooncakes , boleh datang belajar dengan IDA BAKERY .





Proses belajar hanya mengambil masa dalam 2 jam  , masa tu saya tengok jam , ''eh cepatnya dah habis , siap masak dan frozen ". Dengan masa yang singkat , sis rasa banyak ilmu di ajar dan kami sangat excited menulis segala tips. Penting taw tips yang kita tak jangka jadi ni . 



Sekarang sis mempersembahkan mooncakes bake egg yolk , ohh so yummy ! So teknik meletakkan egg yolk di center filling  mooncake tu  kalau tak tahu buat , memang tersandar je la kat dinding . Syukur ! Mana la tahu nanti sis nak bertunang , sis gigih menggentel mooncakes sebagai door gift . haaaa panjang panjang kan rsa sedap ini pada orang lain . Cantik dan exclusive untuk tetamu. Pasti mereka akan suka . 

Akhirnya habis pon kelas mooncake ! Belajar dahulu , buat sendiri kat rumah belom tahu :D

Dec 12, 2016

Cara paling mudah membuat doh roti


Assalamualaikum , Hye !


Finally sis mampu menaip satu karangan pendek berkaitan dengan resepi roti ahaha ! Padahal sebelum ini menangis di bucu katil setiap kali sis study dalam buku resepi dan cuba aplikasi kan di dapur sederhana mak . Sorry mak ! Kecah dengan tepung bila kami masuk beruli dengan doh . Btw , hari ini sis tak mau korang yang tercari cari resepi membuat doh roti tetapi masih tak berjaya . Sebabnya korang juga macam sis study menggunakan buku resepi atau cikgu youtube . 


Sebelum tu sis patut ucapkan thank you pada acik sis , sebab secara tak sengaja beliau datang rumah untuk stay few days , secara tak sengaja sis minta beliau turunkan ilmu resepi doh roti yang menjadi dan sedap ! :) Rezeki terpijak untuk sis -lah , so tak perlu lagi saya pergi menuntut ilmu jauh jauh . ( orang tak biasa buat bakery , memang tak tahu mende )


Korang tahu kenapa sis beriya sangat nak belajar buat doh roti . Sebab sis beli bread maker  cosway yang dikatakan amat mudah nak uli doh , tanpa keluarkan tenaga berpeluh peluh nak lenyeh tepung sampai sekata . Haaa agenda sis dah terbongkar ! Takpalah sis berusaha ni nak belajar improve diri dalam bakery walaupun sikit tak berniat nak berniaga , hanya syok syok untuk makan sendiri . Tambah pulak korang boleh dekor apa sahaja jenis topping nak di letakkan terutamanya ketika membuat pizaaa.. ahhh so yummieh !


Kali ini sis belajar buat dua jenis bentuk makanan menggunakan doh roti yang sama . wah mudah kalau korang ada anak ramai , pelbagai kreativiti boleh di tonjolkan . Ok sis buat pau pelbagai filling dan piza crust . 




Resepi untuk doh roti  yang menjadi dan sedap ( pau dan piza ) :

850 tepung gandum
2 sudu shortening
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan air


bahan perlu biarkan naik dahulu **
1 paket ibu roti ( 11gm)
2 sudu gula
1 sudu garam
1 cawan air 


Langkah - langkah untuk sediakan doh roti :

1. Sediakan bahan yang perlu dinaikan dahulu , isikan dalam satu bekas . Dan biarkan yis ibu roti betul betul naik .

2. Sediakan breadmaker cosway , biarkan sahaja tray di dalam bread maker tanpa perlu keluarkan . Masukkan tepung , shortening , soda bikarbonat , dan bahan yang sudah dinaikan tadi . 

3. Setkan di breadmaker cosway , dough dan ia akan auto set 8 minit .

4. Sambil bahan sedang di uli  , boleh tambahkan sedikit demi sedikit secawan air yang masih berbaki dan biarkan sahaja doh siap di uli .

5. Doh roti siap di uli dan biarkan dalam 20 minit . Doh roti akan naik cantik .




Masa ini anda akan berasa lega kerana tenaga anda masih maintain dan boleh sediakan makanan berkhasiat di rumah . Ikut kreativiti nak sediakan topping atau filling apa . Sis bahagikan adunan kepada dua bahagian , satu untuk piza dan satu lagi untuk pau .




Cara persediaan untuk pau :

1. Bentukkan bulat bulat macam dalam gambar.
2. Kemudian , masukkan filling ( seperti red bean , kaya , coklat ) .
3. Letakkan terus pelapik pau menggunakan daun pisang dalam tray pengukus.
3. Kukus pau dalam masa 15 minit .


Peringatan : Jika anda terlebih kukus pau , permukaan pau menjadi tidak licin dan berkedut .




 Agak terlebih masa kukus , lihat permukaan pau tak begitu licin .




Cara penyediaan topping piza :

1. Biji bawang besar di cincang , ayam yang dicincang , dan tumis semua bersama.

2. Masukkan sayur campur segera .

3. Masukkan kicap , sos cili , sos lada hitam sekadar sesuai.

4. Sedikit garam secukup rasa .

5. Setelah siap sapu topping piza pada doh roti yang diratakan , tabur parmesan sepuas hati . 




Ya Allah , sedap yakmat makan beramai ramai tak cukup dua pan regular saiz . haha . Inilah nikmat main masak masak bakery dalam dapur mak . 





Ada yang tanya bagaimana saya nak beli bread maker cosway dengan harga ahli . Boleh check dengan Facebook Page Cosway Taman Karking Ipoh atau whatsapp mereka , +6018-571 3858 . Biasa ibu ibu suka sediakan makanan berkhasiat untuk anak kesayangan , apakata buat aktiviti topping freestyle untuk anak kecil , bagi mereka luahkan kreativiti dalam bakery di waktu cuti sekolah

Nov 13, 2016

Apakah Hand & Body Lotion Favourite Korang ? I will tell mine too .



Hye ! Assalamualaikum . Perasaan berwangian wangian seharian boleh mengubah mood kita , percaya tak ? Mahukan mood sentiasa lebih baik dengan menukarkan jenis wangian (perfume ) atau jenis lotion setiap hari . Teori ini suka di aplikasikan oleh orang berniaga , kerana mereka sentiasa mahu kekalkan mood dalam keadaan positif ceria dan friendly .







Saya cukup suka hadiahkan seseorang perfume /lotion sebagai tanda penghargaan . Sebabnya wangian itu boleh menjadi ingatan memori gitu apabila si penerima hadiah start memakainya . Haaaa romantic tak ?! haha . Saya mula perasaan kecenderungan minat saya ke arah wangi wangiannya sebenarnya. Lambat betol buat ujian IQ . Lagi satu saya mudah rasa happy apabila lihat barangan make up macam lipstick , blusher , eye shadow. ishk ishk Sephora tu macam playground wanita sebenarnya .



Okay berbalik pada topik kita , hari ini Aimaan nak kongsikan apakah hand & body lotion yang menjadi favourite anda ? Bagaimana ingin kenali baunya ? Dan saya pasti ramai yang sudah pun menjadi pengguna tegar selama berpuluh tahun kann!


SENARAI HAND & BODY LOTION YANG BERADA DI COSWAY
Fleur Fantasy
Baunya terasa perasaan 'sophisticated' macam pakai blazer gitu . Tekstur lembut  dan ringan  dengan kebaikan kranberi , hibiscus & opuntia.  Kesannya ; menyerlahkan kecerahan kulit yang halus bak sifon . Boleh memperbaiki keanjalan kulit agar lebih tegang dan kental . Bab hidrasi , memang bagus . Melembapkan kulit dan tak rasa pon ada lotion melekit .



Lilan Vital No .3
Baunya ghairah dan segar . hehe . Kalau untuk feeling honeymoon , bau ni mengasyikkan si pemakai. Berkhayal . Boleh juga di pakai di waktu siang . Tampil segar . Teksturnya lembut dan mudah meresap . Apabila badan berpeluh , tidak pula mengeluarkan bauu yang pelik . Ia tidak mengeringkan dan dapat membantu mengekalkan kelembapan kulit secara berterusan .
Bioglo Snow White
Baunya seperti susu Wangi . Teksturnya pekat sedikit dari lotion 2 jenis di atas ini , focus utamanya untuk mencerahkan kulit dan melindungi kulit dari sinaran uv . Ia mengandungi SPF 15 dan fungsinya untuk mencerahkan kulit berhasil . Jenis lotion ini juga mudah serap dan tidak langsung rasa berlengas .



Bioglo Goats Milk
Baunya Wangi macam susu yang di campurkan dengan buah delima . Sejuk . Teksturnya lembut dan juga mudah diserap . Lotion badan ini melembapkan secara berkekalan up to 12 hours  sambil melindungi lapisan pelindung semula jadi kulit untuk melawan kesan dari luar yang merosakkan kulit . Hasil dari pemakaian lotion , tesktur kulit  lebih muda , jelas lebih licin dan gebu .
Musk Blossom
Harumannya mempersonakan . Dan ramai peminat kepada wangian musk blossom . Lotionnya halus dan tidak berminyak mudah diserap dengan cepat . Lotion ini boleh melindungi dan melembapkan kulit dengan vitamin e dan emolien .



Fleur Exotic
 Wangian yang ni kuat sikit , tapi feeling spohisticated . Bukan bauan yang lembut . Ramai wanita suka wangian ini kerana sukakan penampilan konfiden . Saya juga kadangkala switch to this fragrance . Bestnya lotion jenis ini easily to absorb , langsung tak melekit . Even berpeluh takda mengeluarkan bauan hamis apabila combine dengan wangian ni. 




Rseries 
R series lotion terdapat 2 jenis , ultra rich r series dan r series sahaja . Keduanya mempunyai wangian yang sama , yang membezakannya adalah kuat sikit . Basicly pelanggan tak kisah pon antara dua jenis ni , sebab offer berbeza setiap bulan . Jadi  mereka membeli pada yang mana offer . fair & square , haha ! Saya paling suka lotion ni pakai selepas mandi , fuh wangian yakmat . Feeling romantik ! hihi. Jenis lotion ini mudah di serap dan langsung tak melekit . Ramai orang suka jadikan rseries set sebagai hantaran perkahwinan .





Setelah Aimaan terangkan senarai lotion yang dijual di Cosway , Korang rasa suka yang mana? hihi ... Jenis lotion kat atas ini ada peminatnya sendiri . Kalau dah suka jenis tu , nak yang tu juga . Takmau switch yang lain . Dah jatuh cinta katakan . 




Aimaan nak kongsikan pulak apa feveret lotion aiman? Okay saya tulis mengikut ranking ya ! Paling saya suka , kira no 1 lah . Saya suka Fleur Exotic . Sebab wangiannya lembut , harmoni , rasa tenang jer. Teksturnya memang puas hati langsung tidak melekit dan rasa rimas . So pakai di waktu siang pon masih okay sesuai .



Feveret lotion yang kedua saya suka adalah Rseries . Well normal lah semua orang suka jenis wangian ni. Sebab ia rasa segar , rasa hari pertama reset daily , rasa eksaited . Teksturnya juga sama langsung tidak melekit dan menyenangkan . Kalau sebekas lotion ni boleh tahan sebulan je la , kalau setiap malam lepas mandi akan lulurkan lotion di badan dan di tangan , fuh bilik ber-aircond pulak . Memang tidur nyenyak ! hihi


Okayyyy sekarang lotion feveret saya terakhir adalah goats milk . Wangiannya seperti susu . Kenapa saya suka bau susu ni , sebab hasil dari goats milk lotion ni , kulit terasa sejuk lembab sangat . So korang takkan ada masalah kulit kering . Teksturnya sama juga seperti lotion lain , mudah di serap tak melekit dan pada saya ia sesuai di pakai waktu malam , waktu dingin. Kerana bila bercampur dgn peluh , wangiannya sudah tidak sama :)



Yeay ! Finally dapat juga saya share feveret lotion yang kita ada . Hihi . Biasanya pelanggan di cosway yang membeli secara online akan lihat gambar di INSTAGRAM COSWAY PERFUME . So di sini lebih mudah mereka nak order by set , kadangkala ada yang membeli untuk hantaran . Mungkin hantaran aimaan suatu hari nanti letak set wangian cosway jugak ! hihi. I hope korang enjoy reading this entry ! See you lagi next post. Daaa~

Oct 5, 2016

TRAVEL : Bali , Indonesia ( Day 1 )


Hye ! Assalamualaikum (T__T) Ampun beribu ampun , travelog saya ke Bali sudah lama terperam dan kali ini saya cuba all out berkongsi tips perancangan perjalanan dan kewangan , yang penting semua enjoy dengan bajet trip . Bagaimana saya boleh decided untuk ke Bali ,suatu hari saya datang ke rumah kawan dan we all feel bored . Terus booking ticket kerana harganya totally affordable hanya RM 300++ , tempoh penerbangan 3 bulan dari tarikh booking. eh bosan sekarang , kenapa travel lagi 3 bulan. makes sense ke haha. ( Pada teori travel saya, beli tiket dulu nak pegi akan datang fikir kemudian ) :D


JUMLAH WANG KAMI TUKAR : RM1,000 sahaja. TIPS : Tukar di money changer Midvalley level ground floor sebelah kedai buku tepi travelator. Ratenya kebiasaanya better than other place.


Itinerary kami untuk trip ini selama 5 hari 4 malam. Seramai 4 orang supaya mudah booking bilik hotel , sebab tu kami genapkan traveller. Penerbangan kami dalam jam 4 petang ( termasuk waktu bergerak dari Petaling Jaya ) , dan sampai di Ngurah Rai Airport sudah malam. Dari Malaysia lagi saya sudah booking supir bernama Dani ( +62-878-62670199) , sangat recommended supir kerana friendly, muslim , toleransi yang tinggi, punctual , boleh kawtim, boleh jadi photographer, suka buat lawak .hehe Totally satisfied with his service.


Kami di sambut oleh Dani yang sedang pegang signboard di pintu arrival. Proses urusan ambil bagasi di airport mudah dan cepat , kira segalanya smooth sahaja. Since kami sampai sudah malam, kami hanya berhenti terus check in hotel Kuta Central Park . Bab makanan sudah dalam perancangan awal, kami sediakan makanan berat dan sampingan jika tak sesuai dengan selera makan seperti ikan bilis sambal, roti slice, roti bun, 3 in 1 milo nescafe nestum, tuna, sardin . Jadi untuk malam itu , kami makan malam yang di bawa bekal sahaja di bilik hotel. alhamdulillah semua traveller kenyang terbongkang (^_^)


Bilik hotel Kuta Central Park , recommended ! Sebab harga yang affordable dalam RM 80, ada 2 katil queen , ada fridge, shower, dapur, microwave , pinggan cawan, tilam empuk, tv dan aircond. Cuma nak naik ke bilik guna tangga, ( nasib baik kami level 1) dan normal-lah di Bali ada anak patung. semua bilik cmtu.



HELLO , GOOD MORNING BALI !!!!!!!!!!



Woahhhh, perasaannya lain benar berada di sini. Menghirup udara segar di tepi balkoni bilik melihat burung berkicauan, pelancongan lain sibuk bersiap untuk keluar, melihat ikan di kolam . Terasa aman dan I'M TOO EXCITED FOR FIRST DAY ! 




Memori pertama kali melancong bersama kawan . Kenapa Aiman berpakaian begitu ? err. Kami akan berjimba di tepi pantai dan buat aktiviti air . 



Inilah view hotel . Pada mulanya anak patung yang bertenggek disekitar membuat kami rasa tak selesa. Macam susah nak adapt. Tetapi lama lama, okay jer. Tidur nyenyak.  TIPS : Masuk bilik hotel, beri salam dan baca doa pendinding seperti baca 3 qul, ayat qursi dan surah almulk sebelum tidur.




Walaupun hotel ini adalah bajet hotel , tetapi mereka juga mempunyai pelbagai servis. Internet servis pon okay kat bilik. Recommended ! Kami keluar pagi itu , terus check out dan simpan segala bagasi dalam kereta supir. Waktu ini kami ikhtiar sahaja untuk mempercayai supir Dani kerana segala barang pakaian , makanan dan wang serah pada Dani. Dan kami pergi enjoy aktiviti pantai sehelai sepinggang .




Dalam perjalanan ke pantai terserempak dengan orang hindu balik dari keramaian.



Kami memilih 4 jenis aktiviti air iaitu ; flying fish , banana boat , snorkelling dan spinning donut .
Semua photo kami di ambil oleh photographer yang kami bayar dan mereka burn di dalam cd. Boleh tahan juga gambar tengah terbang di udara pon mereka boleh ambilkan , malah di dalam laut juga. Jika kita pilih nak buat scuba diving , pon mereka ambilkan gambar . awesome ! Kos aktiviti kami dalam 600,000rupiah setiap seorang .Pada saya, ia berbaloi.





Cantikkan view di pantai . Ini waktu pagi dalam jam 11 pagi.




Semua sibuk kirawang , pening lalat rupiah rm rupiah rm .haha

Aktiviti pantai habis dalam masa 2 jam, termasuk waktu bersantai tanning kononnya dan tukar pakaian. Penat bermain terus mengadu dengan Dani , '' Kami laparrrrrrrrrrrrr! " ahaha.. Then , Dani kata, ''Saya tahu tempat muslim yang sedap dan ramai Malaysian datang".




Dani bawa kami di Restoran Malioboro . Dengan signature makanannya , ayam tulang lunak . Apa itu lunak ? Means rapuh. Tulang pon boleh makan.





Aiman terkinja kinja excited nak order gurami goreng terbang sebab pernah rasa di Bandung . Serius sedap , recommended ! Nasi panas + gurami goreng pon dah cukup marveles. Makanan ni ngam dengan tekak rakyat malaysia. Di Malaysia kan tidak popular gurami.



Ini kawan Aiman pilih , Gurami acar kuning . Ok gak. Tapi Aiman lagi suka yang goreng jer.



Kos makanan disini : Duit malaysia dalam RM 125 untuk  orang makan.

Matahari terpacak terik di tengah kepala, solat zohor sudah pun masuk. Kami semua boleh membuat solat jamak, bagi mengelakkan terlewat nanti sebab tempat yang akan kami lawati nanti semuanya hindu . Mungkin sukar untuk temui masjid. Kami minta Dani carikan masjid terdekat.



Cantik masjid ni. Tepi jalan raya besar. Dalamnya sejuk, fasiliti telekung juga ada. Kami kepenatan sebenarnya setelah bermain di pantai, oleh kerana terlalu gembira ngantuk pun hilang . Kami berhenti di Masjid Agung Ngurah Rai, berdekatan dengan airport.








TIPS : Harus menjadi amalan setiap muslim untuk bersedekah apabila singgah di masjid. Mudahan segala urusan di permudahkan. 



Destinasi seterusnya , adalah ke Pantai Pandawa . Pantai disini cantik juga tetapi tak banyak aktiviti pantai macam kami  pergi awal pagi tadi. Hanya nampak kayak sahaja dan tempat pelancong bersantai tanning badan sambil melihat anak mandi manda.


Sebelum sampai ke pantai ini , perjalanan ini di penuhi dengan patung dewa sejarah mereka. Dan Dani ada bercerita tentang patung tu semua. Tapi aku tak simpan dalam minda. ahaha. susah nak ingat haih. Takminat sejarahh, cliche.









Ramai juga orang di sini di waktu petang. Kami ambik chance ronda ronda dan ambik gambar je.. cukup cukup lah berjemur pagi tadi. hari pertama di Bali , aiman rasa merelit dah kulit terbakaq macam grill chicken. ehehe


Pastu berlari di bawah pokok. panaih.




Destinasi seterusnya , melihat matahari terbenam sambil menonton tarian kecak. Temple yang menarik pelancong datang dengan tarian kecak. Tarian ini menceritakan tentang sejarah , dan lagi sekali ia tentang sejarah. Saya memilih untuk menikmati persembahan dan matahari terbenam daripada menghadam sejarah mereka .hehe.





Desiran ombak menghempas pantai dan dinding batuan , seumpama mengetuk hati yang luka kembali sembuh . Tenang , nyaman dan begitu cantik keindahan alam ciptaan tuhan . Duduk disini terasa tak mahu pulang , nak tengok laut sampai puas. melayan perasaan camtu aiman , hang kena tinggai -lah. :D




Gaya kami macam nak pergi bersilat , lagi besar beg lagi banyak barang nak bawa.




Terlalu cantik suasana matahari terbenam. Dan rasa nak honeymoon kat sini lah nanti hehe.



Nak masuk dalam kawasan persembahan ini kena bayar. Kalau bayar di kaunter mahal, Dani yang baik hati belikan tiket kami atas nama warga negara Indonesia. So murah la sikit. 



Tarian kecak habis dalam 8.30 malam . Kami terus balik ke hotel . dan makanan juga beli segera di KFC sahaja. Badan pon sudah letih , fikiran dok ingat bantal tilam sahaja, tak sabar nak mandi bersihkan diri dan berlengas macam ikan perkasam ni. NEXT TIME , saya akan sambung kisah travelog Bali ( Day 2 ) .



Kebaikan Chia Seed


Fenomena pendedahan informasi tentang chia seed semakin berleluasa sekarang , sedangkan selama ini saya telah mengamalkan chia seed sebagai nutrisi tambahan dalam makanan dan supplemen kesihatan . Chia seed yang saya beli di Cosway Taman Karking Ipoh , kerana jenis chia seed mereka sudah terjamin kualiti . Whole Chia Seed Cosway telah mendapat ISO 9001 & ISO 22000 . Ini beerti chia seed mereka telah melalui proses uji kaji kualiti dan food safety .



Bersediakah kita untuk meningkatkan tenaga , imuniti dan keseluruhan kesihatan ? 





AMAZINGGGGG  MANFAAT PENGAMBILAN CHIA SEED 



  • Membantu menurunkan berat badan 
Kelaparan tidak kan benar benar puas hati selagi ' bank nutrisi ' belum di penuhkan . Apabila 'bank nutrisi' sudah penuh , anda tidak berasa lapar dan tidak terlebih makan. Ia kaya dengan fiber untuk mengawal kadar gula setelah makan . Kemampuan chia seed boleh menyerap air 12 kali ganda . Ambil 2 sudu chia seed, campurkan dengan air boleh menggantikan kelaparan anda secara efektif , Chia seed akan absorb air . Fiber di luar chia seed akan menyerap kelembapan dan bertukar dalam bentuk gel.


  • Mengawal gula dalam darah
Kandungan serat yang tinggi chia memanjangkan proses penyerapan gula dalam saluran penghadaman , mampu mencegah gula bagi pesakit kencing manis selepas makan . Ini menyebabkan peningkatan insulin , dengan itu boleh mencegah dan memperbaiki diabetes .


  • Meningkatkan kesihatan jantung
Chia adalah daripada sumber tumbuh tumbuhan kaya dengan kedua dua omega 3 dan serat untuk menormalkan tekanan darah , mengurangkan kolesterol , mencegah darah 'melekit', mengurangkan keradangan dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan kasdiovaskular . 




  • Mengurangkan pedih ulu hati
Refluks asid boleh meninggalkan anda dengan sensasi yang terbakar di dada anda yang boleh bergerak sehingga tekak anda . Ia juga boleh menyebabkan rasa masam atau pahit di dalam mulut dan menyumbangkan rasa batuk walaupun anda bukan perokok . Oleh kerana kandungannya tinggi serat larut dan lendir , sesudu chia boleh biasanya menghalang rasa terbakar di esofagus dan perut .


  • Melegakan sembelit
Serat dalam chia membantu pergerakan najis secara pukal . Ia juga mengelakkan masalah sembelit, mencegah cirit-birit, berhenti gas memalukan, meningkatkan bakteria sihat dalam usus dan membantu mengurangkan risiko kanser kolon.

  • Meningkatkan tahap tenaga
Dengan memulakan hari anda mengambil Chia Seed , badan terasa selesa , tenaga kekal cergas sepanjang hari dan malam hari anda akan memperolehi tidur yang nyenyak . 

Sekarang sudah tidak perlu risau tentang konflik tenaga apabila mengambil kafein .

  • Meningkatkan keupayaan untuk menumpukan perhatian dan ingat 
Oleh kerana Chia Seed mengandungi OMEGA 3 , ia dapat membantu mengekalkan omega 3 pada membran sel dan akan meningkatkan tahap komunikasi antara sel otak . Chia Seed boleh membantu menajamkan fikiran dan menyeimbangkan mood . Ia sangat bagus untuk kanak kanak dan dewasa.





SIAPA YANG PERLU AMBIL CHIA SEED


  • Chia untuk Ibu Mengandung
Untuk baby ==> boleh meningkatkan kesihatan dan omega boleh membentuk otak yang bijak .

Untuk Ibu mengandung ==>  melindungi otak ibu daripada mengecut , mengurangkan masalah pelupa,  mengurangkan masalah sembelit , membantu mengawal berat badan semasa dan selepas mengandung

  • Chia untuk Dewasa
Chia memudahkan proses penghadaman dan menyerap nutrisi ( terutama jika mereka tidak makan dengan teratur ) . Ia bagus untuk menyihatkan sistem kardiovaskular dan mengawal gula dalam darah . Ia boleh menguatkan daya ingatan , mengurangkan sakit sendi dan meningkatkan pergerakan najis lebih baik .

  • Chia untuk Pelajar
Boleh berikan chia seed kepada kanak kanak di waktu pagi sebelum menghantar mereka ke sekolah - Oleh kerana omega 3 yang tinggi boleh membantu meningkatkan  tahap fokus dan membantu mereka untuk mengingati apa yang di pelajari . Chia ini membentuk tahap immunity lebih baik dan sekaligus mengelakkan anak anak jatuh sakit . Dan juga tinggi fiber  boleh memastikan kanak kanak tidak mengalami masalah ketidakhadaman ( terutaman jika mereka tidak makan sayur ) 

  • Chia untuk Individu Yang Sibuk
Chia memberi tenaga dan stamina untuk menguruskan kerja . Ia juga membantu mengurangkan masalah kekeringan mata dalam tempoh yang lama menggunakan komputer, dan Chia ini sangat membantu meningkatkan konsentrasi dan tahap fokus anda . Jangan bimbang jika anda sibuk untuk mengambil proper meal, dengan chia sudah mengandungu nutrien seperti fiber .

  • Chia untuk Mementingkan Kecantikan 
Chia mengandungi omega dan antioksidan yang menghasilkan kulit yang cantik secara keseluruhan . Ia bukan sahaja mengeluarkan toksik daripada badan untuk mendapatkan kulit yang cantik , ia juga membantu melegakan masalah kulit kepala, tumit yang pecah , dan meningkatkan kelicinan rambut . 

Dalam masa yang sama, Chia boleh membantu menyeimbangkan berat badan !





TAHUKAH ANDA DENGAN  2 SUDU TEH CHIA SEED MENGANDUNGI APA ?


  • 275g of salmon as source of omega

  • 219g of oranges as source of antioxidants

  • 78g of oats as source of fiber

  • 49g of kidney beans as source of protein

  • 120ml whole milk as source of calcium

  • 362g of broccoli as source of magnesium

  • 116g beef as source of iron


SOALAN LAZIM UNTUK CHIA SEED

1. Perlukah saya menghancurkan chia seed terlebih dahulu sebelum mengambilnya ?

Tidak perlu. Chia seed boleh di hadam tanpa perlu menghancurkannya.


2. Adakah sebarang kesan sampingan daripada pengambilan Chia Seed ?

Tiada kesan sampingan untuk pengambilan 2 sudu teh ( 10g - 20g)
Jika individu mengalami masalah pergerakan najis , perlu mengambil daripada amaun yang kecil dan meningkatkan pada 2 sudu teh setiap hari .


3. Berapa jumlah chia seed boleh di makan ? Apakah cadangan dos?

General recommendation dose :
General health adults : 2 tablespoonfuls per day 
Children (below 18 years old ) : 1/2 tablespoon per day 

Seperti di ketahui , setiap daripada kita berbeza. Kami mencadangkan dengan mengambil 10 gm ( 1 tbs ) , dan secara berperingkat meningkatkan jumlah chia seed dalam masa 3 minggu.


4. Bolehkah saya makan chia seed sahaja tanpa air ?

Boleh , sebolehnya ambil air selepas makan chia. Kerana chia seed menyerap air 12 kali ganda , jika anda tidak mengambil air bersama, Air di dalam badan anda akan di serap .


5. Jika saya mencampurkan chia seed dengan air , adakah saya perlu menunggu chia seed bertukar menjadi gel sebelum mengambilnya?

Anda boleh mengambilnya terus tanpa menunggu chia tertukar dalam bentuk gel . Tak kira apa cara anda ambil chia seed, ia tidak menukarkan keberkesanan chia seed .


6. Perlukah saya berhenti mengambil fish oil ?

Ia bergantung kepada rujukan anda. Anda boleh mengambilnya bersama atau berasingan . Fish oil mengandungi omega 3, chia juga mengandungi omega 3, dan terdapat nutrien lain seperti omega 6 & 9 , fiber , mucilage, vitamin , mineral & etc.





Ada beberapa cara kita boleh ambil chia seed ? Untuk resepi di atas ini .


RESEPI : MORNING SMOOTHIE 

1 packet wholefood nutrition
2 sudu tbs chia seed
250ml air alkali ( saya guna hexagon system 2 ) 

Caranya : shake all together.


okay sekarang anda pastikan bertanyakan bagaimana untuk saya perolehi 100 % natural chia seed and non GMO ?


Boleh beli di instagram @aimaan.my 


sekaligus anda boleh bertanya info dan dapatkan khidmat konsultansi PERCUMA . atau talian  whatsapp +6018-571 3858 .


Seronok rasanya dapat kongsikan kebaikan chia seed pada korang . Aiman selalu ambil di waktu pagi , terutamanya untuk buat resepi skincare smoothie di waktu pagi . Kadangkala saya letakkan di dalam air minuman yang saya bawa di tempat kerja.. Jom lah cuba !




Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign