Aimaan Ahmad: Kebaikan Chia Seed

Oct 5, 2016

Kebaikan Chia Seed


Fenomena pendedahan informasi tentang chia seed semakin berleluasa sekarang , sedangkan selama ini saya telah mengamalkan chia seed sebagai nutrisi tambahan dalam makanan dan supplemen kesihatan . Chia seed yang saya beli di Cosway Taman Karking Ipoh , kerana jenis chia seed mereka sudah terjamin kualiti . Whole Chia Seed Cosway telah mendapat ISO 9001 & ISO 22000 . Ini beerti chia seed mereka telah melalui proses uji kaji kualiti dan food safety .Bersediakah kita untuk meningkatkan tenaga , imuniti dan keseluruhan kesihatan ? 

AMAZINGGGGG  MANFAAT PENGAMBILAN CHIA SEED  • Membantu menurunkan berat badan 
Kelaparan tidak kan benar benar puas hati selagi ' bank nutrisi ' belum di penuhkan . Apabila 'bank nutrisi' sudah penuh , anda tidak berasa lapar dan tidak terlebih makan. Ia kaya dengan fiber untuk mengawal kadar gula setelah makan . Kemampuan chia seed boleh menyerap air 12 kali ganda . Ambil 2 sudu chia seed, campurkan dengan air boleh menggantikan kelaparan anda secara efektif , Chia seed akan absorb air . Fiber di luar chia seed akan menyerap kelembapan dan bertukar dalam bentuk gel.


 • Mengawal gula dalam darah
Kandungan serat yang tinggi chia memanjangkan proses penyerapan gula dalam saluran penghadaman , mampu mencegah gula bagi pesakit kencing manis selepas makan . Ini menyebabkan peningkatan insulin , dengan itu boleh mencegah dan memperbaiki diabetes .


 • Meningkatkan kesihatan jantung
Chia adalah daripada sumber tumbuh tumbuhan kaya dengan kedua dua omega 3 dan serat untuk menormalkan tekanan darah , mengurangkan kolesterol , mencegah darah 'melekit', mengurangkan keradangan dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan kasdiovaskular . 
 • Mengurangkan pedih ulu hati
Refluks asid boleh meninggalkan anda dengan sensasi yang terbakar di dada anda yang boleh bergerak sehingga tekak anda . Ia juga boleh menyebabkan rasa masam atau pahit di dalam mulut dan menyumbangkan rasa batuk walaupun anda bukan perokok . Oleh kerana kandungannya tinggi serat larut dan lendir , sesudu chia boleh biasanya menghalang rasa terbakar di esofagus dan perut .


 • Melegakan sembelit
Serat dalam chia membantu pergerakan najis secara pukal . Ia juga mengelakkan masalah sembelit, mencegah cirit-birit, berhenti gas memalukan, meningkatkan bakteria sihat dalam usus dan membantu mengurangkan risiko kanser kolon.

 • Meningkatkan tahap tenaga
Dengan memulakan hari anda mengambil Chia Seed , badan terasa selesa , tenaga kekal cergas sepanjang hari dan malam hari anda akan memperolehi tidur yang nyenyak . 

Sekarang sudah tidak perlu risau tentang konflik tenaga apabila mengambil kafein .

 • Meningkatkan keupayaan untuk menumpukan perhatian dan ingat 
Oleh kerana Chia Seed mengandungi OMEGA 3 , ia dapat membantu mengekalkan omega 3 pada membran sel dan akan meningkatkan tahap komunikasi antara sel otak . Chia Seed boleh membantu menajamkan fikiran dan menyeimbangkan mood . Ia sangat bagus untuk kanak kanak dan dewasa.

SIAPA YANG PERLU AMBIL CHIA SEED


 • Chia untuk Ibu Mengandung
Untuk baby ==> boleh meningkatkan kesihatan dan omega boleh membentuk otak yang bijak .

Untuk Ibu mengandung ==>  melindungi otak ibu daripada mengecut , mengurangkan masalah pelupa,  mengurangkan masalah sembelit , membantu mengawal berat badan semasa dan selepas mengandung

 • Chia untuk Dewasa
Chia memudahkan proses penghadaman dan menyerap nutrisi ( terutama jika mereka tidak makan dengan teratur ) . Ia bagus untuk menyihatkan sistem kardiovaskular dan mengawal gula dalam darah . Ia boleh menguatkan daya ingatan , mengurangkan sakit sendi dan meningkatkan pergerakan najis lebih baik .

 • Chia untuk Pelajar
Boleh berikan chia seed kepada kanak kanak di waktu pagi sebelum menghantar mereka ke sekolah - Oleh kerana omega 3 yang tinggi boleh membantu meningkatkan  tahap fokus dan membantu mereka untuk mengingati apa yang di pelajari . Chia ini membentuk tahap immunity lebih baik dan sekaligus mengelakkan anak anak jatuh sakit . Dan juga tinggi fiber  boleh memastikan kanak kanak tidak mengalami masalah ketidakhadaman ( terutaman jika mereka tidak makan sayur ) 

 • Chia untuk Individu Yang Sibuk
Chia memberi tenaga dan stamina untuk menguruskan kerja . Ia juga membantu mengurangkan masalah kekeringan mata dalam tempoh yang lama menggunakan komputer, dan Chia ini sangat membantu meningkatkan konsentrasi dan tahap fokus anda . Jangan bimbang jika anda sibuk untuk mengambil proper meal, dengan chia sudah mengandungu nutrien seperti fiber .

 • Chia untuk Mementingkan Kecantikan 
Chia mengandungi omega dan antioksidan yang menghasilkan kulit yang cantik secara keseluruhan . Ia bukan sahaja mengeluarkan toksik daripada badan untuk mendapatkan kulit yang cantik , ia juga membantu melegakan masalah kulit kepala, tumit yang pecah , dan meningkatkan kelicinan rambut . 

Dalam masa yang sama, Chia boleh membantu menyeimbangkan berat badan !

TAHUKAH ANDA DENGAN  2 SUDU TEH CHIA SEED MENGANDUNGI APA ?


 • 275g of salmon as source of omega

 • 219g of oranges as source of antioxidants

 • 78g of oats as source of fiber

 • 49g of kidney beans as source of protein

 • 120ml whole milk as source of calcium

 • 362g of broccoli as source of magnesium

 • 116g beef as source of iron


SOALAN LAZIM UNTUK CHIA SEED

1. Perlukah saya menghancurkan chia seed terlebih dahulu sebelum mengambilnya ?

Tidak perlu. Chia seed boleh di hadam tanpa perlu menghancurkannya.


2. Adakah sebarang kesan sampingan daripada pengambilan Chia Seed ?

Tiada kesan sampingan untuk pengambilan 2 sudu teh ( 10g - 20g)
Jika individu mengalami masalah pergerakan najis , perlu mengambil daripada amaun yang kecil dan meningkatkan pada 2 sudu teh setiap hari .


3. Berapa jumlah chia seed boleh di makan ? Apakah cadangan dos?

General recommendation dose :
General health adults : 2 tablespoonfuls per day 
Children (below 18 years old ) : 1/2 tablespoon per day 

Seperti di ketahui , setiap daripada kita berbeza. Kami mencadangkan dengan mengambil 10 gm ( 1 tbs ) , dan secara berperingkat meningkatkan jumlah chia seed dalam masa 3 minggu.


4. Bolehkah saya makan chia seed sahaja tanpa air ?

Boleh , sebolehnya ambil air selepas makan chia. Kerana chia seed menyerap air 12 kali ganda , jika anda tidak mengambil air bersama, Air di dalam badan anda akan di serap .


5. Jika saya mencampurkan chia seed dengan air , adakah saya perlu menunggu chia seed bertukar menjadi gel sebelum mengambilnya?

Anda boleh mengambilnya terus tanpa menunggu chia tertukar dalam bentuk gel . Tak kira apa cara anda ambil chia seed, ia tidak menukarkan keberkesanan chia seed .


6. Perlukah saya berhenti mengambil fish oil ?

Ia bergantung kepada rujukan anda. Anda boleh mengambilnya bersama atau berasingan . Fish oil mengandungi omega 3, chia juga mengandungi omega 3, dan terdapat nutrien lain seperti omega 6 & 9 , fiber , mucilage, vitamin , mineral & etc.

Ada beberapa cara kita boleh ambil chia seed ? Untuk resepi di atas ini .


RESEPI : MORNING SMOOTHIE 

1 packet wholefood nutrition
2 sudu tbs chia seed
250ml air alkali ( saya guna hexagon system 2 ) 

Caranya : shake all together.


okay sekarang anda pastikan bertanyakan bagaimana untuk saya perolehi 100 % natural chia seed and non GMO ?


Boleh beli di instagram @aimaan.my 


sekaligus anda boleh bertanya info dan dapatkan khidmat konsultansi PERCUMA . atau talian  whatsapp +6018-571 3858 .


Seronok rasanya dapat kongsikan kebaikan chia seed pada korang . Aiman selalu ambil di waktu pagi , terutamanya untuk buat resepi skincare smoothie di waktu pagi . Kadangkala saya letakkan di dalam air minuman yang saya bawa di tempat kerja.. Jom lah cuba !
No comments:

Post a Comment

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign