Aimaan Ahmad: September 2011

Sep 14, 2011

Terkinja-kinja masuk dapur


Salam sejahtera hendakNYA.

Hello kakak cute cantik jelita, abang tampan lagi bergaya tambah kacak sikit. over! Siapa dekat sini tak pernah tahu dapur tu ape? Aku taw korang semua mesti lebih familiar dgn kitchen kan. kan. kan. Apa kata korang hangguk hangguk geleng geleng je kepala tu , jaga hati aku bahahaha! Banyak kepada mengangguk lerrr.


Aku ada cerita hari tu aku mai kl. haha gaya mcm aku duduk dlm pedalaman dan aku perak gila datang kl. Bukan itu aku nk sampaikan. Aku mcm malas menapakkan diri di rumah sewa aku. Yerla, memandangkan teman/kawan/geng seksyen 14 aku semua dah balik kampung. Depa semua tunggu nak konvo je. eh

ok! Aku terus menuju umah my lovely auntie. Senang cerita aku malas nak fikir makanan apa nak di makan sepnjang aku rs2 diriku masih bujang nih. * Dasar pemalas. Korang boleh start judge aku sekarang, I dun care, Tapi korang pon. Ape korang kesahkannnn. ( ^_^)



Terkinja-kinja.






Cooking time.







Haaaaa. Jangan fikir yang bukan-bukan. Takdenya aku masuk dapur dan terlompat-lompat dan suka pegang senduk duk ketuk2 kuali sambil mendendangkan zapin. aduh! Sumpah korang tak lalu nk tengok dan dengar.




Memandangkan pemandangan sekitar mata aku menampakkan bulat-bulat kecil, bulat la besar, syg mama syg papa. Eh nak buat cookies la. Perut mesti di layan mcm raja. ye dakkkk nun! Aku mendapatkan ilmu yg bermanfaat dr acik, dan memulakan kerja membuat cookies di rumahnya. Syok buat cookies kt umah dia. Oven besar gila, stok oven yg mcm kilang-kilang buat jual kek/cookies/muffin.Hebat kan! * dlm ht aku dah terpengaruh, kena beli satu ni oven cmni.Senang nak buat kek.




Aktiviti menguli adunan cookies famos amos citarasa orang kajang! Jangan ingat tangan yang meng-uli tak boleh menggoncangkan dunia. Motif?? selalu jangan tangan yang menghayun kan buaian kan. Lebih kurang la tuuu =)




Amik sejemput, letak! Sejemput, letak! Sejemput, letak!! uish. syok betol buat cookies ne. Takperlu nak tekap2 mcm buat tat nenas. Kecomotan cookies, semakin nampak delicious untuk dimakan. Kan kan kan =P





Beza tak dgn yang atas tadi. Meh miss aimaan ajar meh! Yang nie sudah masak yang. *mengeletis betoi. Ok! Cookies nmpk mcm boleh jual je. Buka untuk order juga. Untuk hantaran, siap dgn decoration.




Kuih bakar kemboja. Semakin hitam hangit, semakin laris. Kegemaran tok aku. Kalau sapa2 dr kl ne nak balik kedah, tok mesti order, 12/13/14 units.Dasyat kan! Satu hari makan satu. * tipu la cik kak. Apa hal tok aku makan samapi muntah, kot ye pon feberet kan.




Kuih Bakar Kemboja ni acik aku buat untuk di jual.Setiap hari dia jual. Pada mula acik aku kesan inferens aku buat td tu, bila mula2 beli oven baru. Dia pon smgt nih, berapi nak nak membakar kuih itu. Bakar punya bakar, memang terbakar, dan hitam. Malu nak jual. Tapi still pamerkan yang hitam itu. Tak di sangka yang hitam menjadi pilihan. haaaa jangan di sangka hitam tak menawan. Sejak hari tu, usaha menghangitkan kuih satu usaha yg sukar. Silap hangit, terpahit pulak rasanya. ( ^_^)





Aku saja nak bagi tahu aku belajar resepi baru. Nak resepi, jangan malu-malu mintak ye! Email je aku. Lenguh dah taip. Jom p joging. acah-acah rajin je!


Thanks for reading this entry!

Mood Sayangnya Negaraku!

As Salam.


Hello hello brothers & sisters.Tadi aku bangun tidoq, Aku switch on suiz telebisyon semata-mata teringat MHI , Nak tahu ada apa Malaysia Hari Ini. Oh yang aku nmpak, ada Ally Iskandar. Tapi itu Malaysian, Aku bukan nak taw pasai dia.


OK! Aku bagi chance pada diri aku menanti apa yang best. Sambil aku tunggu, "Wahai nasi lemak, muncullah!! Aku hungry! ahha". Makanan sampai, makin syok aku layan Ally Iskandar. ops! I mean dgr dia duk terang2 psl Dataran Merdeka. Fuh! Fulamak! Kalau aku tak buka tv hari ini, nescaya aku dah lupa tentang sambutan hari malaysia. Memandangkan Hari Malaysia, aku berlokasi di Thailands selama 4 hari bermula khamis.



Kepada sesiapa yang nak kirim benda unik, benda hebat, benda murah mcm handbag dr thailands ke. Bolehlah mula email aku aimaan88_ahmad@yahoo.com. Tapi kalau nak aku bawa balik orang Thailands untuk stok simpanan, mmg tak dpt la. Mereka mesti mintak aku stay sana silap hari.Takmau laaaaa chek. * aku lari isu kot nih. ahha peace!



Bila kita mula berfikir tentang kemerdekaan. Apa erti merdeka. Yes bebas! Tapi dari ancaman! lagi?? Bebas dari analogi /anasir tidak baik. lagi?? Bebas menyuarakan pendapat. Lagi??? Bebas mengharmonikan suasana masyarakat.



Bukan duk bertelagah sesama jiran sebab tayar kereta aku parking terlebih sikit, masuk kt area gate umah jiran.Then esok hari aku balik keje, tengok2 dah ade tong sampah menunjukkan sampai sini je had aku boleh parking. Then dia gembira sangat bila berjaya fokuskan cctv umah dia straight kt tayar kete aku semata2 nak pastikan aku tak tumpangkan tayar untuk parking. ahha keji betol!


Aku buat muka stone , " Hi auntie, I pergi keje dlu"

Mesti auntie tu masuk umah, hentuk2kan kepala kt dinding sebab aku masih boleh senyum lagi bila dia dah marah2. Sebab aku rs benda tu kelakar.


Damai hati aku dengar lagu Maher Zain. Title:Freedom.
Ini menunjukkan rasa cinta kita pada sesebuah negara yg kita amat banggakan. Inginkan keharmonian dan keamanan. ( ^_^)




Aku juga berbangga dgn adik Matlutfi90 ( Youtube name).Nak bagi senang korang search vlog dia nih. Usaha anda berjaya menggerakkan hati Malaysian letakkan satu usaha juga tentang Malaysia. Mereka senyum gembira menyokong anda,kerana anda ada jiwa kenegaraan walaupun bukan duk kt malaysia kan la ni.

Apahal aku nih , duk anda anda anda. Ingat nak buat buku sekolah sekolah rendah ka?





Hasil senyuman malaysian. Thumbs up!! Semua bangsa tak kira umur, warna kulit, duduk kawasan pdalaman /bandar/tepi sungai/tepi laut/ celah hutan kodiang. ahha. Kalau ada internet, pasti menyokong usaha Matlutfi ni. Kan!







Aku juga merasa nak p sambut Hari Malaysia di Dataran Merdeka. Tak penah aku jerit "merdeka! merdeka! merdeka!" walaupun aku dah berpuluhan tahun ni. Mood sayangnya Malaysia dah mai dah. Nanti aku jerit kt Thailands ye!!



Selamat Hari Merdeka Malaysia!

Thanks for reading this entry!

Sep 13, 2011

Tidakku biasa mendengar teguranmu


Assalamualaikum.

Adik-adik manis, jejaka pon manis, semanis kurma.



Semenjak sebulan kita berpuasa, aku time puasa ada jugak memberi peluang pd diri aku gatai2 menulis blog ni.Bila aku free, & mood menulis blog membara tak tertahan sampai kalau tak tulis boleh mati ni.Mati tanam-tanaman di persekitaran rumah aku kerana tak buka lappy, menjerngah ke alam maya.



Elok masuk sahaja bulan Shawal, sememangnya orang menyambut 1 Shawal sebagai satu kemenangan umat islam, tetapi kita pasti akan merasa sayu sayup je bila fikir adakah Ramadhan ini yg terakhir bg ku. Belum puas menikmati syoknyaaa ramadhan!

Baik adik ni, Ikut ayah solat terawih.


Tapi kita boleh membiarkan aktiviti ramadhan kita berterusan. dan boleh puasa 6. Yang mana nak puasa ganti tu, boleh setartkan diri tu menggantikan puasa sekaligus mendapat pahala puasa sunat 6 shawal. Tak gitu!!! (^_^)




Aku sebenarnya ada cerita.



Kisah aku.





em. Suatu hari sedang bersibukan aku dan emak aku mahu menyediakan juadah berbuka untuk puasa shawal kami.Jam menunjuk 7 mlm, bermakna waktu berbuka semakin hampir. Juadah yang kami duk bertungkus lumus nak buat ni pon hanyalah semata-semata "Kueh Melaka". Sapa tak tau, jgn duduk Malaysia. Aku belum kejam nak kata, sapa tak taw alamatnya tak lama la tuh.haha!




Ok! Sebenarnya hari kedua puasa, ayah aku dah mula ragam kempunan dia. Bukan nak hebat sgt pon, hanyalah sup tulang semata2. Buat sup, letak je tulang lembu. Rumah kami takde tulang lembu, tulang ayam tak ummph. Nama hebat kt kedah, org pgil "sup gear box". Bunyi mcm sup gear manual dlm kereta/lori/jentera sawah padi.haha!





Ok! Makanan sampai. Ayah aku pulang dgn bungkusan sup agaknya. cis! aku ni nk teka lagi. "Ayah tak tahu, tapi ni la hasilnya. Tak tahu tukang masak tu fhm apa". Sambil mak aku pon kalut nak tengok sup yg di beli. Dapat-dapat 3 sup sayur. 3 bungkus. Ayah aku order sup tulang untuk 3 org makan. em ayah aku ni sejenis manusia yang tak kan tuka mkanan kalau silap, tkkan marah kalau mkanan lmbt sampai, takkan byr kalau dah kenyang mkn kt kedai haha! *itu tipu





Aku si mulut pedas " Apa kejadah nih", dengan nada mcm suka-suka. Then ayah aku mcm meninggikan suara, "Along, kamu guna perkataan tu, perkataan maki tu" ..


Aku: Apa, guna je la. Dalam tv ade. * sambil mak aku duk nyampuk2 skali.

Ayah: Kamu ckp mcm tu dgn kawan2 ke, Bila belajar nih.

Aku: Takde ar. Baru belajar. Apsal? * Jawab aku selamba, sbb tak puas ht.

Ayah : Kamu tu guna perkataan maki kt mkanan.

Aku: haaa.. * muka blur

Ayah: Kamu tak kalau kat kedah, Itu mcm HARAM JADAH. Cuba tengok kamus dewan, memang maksud jadah tu, anak haram.
* uish,sejak bila ayah aku pndai buka kamuih dewan dan pustakaq nih.

Aku & Mak : Ktorang tgk kt tv, Apa kejadah nih mcm ape ke benda nie. Macam apa hal nih. * gaya org sekarang haha!

Ayah: Benda tak elok , cepat je korang ikut.



Dalam hati aku, mana aku tahu benda ni tak elok. Tengah berbuka nih, aku tahan sabar dri meletop. Jarang-jarang aku nak bercakap dgn ayah aku, tapi bila dia ckp/tegur , aku rs lain mcm. Dan kadang2 aku terfikir, aku nih tak ngam ke dgn ayah ni. Hati aku cepat panas.


Aku: Bukan mcm sama je ke dgn org ckp perkataan BODOH, BENGONG etc.
* masih lagi nak menang. ( !_!)



Kami pon makan cepat2, ayah aku belah g surau. Aku pon diam je seribu bahasa. Macam fikir, betol ke aku silap haaa.. Manusia mcm aku suka fikir, susah nak ditegur. Kalau di tegur pon , aku akan diam, Dan aku fikir. Fikir sampai bulu kening tumbuh hingga lutut haha!




Esoknya aku gerak g kl. Memandangkan aku ni agak menganggur jugak. Aku masih mendapat duit dr Pa & Ma. Tujuan aku g kl, kena intebiu dgn paklang aku * nanti aku cite. Then malam, aku bc satu buku ni. Lebih kurang mcm nak melahirkan keluarga yang cemerlang la.
Aku jumpa ayat ini.



"Tidak masuk syurga sesiapa yang di dalam hatinya ada sebesar zarah sekalipon sifat ego." (riwayat Muslim)




Masha ALLAH, satu ilmu yang aku tak penah tahu. Terus aku teringat kejadian berbuka tempoh hari.Aku belajar perbaiki diri melalui bacaan/kisah2 motivasi. Yang mana aku rasa mampu aku ubah, aku ubah sikit.



Minta ampun Ayah & Emak. Tiada siapa yang boleh menjadi HERO SAYA melainkan ANDA berdua.Moh dengar nasyid Rabbani. Sedekah Alfatihah juga pada Ustaz Asri.






Semenjak itu, apa je yang terjadi. Aku bertahan je dr tersasul benda yang tak patut. Padahal dlm hati dah terpacul pon ayat " Apa kejadahnya". Pantas sungguh syaiton sekalian merosakkan akhlak keturunan adam & hawa.

Thanks for reading this entry!

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign