Aimaan Ahmad: June 2017

Jun 18, 2017

Baguskah minyak kelapa dara untuk turunkan berat badan ?




Hye , Assalamualaikum :)

Antara yang baru sedar tentang kelebihan minyak kelapa dara is Iols haha . Sebenarnya sudah berada di pasaran dalam tempoh yang lama terutama di Cosway , Tetapi apabila Aiman go through dan melihat feedback pelanggan , yes, minyak kelapa dara atau virgin coconut oil is good for our health .

Minyak kelapa dara merupakan satu bentuk lemak tepu yang unik denagn kandungan Trigliserida Rantaian Sederhana (MCT) atau Asid Lemak Rangkaian Sederhana yang tinggi dan menawarkan manfaat manfaat kesihatan yang luar biasa ! Kajian menunjukkan bahawa penggabungan MCT dalam diet dapat membantu untuk menggurangkan berat badan dan mengekalkannya . Haaaa senang kata , minyak kelapa dara ini bagus untuk individu yang nak dapat keseimbangan berat badan ideal .

Minyak Kelapa Dara menyokong kesihatan jantung , otak , hati , sistem imun dan juga pengurangan berat badan . 




Bagaimana proses pengurangan berat badan terjadi ????

  • Minyak Kelapa Dara meningkatkan metabolisme sebanyak 50 %
  • Minyak Kelapa Dara mempercepatkan pembakaran kalori sehingga 2 kali ganda
  • Minyak Kelapa Dara mengurangkan selera makan dan membendung rasa lapar
  • Minyak Kelapa Dara mengurangkan lemak tepu ( lemak yang di kaitkan dengan penyakit jantung , kencing manis , tekanan darah tinggi ) secara berkesan dengan hanya 2 sudu besar sehari .



Yang menariknya , ada juga pelbagai manfaat kecantikan ! 

Kulit yang lebih muda !  Minyak Kelapa sangat baik sebagai pelembap kulit terutamanya kulit kering dan berusia , malah membantu untuk mengurangkan kedutan tanpa merosakkan . Ia juga membantu mengurangkan keradangan yang di sebabkan oleh psoriasis , dermatitis dan eczema . 


Rambut yang lembut & bersinar ! Minyak kelapa mengandungi asid kaprik , asid laurik , asid kaprilik , dan vitamin e untuk menggalakkan kulit kepala sihat dan rambut yang berkilat .




Minyak kelapa boleh dinikmati dalam pelbagai cara :



  • Diminum begitu sahaja . Disyorkan 2-4 sudu besar setiap hari .
  • Kacaukan ke dalam nasi , oat atau minuman kegemaran korang untuk rasa dan aroma yang menyelerakan !
  • Sesuai untuk menggoreng , memasak dan membuat kuih muih .




KEBAIKAN MINYAK KELAPA DARA

  • Terkenal dengan potensinya untuk melawan penyakit alzheimer 
Minyak kelapa meningkatkan prestasi kognitif dalam pesakit Alzheimer dan orang dewasa yang mempunyai ingatan yang ketara , tidak selepas beberapa bulan atau beberapa hari rawatan tetapi hanya selepas satu dos 40 ml !

Otak yang semakin berusia kurang menggunakan glukosa dengan berkesan sebagai sumber tenaga . Malah , tidak seperti kepercayaan yang popular , bahan api yang sesuai untuk otak kita bukanlah glukosa tetapi keton . 

Keton di hasilkan oleh badan kita apabila ia menukarkan lemak kepada tenaga . Trigliserida Rantaian Sederhana ( MCT ) yang terdapat dalam minyak kelapa merupakan sumber keton yang baik kerana minyak kelapa adalah 66% MCT.

Kajian oleh Universiti Oxford baru baru ini ada mencadangkan walaupun kesan minyak kelapa mungkin bersifat sementara , pesakit pesakit Alzheimer & dementia perolehi manfaat jangka pendek oleh kerana pengambilan minyak kelapa .

Dr. Newport , pengarang buku Alzheimer's Disease : What If There Was A Cure ? Percaya bahawa keton memainkan peranan penting dalam kesihatan otak . Dengan meningkatkan tahap keton , kita boleh memperbaiki fungsi kognitif .


  • Antibiotik semulajadi yang berkuasa
Badan kita menukarkan asid laurik dalam minyak kelapa kepada monolaurin , iaitu sebatian kuat yang sebenarnya boleh memusnahkan virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit serta melawan yis , kulat dan candida .

Minyak kelapa mengandungi kandungan asid laurik yang tinggi berbanding mana mana sebatian di bumi .

Kajian menunjukkan bahawa asid laurik sebenarnya bertindak dengan lebih baik berbanding ubat ubatan dalam memerangi H.Pylori sejenis bakteria biasa yang sekiranya dibiarkan boleh menyebabkan gastritis , ulser perut dan kanser yang teruk .


  • "Superfood" baru untuk jantung yang sihat
Keton yang dihasilkan dari minyak kelapa bertindak sebagai "superfuel" untuk hati kita , meningkatkan penghantaran oksigen sebanyak 39% dan fungsi jantung sebanyak 28% .

Kajian menunjukkan bahawa MCT terutamanya asid laurik membantu :

# Merendahkan LDL dan meningkatkan LDL .

# Mengurangkan pengoksidaan LDL , faktor utama risiko aterosklerosis

# Mengurangkan keradangan dalam arteri

# Mengembalikan fungsi tiroid yang normal . Apabila tiroid kita tidak berfungsi secara optimum , ia boleh menyumbang kepada tahap kolesterol mudarat yang lebih tinggi .

Dinegara negara di mana para penduduknya mengambil banyak produk kelapa kurang mengalami penyakit kardiovaskular . Di Sri Lanka , di mana minyak kelapa telah digunakan secara meluas dalam diet , kadar kematian daripada penyakit jantung adalah antara yang terendah di dunia .


  • Mengurangkan beban pada hati
Para pakar percaya bahawa kehadiran MCT membantu mencegah penyakit hati kerana ia boleh ditukarkan kepada tenaga dengan cepat apabila sampai ke hati . Ini memberi manfaat kepada hati disebabkan oleh :

# Penukaran asid lemak kepada tenaga mengurangkan bebanan hati

# Pengumpulan lemak di dalam hati telah dihalang

# Keupayaan antimikrobial minyak kelapa membantu memusnahkan mikrob dan mengurangkan pembentukan radikal bebas di dalam hati .

Kajian terbaru yang disiarkan dalam Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology ( Mei 2014 ) mendapati bahawa komponen komponen aktif minyak kelapa melindungi hati daripada ubat ubatan antibiotik yang bertoksik .


  • Mengawal gula darah dan mengurangkan risiko diabetes
Kajian menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan minyak kelapa memberi manfaat kepada mereka dengan gula darah yang tinggi . Minyak kelapa melambatkan penyerapan gula dalam aliran darah serta mengurangkan rintangan insulin dan obesiti yang merupakan faktor penyumbang kepada penyakit kencing manis . Minyak kelapa juga didapati membantu mencegah kerosakan buah pinggang yang biasa di kalangan pesakit kencing manis .


  • Menyokong kesihatan tulang dan gigi
Minyak kelapa meningkatkan penyerapan kalsium dan magnesium di dalam badan dan ini mendatangkan manfaat kepada kesihatan gigi dan tulang  .

Kajian yang diterbitkan mendapati bahawa supplemen minyak kelapa juga boleh mengurangkan osteoporosis .



Rupanya banyak sebenarnya kelebihan pengambilan minyak kelapa nih . Apabila ia juga boleh menukarkan lemak kepada tenaga , jadi ia amat bagus untuk individu yang mahukan turunkan berat badan . 






Jun 13, 2017

Eczema Soap By Alzara Black Mud Review







Hye , Assalamualaikum :)
Benda yang akan menghantui hidup kita bila mula meningkat usia , mulalah sistem imunisasi menurun . Lepas tu akan ada skin problem macam eczema di tempat yang tak disangka pulak tu . Tapi eczema ni bukan terjadi pada orang dewasa sahaja , ada juga bayi dan kanak kanak alami masalah kulit eczema . 


Jadi Aiman nak kongsikan produk terbaru di Cosway Taman Karking Ipoh  , Natural Black Mud Soap yang membantu untuk melegakan masalah eczema . Aku dah cuba pada diri sendiri dan kesan pertama dapat dirasakan selepas guna , akan alami pengelupasan kulit mati dan kulit kering . Bagi yang alami masalah eczema teruk seluruh badan , pastikan korang ada lotion khas dari doktor kulit ya . 


Kandungan utama dalam sabun alzara ni , lumpur semulajadi yang mengandungi dead sea minerals , vitamin e dan minyak zaitun .  

Kesan selepas menggunakan Alzara Black Mud ni , ia mudah untuk membersihkan , melembapkan dan menyegarkan sekaligus memudarkan kulit yang bertompok . Dalam masa yang sama jugak , boleh guna untuk remove make up , mengawal minyak di muka dan liang pori tersumbat . 



Perasaan selepas guna , first time cuba korang akan rasa ehhh lembutnya . Seolah kulit bayi . Haaa bagi yang tiada masalah kulit juga boleh guna , nanti parut jerawat akan pudar . 


Tengok keadaan kulit Aiman masa kena masalah kulit eczema . Kulit jadi sangat sensitif pada bahan kimia , makan yang tinggi histamin seperti makan yang disimpan peti ais , keropok berperisa , makanan laut dan banyak lagi . Sebenarnya sebelum ini Aiman pernah dah kena kulit sensitif eczema ni , masa zaman universiti dulu . Apa saya fokuskan , dari segi dalaman adalah dengan tingkatkan sistem imunisasi . Banyak makan makanan anti oksidan seperti kurma , kismis , prune , madu , jus pomegranate dan sebagainya . ( yang ni kita buat post lain ok ) 

Aiman selalu juga share tips di instagram ( missaimaan ) , so korang boleh follow dan guna pakaikan tips tu . Sharing is caring sayang hehehe 


Aiman bertuah kerana kena eczema di jari sahaja itu sedikit . Cepat cepat cari cara nak sembuhkan masalah ni . Weh menangis di bucu katil tengok kawan kawan meratah makanan laut . Nikmat dunya paling best makan tu . heheheh





Produk ini dari Jordan . Aiman snap gambar kotak belakang supaya korang boleh baca . Berat sabun 100mg . Bagi Aiman sabun ni tahan lama betul . Aiman dapat seketul terus dipotong kepada beberapa bahagian , terus jadi 10 ketulan comel petak petak . Pastu korang pindahkan dalam bekas supaya takde menceceh je kat tepi sinki atau gelincir hilang tah memana mana lepas guna . 

Harga seketul sabun ni RM 20 sahaja . Boleh pakai seluruh badan . Amaran keras hahaha , sabun ini hanya boleh pakai di kawasan luaran sahaja okay .. Jangan lah korang mengatal nak cuci lidah le pulak.... 


Cara untuk pakai Alzara Black Mud Soap , apply pada seluruh badan dan urut secara circular motion untuk dapatkan buih yang sedap di gosok . Elakkan kawasan mata ya ! Bersihkan dan bilaskan dengan elok . Boleh guna dua kali sehari .


Tudiaa ajaq macam ajaq demonstrasi hahaha . Okay harap korang boleh dapat sedikit info bermanfaat dari blog Aimaan ni . HAVE A NICE DAY !




Nak beli Alzara Black Mud Soap ?

Whatsapp : 018-5713858

Atau klik sahaja 



Jun 12, 2017

Backpacker Trip Day 1 | Acheh , Indonesia


Hye , Assalamualaikum !

Sebelum Aiman hilang ingatan , duk bertangguh sangat  . So hari ini lebih baik aku berkongsi sedikit short vacay ala backpacker ke Acheh . Niat aku utama adalah untuk melihat dunia luar dari terperap je dalam center Cosway Taman Karking Ipoh ni . Aku sebetulnya sudah tak berapa nak ada lagi kawan buddy travel , sebabnya rata rata sudah pun beranak pinak . Aku je lagi masih terkapai kapai mencari pasangan hidup sejiwa sejoli aku . Eceyyy , ambil peluang ni . Semoga Aiman cepat bertemu jodohnya . Amin Ya Rabbal Alamin .


Berbalik pada story acah backpacker aku ni , masa tu perasan nak travel tu teruk sangat . Aku nak bau airport . haha gila kan ! Apa aku buat , aku perlu cari sesiapa yang mahu travel dan mahukan buddy . Akhirnya jumpa pulak yang sedang mencari buddy travelling dan lokasi yang kami pilih adalah Acheh . Aku sudah ceritakan entry yang lalu kan . Boleh baca  entri ini .


Perjalanan kali ini aku berhajat tidak mahu langsung sentuh stereng kereta , beerti aku tak drive weh . Since rumah aku di Kampar Perak , yaa kawasan yang penuh gunung ganang tu lagi sejuk mata memandang . Dari Kampar ke Kl Sentral , aku naik ets train . Ya lebih mudah , tepat waktu dan sangat selesa . Aku naik terus tidur tanpa menikmati pemandangan lah , sebabnya malam masa tu .  

Then dari kl sentral ke KLIA, aku ambil bas sahaja kerana lebih murah dan jimat . Hey kata nak style backpacker , so tak boleh memanjakan diri sangat hehe Since departure time aku jam 7.35 pagi , jadi aku bermalam di rumah kazen dulu . So esoknya jam 5 pagi , aku manis manis mulut minta dia hantar ke airport . :)


Kita redah sahaja sebenarnya trip kali . Tiada langsung booking hotel atau supir , bahkan aku belum kenal pun travel buddy aku . So yehaaaa sebelum boarding time kita meet up di hall menunggu , dan finally itulah kali pertama aku jumpa my travel buddy .

Seorang guru . Sebab tu aku berani berjalan dengan new friend , sebab kerjayanya meyakinkan aku .. Nice to meet you travel buddy , :)




Alhamdulillah we arrived safely , tahniah abam pilot yang berjaya fly dengan baik dan mendarat pon dengan baik . Hati berdegup kencang , pandang orang sebelah , kau senyum aku senyum . Kita okay dahhhhh selamat touch down . 



Langit yang biru , cuaca cerah terang benderang , angin sepoi sepoi meniup shawl aku lalu terkatup muka . Akhirnya aku nampak juga bangunan Sultan Iskandar Muda Airport . Tempat pertama aku lawat adalah tandas . ( haha melawak ja ) Barulah dikatakan kita berjodohan , itu semua rencana Allah . Aku berbual dengan cleaner tandas . " Aku ni belum punyai supir , apa banyak taksi laur airport ni , Macamana ya aku nak order taksi ?" , haha cobaan bercakap bahasa Indonesia .  " Abangku supir , kalau mau aku panggilnya ". Wahhhhh alhamdulillah Allah permudahkan urusan aku dan buddy . 

Bab mengkaji serah kat aku . Di Acheh , kadar bayaran supir standard price , dan potensi hadapi masalah penipuan 1% . Tak perlu bargain pon . Malah kadang bulih dapat lagi murah . 







Tempat pertama aku lawati adalah Muzium Tsunami yang kisah bencana tsunami diceritakan dan dikongsikan dalam bentuk video , gambar dan barang kesan tsunami juga ada di sana . Hati aku tu rasa sedih dan sayu ketika masuk entrance muzium . Ketika masuk entrance , kita akan melalui satu lorong gelap yang di penuhi air yang memercik pada tubuh badan , dan ada sound effect suara orang menjerit dan beristigfar ketika berlakunya tsunami . Terasa semacam kita sedang melalui bencana tsunami .😭

Waktu ini rasa insaf . 
Rasa macam Allahuakbar , bersediakah aku dalam keadaan sekarang ni ?

Kemudian kita melihat kawasan yang diletakkan senarai nama terkorban . Gementar . Aku melawat di kawasan pameran dan berbual dengan seorang adik manis . Saya bertanya tentang tsunami . Bagaimana ia terjadi dan dimanakah kamu ketika itu ?

Sedih sekali . Dia berteriak terus . Rupanya dia kehilangan ibu ayah dan seluruh ahli keluarganya . Walaupun kejadian ini terjadi 12 tahun lalu , tetapi ia memberi kesan mendalam buat mereka .



Aku cuba pegang bumi .


Next tempat aku visit adalah , kapal terapung lalu tersangkut atas rumah . Besar juga kapalnya . Tengok pada kebesaran kapal ni , memang mengetuk hati saya . Besar lagi kebesaran Allah . 






Next tempat visit adalah , aku visit lagi satu kapal yang besar sangat tersadai di tengah darat . Bertapa jauhnya kapal ni bergerak dari laut sampai ke darat .



Besar wehhh kapal ni . Dari luar nak masuk kedalam pun aku rasa mengah . Masa awal pagi tu sebelum aku nak gerak , mujur aku standby siap supplemen , aku makan siap siap spirulina dan chorela termasuk vitamin c . Persediaan aku bab travel ni win kat part jaga diri jer. hehehe . Sebab aku taknak menyusahkan travel buddy .  

Waktu melawat kapal besar ni , di setiap sudut ada menceritakan setiap orang yang menyaksikan dan mangsa korban dari kapal ini . Disebabkan pamerannya too wording , aku tak membaca . Aku pilih menonton video untuk dapatkan info .





Nampak aku berdiri bergambar kat hujung tu macam steady je kan . Korang tahu dak , masa nak amik gambar tu aku rasa berpinar macam kapal duk bergoyang , macam terumbang ambing . Pelik juga perasaan tu . Bila aku dah turun bawah , jadi okay balik .


Kanak kanak ni berlari turun naik bermain , aku geram tengok kelincahan dorang . Aku kata , '' Dik jom ambik gambar ?".. phew berlari dorang tinggalkan aku . Ini aku berjaya ambil gambar setelah sepuloh kali pujuk ni . Baru la dorang nak . 







Next tempat visit , adalah kawasan di mana kubah seberat bertan tan ni bergerak di bawa air lalu stop di satu perkampungan . Hebat Ya Rabb ! Berat kubah ni bukan sahaja bergerak sehala, kubah ini sebenarnya dari sebalik gunung ganang di belakang sana . Korang bayangkan , subhanaallah . Aku mendengar cerita penduduk kampung pun jadi hiba dan takjub . Bagusnya mereka positif , tahap kebergantungan dengan Allah sangat tinggi . 


Kemudian aku terus ambil kapal cepat di Ulee Lheue Jetty untuk ke Sabang .
Perjalanan ke Sabang ambil masa 45 minit . Kami disambut oleh Imade Kaswari dan dibawa melawat benteng jepun .


Oleh kerana kami dah pun berjalan sehari sebelum itu , kami terlampau letih untuk visit di Sabang . Terus di bawa ke hari esok . Tak sabar nak berehat di hotel dan cari makan .
Alhamdulilah . Tamat hari pertama 😊



Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign