Aimaan Ahmad: July 2016

Jul 20, 2016

Cara berkesan mengatasi whitehead


Assalamualaikum & hi :)


Hari ini rasa teruja nak kongsi rutin mengatasi whitehead kepada pembaca blog Aimaan . 
Kalau duk runsing whitehead tu , boleh amalkan tips bawah ni ! Aimaan taw mesti ada yang alami perasaan ini di depan cermin apabila membelek belek muka . Bila sentuh saja bahagian hidung , ada butiran pasir tidak sekata  dan kadang ia gatal kan . Menyampah kan ! hehe


Okay , bagi Aimaan terang dulu apa itu 'whitehead' dan 'blackhead' .


Blackhead - nama saintifik open comedo . Ia adalah lebihan minyak dan kulit mati yang terkumpul pada kelenjar 'sebaceous' . Bila ia terdedah pada udara , mudah berlaku pengoksidaan . Tindakbalas ini menyebabkan ia bertukar warna kepada hitam . Kalau sedar , di permukaan kulit sahaja warna hitam .

Whitehead - nama saintifik closed comedo .  Ia adalah sejenis minyak dan sebum yang tersumbat di dalam kulit atau folikel rambut dan kelihatan seperti warna putih mutiara berbentuk pasir .

Credit to www.skinipedia.com



Cara atasi masalah whitehead / blackhead sebagai rutin anda 

syukur alhamdulillah setelah mengenal pasti cara mengatasi whitehead , saya dapati masalah ini semakin berkurangan dengan amalkan ia sebagai rutin penjagaan wajah . Setelah saya sendiri alami kesannya , saya perlukan kongsikan cara berkesan agar korang juga happy dengan kulit yang bersih suciiiiii ..(^_^)



1# Amalkan penggunaan TONER 


Ramai yang ambil enteng tentang penggunaan toner malah tidak mengetahui fungsinya . Toner adalah salah satu item dalam set skincare yang perlu di apply pada muka setelah anda mencuci muka . Apabila anda mencuci muka , liang pori akan terbuka . Liang pori yang terbuka akan terdedah pada pencemaran dan kotoran memasuki ke dalam kulit . Lalu wajah mudah menjadi kusam , berjerawat dan berjeragat .


Fungsi TONER adalah untuk menutup liang pori dan menyegarkan wajah . Untuk pengetahuan anda , langkah pemakaian skincare begini ;
facial foam --> toner --> serum --> mosturizer
Saya memilih Toner #hwanghansoo , produk buatan korea . Hwanghansoo skincare dikenali dengan rahsia kerabat Diraja Korea untuk mendapat wajah sekata seakan procelin . Bahan aktif dalam hwanghansoo terbukti secara klinikal mampu mencerahkan kulit dalam masa 2 minggu . Sebab tu saya suka . Ia lebih mengujakan apabila kandungannya , dari 15 jenis herba ubatan rahsia kulit wajah muda dan cantik . 





Fuh ! Belom habis lagi pasal hwanghansoo . Ia 100% air dari 7 pati bunga untuk mengoptimumkan metabolisme sel kulit . Bau toner ni wangi sangatttttt . Tak tipu !

Macamanana saya apply toner , Saya tuangkan di tapak tangan , dan saya tekapkan kedua tapak tangan secara memutar . kemudian saya apply ke muka dap dap lembut ya ! :) semudah itu sahaja .


2# Pastikan 'makeup' di cuci sebersihnya

Tabiat ni kebiasaanya ramai tidak pasti . Sebab apa ? Saya tahu korang guna je make up remover , tetapi adakah make up anda sudah tanggal sebersihnya dan sebetolnyaaaaa ..:P Fungsi 'make up remover' adalah untuk menanggalkan make up dari wajah . Kita mesti beri ruang pada kulit muka untuk bernafas di waktu malam . 


Apakah make up remover yang saya guna ? saya guna oil base untuk eye and lips . Dalam masa yang sama saya terus tanggalkan make up guna lilan vital nih. Kalau kita pakai foundation , sudah semestinya liang roma kita di tutupi dengan foundation . Jadi ia boleh menyebabkan jerawat jika di biarkan .




Korang tahu tak walaupun kita sudah guna make up remover , belum tentu semua sisa make up kita mudah di tanggalkan . Saya sudah buat uji kaji pada muka saya . Saya apply double cleansing facial wash . Ia sejenis gel tanpa buih , saya pam sedikit di jari , dan apply dot dot on surface muka . Then saya massage gently secara  memutar. Dan masih nampak kotoran di muka keluar . Kemudian saya ambil kapas muka dan sapukan di wajah.





Perghhh ... dia punya kotoran masih menebal macam nih ! Terkejut mak nok ! :) so lepas uji kaji ni saya tahu lah bahawasanya make up remover tidak lah menanggalkan semua  make up kita . kita meesti gunakan #doublecleansing facial wash baru puas hati ..





Kapas muka yang kotor ni saya punyaa.... masa ni make up hanya pakaii foundation yang nipis sangat .. patutlah muka mudah ada white head bila kita tak membuang make up sebersihnya .


3# Scrub muka dengan kerap 


Sel kulit mati yang tidak disingkirkan akan menyebabkan pori terbuka , bintik hitam , kedutan dan penuaan kulit . Penyingkiran sel kulit adalah langkah pertama yang penting untuk memperoleh kulit cantik . Perasan tak kalau ada whitehead atau blackhead yang banyak , make up tidak kelihatan cantik . Langkah yang saya ambil untuk menanggalkan sel kulit mati dan sekaligus menghilangkan whitehead , saya kerap menggunakan Red Ginseng Facial Scrub . 


Seriously saya suka yakmat dgn #RedGinsengFacialScrub sebab molekul scrub kecil dan halus, kulit muka tidak pedih ketika cuci , selepas cuci wajah terasa lembut , cerah dan bersih.. Awww ! :) 




Bagaimana saya gunakan RED GINSENG FACIAL SCRUB ? saya letakkan sedikit di jari , dan buat dot dot di muka. Scrubkan secara memutar dengan gunakan jari kelinking . Kita tak mahu beri tekanan yang kuat pada wajah , dan massage gently akan memberi result lebih baik . Saya gunakan scrub 3 kali seminggu .



4# Gunakan blackhead/whitehead removal khas

Saya ingat lagi masa pertama kali cuba CLEAR PORE DEEP CLEANSING MASK , bila kita tanggal je mask muka . Tudiaaaa whitehead memacak macak di permukaan bumi . hehehe.. Dan ini juga merupakan salah satu usaha saya untuk memastikan whitehead blackhead dan sel kulit mati nyah dari muka .


Nak jaga muka memang kena rajin banyak . Malah usaha kita juga memberi inspirasi pada orang lain untuk menjaga nikmat Allah . Saya masih terngiang ngiang masa jumpa kawan lama, kira tak jumpa beliau dalam 2 bulan je kot . Asalkan jumpa saya rasa nak je ambil scrub saya, set skincare semua , Nak buat facial kat muka dia . Geram taw !


Saya perhatikan setiap kali jumpa , pasti dia akan tanya pakai apa dan terus order kat number ni 018-5713858 . Saya suggest apa yang sesuai saja. Takde langsung chemical yang merbahaya inshaAllah . Haaa untuk CLEAR PORE DEEP CLEANSING MASK , saya pakai seminggu sekali je. So satu tiub ni bertahan banyak bulan . Rasanya dah lebih 6 bulan masih tak habis habis .


Kalau sedara mara datang rumah , haaa kami semua beraya dengan CLEAR PORE MASK ni.. seronoklah gadis gadis membersihkan muka , buat treatment kat rumah je. 





Gambar bawah ni wajah saya lepas bangun tidor . Tanpa make up . Sebolehnyaa nak cepat hilangkan parut . Alhamdulillah semakin berkurangan . Takde la segan sangat kalau orang datang rumah mengejut tapi muka togel je . hehe






5# Alternatif alami, gunakan serbuk teh & lemon


Ini usaha yang terakhir . Guna bahan alami juga memberi kesan positif . Kalau gunakan serbuk teh , wajah moist je selepas scrub . Rendam dahulu serbuk teh , then serbuk yang basah tu kita letak di muka, biarkan dalam 20 minit . Then scrub muka secara memutar dalam pusingan arah jam secara lembut taw . Then basuh muka . Percayalah korang kan perasan nampak segar bermaya gitu ! :)

Setakat ni saya guna GREENTEA ORGANIK . alang  alang dah dibuat minum , saya taknak lah membazir kan . Jadi kan ia sebagai mask alam semulajadi :)




Begitu juga dengan lemon , korang boleh perah untuk dapatkan air lemon . Jika anda pertama kali gunakan air lemon ,  kulit muka akan terasa gatal sangat . Ia proses mematikan kuman di muka . Apabila anda guna kali kedua dan seterusnya , dah rasa okay selesa .


Resultnya power, lemon mampu mencerahkan kulit . Tapi jangan la expect cerah selepas guna lemon akan mencerah forever . Anda mesti kerap lakukan rawatan ini . supaya ia konsisten .


Kalau korang rasa teruja nak tahu lebih lanjut tentang semua cara yang saya lakukan . Boleh whatsapp +6018-5713858 . Kat sini boleh consult dan order terus . InshaAllah mereka ready stok . Malah harga juga berpatutan .

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign