Aimaan Ahmad: Power of Humbleness

Nov 8, 2012

Power of Humbleness


Assalamualaikum.

Ada satu malam, saya tak dapat nak tidur dengan nyenyak. Ku pusing kanan, ku pusing kiri, puas ku terlentang, kepala tetap jugak berpusing. Terlalu banyak fikir barangkali. Sebelum tidur main phone, bangun tidur pon gagau phone. Dah nak gagau apa lagi! >;) hehe


Belek youtube kot lebih syiok! Kali ni nak tambah info celik hati reset minda. Guna tagline feberet Sis    Aimaan, siapa lagi kalau bukan mentor & motivator peribadi Prof Dr Muhaya. I love her so much! I put on earphone to my ear, breath deeply and start to play an awesome video. Saya dengar 3 kali. Sebab suka sangat motivasi hati macam ni. Inilah cara nak remind balik pada diri kita, "DOWN TO EARTH".



Find youtube video below, if you guy wanna hear too! =) Awesome. Dan sesiapa yang suka mendengar kebaikan, bermakna dia celik hati. Pasti akan mula me"reset" minda.




Korang dah dengar?! Belum dengar?! Not this time?! It's okay. I wanna share with you some point that we all can implement to our life(To me too). As human being, our heart will touch with someone heart. That's mean when know someone,treat them the way we want to be treated. For example, teachers. Teacher profession is a noble profession. Students will remember smart teacher or kind teacher?  This possibility goes to kind teacher, because it is simple. Kind teacher will treat student with love too. Everyday, when enter to the class, just do simple question by showing your love & care. " Hello student, have you taken your breakfast yet?"


Then, one heart would be touched by another heart.

In our life, we must looking with what the values that they have,rather than what achievement that they had achieved. Equality to everyone.


Semua insan sukakan kebaikan, untuk mendapat kebaikan.Ia perlukan perubahan. Kita boleh melihat pada diri kita di mana perlu di perbaiki untuk kebaikan kita dan orang sekeliling kita. Apabila bangun tidur, fikiran kita terus aktif berfikir, apa kebaikan kita nak bagi kepada orang hari ini? Apabila kita fikir apa kita nak orang bagi pada kita, di situ ada tabiat kedekut tanpa kita sedar. Lakukan kebaikan, insya Allah ada kebaikan yang mendatang. Hanya dengan mencari redha Allah.


Role model : " They do not do what we tell them to do, they will do what they see we do". Ini terutamanya ibubapa, guru, pendidik, abg kakak.  Tunjukkan benda baik2, hindarkan pergaduhan. Amalkan kedamaian. Happy kannn mcm tu. =)



Amalan yang boleh di amalkan :
** Gunakan perkataan yang baik2.
** Sentiasa melihat kecantikan pada orang.
** Sentiasa memberi penghargaan.
** Mulakan kerjasama macam wonder pet.
** Showing your love, dear!
** Take good action.
** Think good thought


Haaa. Dah puas membaca resepi motivasi hati, Jom reset minda kita semua. " Let's be learner! Not be blamer." Sebagai insan yang hidup dalam rahmat Allah ini, tidak cukup untuk kita amal ibadah sahaja. Tanpa membuat kebaikan kepada orang lain.  Rahmat Allah memang banyak dan tak terbalas dengan amal ibadah. Tanamkan rasa bersyukur dalam diri. Berhenti merungut kan senang. Cukup lah bercakap, Ini tak cukup. Itu tak cukup. Yang mana ada pada gaji kita, fikir banyak mana lagi aku boleh bagi kepada orang yang lebih susah hidupnya.  Yakin kan Allah sentiasa ada di sisi kita. (^_^)


Ini sekadar perkongsian apa yang saya dengar, peringatan untuk diri saya juga.


Thank for reading this entry!





No comments:

Post a Comment

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign