Aimaan Ahmad: September 2010

Sep 30, 2010

What your money target?? Jawab-dalam-masa-DUA-minit


One step at a time.The way that you managed the money flow can help a lil bit to get better life. Many people was facing kebocoran-wang cause they're manage the money flow unsystematically.
In money management, we should have target for what we want to use with that money.
Kemanakah-ianya-akan-digunakan!!


There are some example target that we want to::

:: buy a house & more
:: buy a car ,might be more
:: have own lands
:: further studies
:: married
:: honeymoon
:: going to Makkah
:: travelling- korea, japan, AEU & etc
:: so on






see my friend enjoyed their graduation -gambarhiasan-

This is clear. Once we have clear target to achieve & set a time for it. Surely, it would help to achieve your dreams time by time. Eg: you want to perform pilgrims for next 3 year. if you spend it consistently, definitely your dreams come true.

Share: Some takaful plan can help you to perform "umrah" in every 3 years.
To know more, please leave your comment to let me know.

Sep 29, 2010

P.E.N.G.U.M.U.M.A.N

Dengan ini saya ,tuan blog ini a.k.a aiman ingin membuat sedikit pemberitahuan bahawa blog saya telah bertukar url.

BEFORE-----> http://therightwork.blogspot.com


NOW--------->http://missaimaan.blogspot.com


Terima kasih. segala kesulitan memohon maaf ok!! :)

Sep 18, 2010

Di Hujung Jari





Resipi ke2 untuk hari Sabtu ini.... Roti.Arab.Marine!!
Hidangan ini saje dibuat untuk meraikan tetamu2 yang bakal hadir ke teratak 9527 kami..
Jika sudi beraya.datanglah ke alamat tertera:

Lot 9527 Kampung Baru Sg. Kroh,
31920 Kampar,
Perak D/R.


Sajian tak seberapa kali ini, sy belajar dari internet.
cuba sekali.terus jadi.mulalah nk buat menu utama bila tetamu dtg.
tak caya tanya Geng 14. Mereka ni sebenar geng2 rumah sewa sy time blaja kt U.M.
(mereka semua bes,thanks!)

Cerita punya cerita,dah terlupa nk share resipi ini..
kalau bosan waktu petang, gadis2 rumah bujang boleh try buat.
simple & sedap!! ( aish..sy ni tak buat pujian yang melampau kan)

Bahan2 roti:
500 gm tepung gandum
1sudu teh gula
secubit garam
setengah packet mauripan ( 6gm)
air suam secukupnya sehingga tepung2 yang di uli tidak melekat pada jari anda.

#ok! settle bahagian roti, tutup dgn kain lembab,biarkan selama sejam#
kurang pon boleh!

Bahan pencicah:
masak je sardin marine,atau tesco, atau yang $1.40 tu..
kalu nk pelbagai color, letakla cili padi dihiris, ubi kentang dipotong dadu, bawang dihiris untuk ditumis. hancurkan sardin tu pon xpe.. lagi senang nk makan nanti.

## saya saja je ubah resipi dgn pencicah sardin marine, mls nk buat kuah kari.
ini kan menu B.U.J.A.N.G.


SELAMAT MENCUBA!!

Moist Chocolate Cake Rasa Sekali Nak Semua!

Bukan setakat rasa sekali nak semua, siap paw resepi lagi.
walaupun sebenarnya saya ni pon, minta resepi dr kwn zaman sek menengah dulu...
sebab apa taw, kek ni a.t.i.q.a.h & s.y.a.i.r.a.h bawa time 1ST reunion kat Damai Laut Resort..
Rasa2..terus cop, letak dalam bekas... jiwa tamak memberontak datang bla rs lapar kan..
( jgn apply adegan ni di rumah anda!) :)

senang je cara nak buat kek ni..hny ambil masa dlm 5 min untuk buat bahan2 ni semua.. then terus bleh kukus... hanya tgu 1jam.. terus boleh tgk moist choc cake ni..
tunggu!! mana bleh terus ngap..! bersabar DULU..
Bila kek ni sudah sejuk.. baru tuka kan ke dalam bekas untuk dihiaskan..
baru bertambah selera nk makan sendiri mahupon dijamukan kpd tetamu yg dtg beraya.!


Bahan pertama:

2cwn tepung gandum
2cwn gula kastor
1cwn koko
1ts. soda bikarbonat
1ts. baking powder

Bahan kedua:

1 1/2 cwn susu cair
1cwn air suam
1cwn minyak masak
1biji telur
1ts. nescafe

Bahan ketiga: ( sebagai topping kek)

koko tadi di campurkan dgn susu pekat..
kacau...& pabila sesuai dijadikan topping.. cuma perlu sapu shj di atas kek..
kemudian , taburkan choc rice supaya kek kita kelihatan menarik.

p/s: bahan A & Bahan B dikacau dalam bekas yang berasingan dan kemudian campurkan kedua-dua bahan sehingga sebati. Seterusnya, bahan kek tadi dituangkan ke dalam bekas untuk dikukus.
Sebelum itu panaskan bekas pengukus dahulu.

Sep 17, 2010

Pelaburan M.A.S.A.





Ironiknya kita seringkali memikirkan bagaimana hendak mencapai kejayaan, kekayaan & kebahagiaan. Kadangkala kita terlepas pandang dengan sebuah pengorbanan yang perlu di lakukan. Betul tak kamu semua sering berfikir bagaimana jalan segera atau dgn kata lain "jalan singkat" untuk mencapai segala impian kita.

" Ia tidak semudah itu"

Setiap dari kita pasti memiliki impian 5 tahun akan datang, 10 tahun akan datang, dimanakah kita & mungkin 15 tahun akan datang,siapakah kita?? Ya!! Ini pengorbanan yang saya ingin perkatakan. Bagaimana kita akan datang adalah berdasarkan pilihan & keputusan yang kita lakukan pada hari ini.


"Lakukan Pengorbanan Hari Ini Dengan Pelaburan Masa Yang Memberi Pulangan Yang Berbaloi2"

Apakah ada cara untuk kita meningkatkan kualiti masa kita?
  • Lebih banyak M.e.m.b.a.c.a buku ,malah saya bertambah kaya.
  • Hari Ini Lebih Baik Dari Semalam, Mulakan Sekarang.
"Tiada yang akan mengubah kehidupan kita jika bukan kerana K.i.T.a."

Motivasi Pagi Jumaat



Tahukah Anda Setiap Masa Aktiviti Kita Adalah Ibadah??

Ceriakan hari pagi anda dengan lebih bersemangat!!

Tips motivasi pagi yang boleh di aplikasikan setiap hari, iaitu:

1. Bersyukur, bersyukur, bersyukur.
Bila celik je mata dari bangun tidur, sebaiknya kita merasakan nikmat bersyukur alhamdulillah. Kita masih diberi peluang untuk meneruskan perjuangan sebagai khalifah di muka bumi ini. Kesempatan ini seharusnya kita lakukan segalanya yang terbaik.

2. Tanamkan azam bermotivasi.
Dipermulaan hari sebaiknya kita tidak menjenguk ke newspaper, majalah yang berunsurkan fitnah dan bergaul dengan gol. mengumpat. Ini kerana kite akan di suntik dengan energi negatif untuk seharian hari. Kuatkan semangat, mulakan aktiviti dgn bersenaman mungkin.

3. Dekatkan diri dgn sesi motivasi.
Dalam keadaan kelam kelibut mahu menyiapkan diri ke tempat kerja. Boleh juga menekan switch on pada kotak tv panasonic, mahupon haier,mungkin plasma. Tv3 @ Tv9 boleh menjadi pilihan. atau dgn cara lain, dgn mendengar radia sesi dr. Izzi di Hot fm. Ini banyak membantu dalam menceriakan hari anda!!

4. Lakukan semua perkara dgn mulakan Bismillah.
Segala perkara ini dilakukan untuk kita memperoleh perlindungan dari gangguan & bisikan syaitan. Insya Allah.

5. Senyum sokmo!
Walaupun hati dipenuhi dgn bara api,. cube tenangkan fikiran, tempuhi cabaran kecil ini dgn memberi senyuman. Jgn pula tersenyum seorangan ,itu sudah tidak betul tu! Cabaran kecil ini akan berasa mudah diterokai pabila kita mempunyai cita-cita/jiwa yang besar..

6. Melihat keindahan alam / warna2 cerah.
Permainan warna ini juga mampu mengubah persepsi di pagi hari anda!

7. Semaikan rasa kemaafan.
Andai kita memaafkan orang, nescaya kita merasa lega. Berani berubah untuk kecemerlangan diri.


" Marilah sama2 kita jadi yang terbaik, anak yang terbaik mahupon pekerja yang terbaik''


Sep 16, 2010

Tip Permulaan!!!




tonton la video ini...
tip menenangkan jiwa...:)








Sep 15, 2010

SERATUS @ 100 UNTUK HARI INI...


BUKAN $ 100 RINGGGITT.. BUKAN seratus KERETA.. BUKAN 100 kata2 manis..




tapi....













hari ini merupakan 100 ...hepi hundred untuk buat pertama kali nya...







100 times visitor for a long time....
blog ni xla sebagus blog rakan2 diluar sna yang sgt teror meror buat blog..





















kita ni baru je blaja..bla bosan je..
mule yang terbt di minda ni..
nak tulih apa eh..
nk conteang apa eh....












last.semua nya repekan yang x manfaat lgsg untuk di baca...














sekian....


ASSALAMUALAIKUM








Sep 14, 2010

KISAH KEMUNCULAN "AIMAN" SELEPAS TARIKH AKHIR DILAPORKAN HILANG PADA 09092010

(oit.panjangnya tajuk kamu..)








Aiyooyooo...jgn buat ayat seram mcm ni boleh x.....?
ni bukan barang mainan...

ini betul-betul kena serius....














kamu..kamu semua...
sekarang aku sudah merasakan tidakk selamat di daerah kampar..
sejak berita kehilangan mudak 3 serangkai yang baru shj berumur...ting.DUA.














mereka ni...
apelah nasib mereka skrang...
tlg jgn bg mak ayah kamu semua risau boleh x....?
huhuhu..apetah lagi area sini memang byk mamat foreigner yang tidak diiktiraf..
order je nak dr ngra mana..bangla,indon..siames..
mcm kite plak foreigner,,.mereka penduduk tetap.














dulu aku cukup tidak suke tinggal kt k.l....sebab musabab nya aku merasakan tidak selamat walau dimana2..
now.daerah aku sendiri pon belum tentu lgi..
hanya berbekal kan doa & niat tnpa mengkhianati org ln shj..
agar kite semua mendapat perlindungan dari YANG MAHA ESA.










dalam kerisauan juga...
aku tetap ingin menyatakan keseronokan beraya di kg




masih dapat duet raya!huhuhooorayy!







hasil: jengjengjengggggjeng!





deposit raya:

$1 x 9=$9
$ 5 x 2= $10



status updated:

sudah abisss.

















tahun depan ada hati simpan impian nak dapat yang ni...lalalalala:P


eventhough....


























aku
merasakan nikmat
SYUKUR!!


**ALHAMDULILLAH**







p/s: hari tu dapat cuti sehari sebab sehari je apply dr s/u...
menyesal tak apply seminggu ..direct cuti 1 m'sia.

Sep 8, 2010

MOOD: menanti keputusan!




bila ye kertas color hijau tu nk sampai kt tgn gue...
^_^..... mood: mendebarkan....





gdanggdanggdang....






jeng..jeng...jeng....




hari khamis...tak mungkin!.
sebab beliau coti dah time tu..





J.A.D.I








Hari ni jugak mesti tahu KEPUTUSAN PERCUTIAN AKU!:)







TOLONG Jgn bagi keputusan yang mengecewakan...





katakan TIDAKKK! TIDAKKKKK! TIDAKKKKKK!







Sep 7, 2010

lagi sekali topik cuti...


sayu hati... sayu sekali...
mengenang nasib...
gua tak bercutii..

sgt sayu sekali..
lagi sekali......




ni la dia... hari ni hari selasa..
esok rabu..
lusa khamis..
tulat jumaat...
tonggeng... memang cuti hari minggu..
yang tu xde mslah..





yang menjadi sebak di hati aku ni...
rabu n khamis...
sume staff depart. aku....
BERCUTI!




Argh... aku nk buat ape kt ofis..
nak suruh jadi tugu majlis kot...
haha..:D




cuti lepas raye...
sudah apply...
hari isnin shj pon jd la...
aku mmg mengharap sgt ni...
mudah2 an s/u senang hati
nak menurun..
hehe..
bukan menurun mcm bomoh....
menurun kan tandatgn nye...
huh! sgt berharga tu...





AKU AMAT MENGHARAP NI!

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign