Aimaan Ahmad: November 2012

Nov 8, 2012

Power of Humbleness


Assalamualaikum.

Ada satu malam, saya tak dapat nak tidur dengan nyenyak. Ku pusing kanan, ku pusing kiri, puas ku terlentang, kepala tetap jugak berpusing. Terlalu banyak fikir barangkali. Sebelum tidur main phone, bangun tidur pon gagau phone. Dah nak gagau apa lagi! >;) hehe


Belek youtube kot lebih syiok! Kali ni nak tambah info celik hati reset minda. Guna tagline feberet Sis    Aimaan, siapa lagi kalau bukan mentor & motivator peribadi Prof Dr Muhaya. I love her so much! I put on earphone to my ear, breath deeply and start to play an awesome video. Saya dengar 3 kali. Sebab suka sangat motivasi hati macam ni. Inilah cara nak remind balik pada diri kita, "DOWN TO EARTH".



Find youtube video below, if you guy wanna hear too! =) Awesome. Dan sesiapa yang suka mendengar kebaikan, bermakna dia celik hati. Pasti akan mula me"reset" minda.




Korang dah dengar?! Belum dengar?! Not this time?! It's okay. I wanna share with you some point that we all can implement to our life(To me too). As human being, our heart will touch with someone heart. That's mean when know someone,treat them the way we want to be treated. For example, teachers. Teacher profession is a noble profession. Students will remember smart teacher or kind teacher?  This possibility goes to kind teacher, because it is simple. Kind teacher will treat student with love too. Everyday, when enter to the class, just do simple question by showing your love & care. " Hello student, have you taken your breakfast yet?"


Then, one heart would be touched by another heart.

In our life, we must looking with what the values that they have,rather than what achievement that they had achieved. Equality to everyone.


Semua insan sukakan kebaikan, untuk mendapat kebaikan.Ia perlukan perubahan. Kita boleh melihat pada diri kita di mana perlu di perbaiki untuk kebaikan kita dan orang sekeliling kita. Apabila bangun tidur, fikiran kita terus aktif berfikir, apa kebaikan kita nak bagi kepada orang hari ini? Apabila kita fikir apa kita nak orang bagi pada kita, di situ ada tabiat kedekut tanpa kita sedar. Lakukan kebaikan, insya Allah ada kebaikan yang mendatang. Hanya dengan mencari redha Allah.


Role model : " They do not do what we tell them to do, they will do what they see we do". Ini terutamanya ibubapa, guru, pendidik, abg kakak.  Tunjukkan benda baik2, hindarkan pergaduhan. Amalkan kedamaian. Happy kannn mcm tu. =)



Amalan yang boleh di amalkan :
** Gunakan perkataan yang baik2.
** Sentiasa melihat kecantikan pada orang.
** Sentiasa memberi penghargaan.
** Mulakan kerjasama macam wonder pet.
** Showing your love, dear!
** Take good action.
** Think good thought


Haaa. Dah puas membaca resepi motivasi hati, Jom reset minda kita semua. " Let's be learner! Not be blamer." Sebagai insan yang hidup dalam rahmat Allah ini, tidak cukup untuk kita amal ibadah sahaja. Tanpa membuat kebaikan kepada orang lain.  Rahmat Allah memang banyak dan tak terbalas dengan amal ibadah. Tanamkan rasa bersyukur dalam diri. Berhenti merungut kan senang. Cukup lah bercakap, Ini tak cukup. Itu tak cukup. Yang mana ada pada gaji kita, fikir banyak mana lagi aku boleh bagi kepada orang yang lebih susah hidupnya.  Yakin kan Allah sentiasa ada di sisi kita. (^_^)


Ini sekadar perkongsian apa yang saya dengar, peringatan untuk diri saya juga.


Thank for reading this entry!





Nov 6, 2012

Travel : Hatyai, Thailand

Assalamualaikum. Andai satu hari 10 entri, meesti bagi sepoloh kali salamlah. Sebab saya nak mendoakan kesejahteraan anda semua! Berani cakap 10 entri satu hari,sedangkan setahun satu entri pon. Menggagau sis Aimaan nak sentuh keyboard. haha!


Travelogue Hatnyai Thailand dah bersawang. Kenapa saya cakap mcm tu? All is about a year ago.kehkehkeh. Long time ago, still fresh in my mind. So why not we share kannn. =) To those who really love travelling, who only choose travel as buang stress. Now this is one of economy budget travel.  Welcome to Hatnyai. awwwwwuuuuuuuu.  acacah travel guide!


So well, why it is economy saving? Just only cost you RM 250, hotel,food enjoyful included. 3 days 2night. Are you agreed this is quite cheap? Okay! Sis Aimaan going there with my mum, cousin and my brother. We enter  Malaysia and Thailand boarder by bus. Once you enter Thailand, haha I tengah jawab semasa chop di Imegresen. Taksedar kau ! 1 minit rm 1o renggit melayang. So then, reminding yourself. Focus okay! 


Once reach Hatnyai, our travel guide straight away bring us to our hotel, which QI Hotel. The hotel is like shoplot ,but don't easy assume they are messy, unsystematic. Qi Hotel has provide good facilities such as elavator, filter, queen bed, aircond and the location in the middle of Hatnyai Town. Because of very satisfied with the low cost hotel, I'm asking to the concierge people. How much per room per day which have 2 queen bed? 500 bath! rm 50 only! So bole stay dalam 4 org satu bilik. okay kannnn! =)



Agenda pertama, mestilah money exchange. Most of money exchange shop,  will put a lot of bunga mangga yang di kelip2 dengan duit just to attract and inform tourist. " WE ARE MONEY EXCHANGER" haha!  Very simple to account , RM 1 equal to 10 bath.  RM100 EQUAL to 1000 bath. Wow! You got TEN THOUSAND BATH! Haha. Bersepah duit, sampai pening lalat jugak. Terus rasa kaya. Untuk hari pertama, memang pening sikit nak saving sebab rasa kaya sesaat. (^_^)


Creative! Bunga Mangga!

Hatnyai Town! Nestle malaysia di thailandkan. =)

That kereta sapu! They called it tut tut tut. Because of the honk is sound tuttuttut. Enjoy naik tuttut. Rasa macam miss world. Nak je aku melambai2 kat orang kampung!

Nora Plaza. Tempat nak borong2,shopping murah. Tapi  I want to remind u guys. Bargain serendah yang boleh. Sebab mereka memang suka margin besar. Kalau orang malas fikir, ambil dan bayar. Untung besar lah mereka. Tempat pelanconggg =)



I can't remember what the name of this place? such hot market. Orang jual2 atas sampan2. Macam2 makanan unik samapai tak berani nak makan. Mereka suka pakai tudung, just to get more volume of sale. Most of tourist is islam religion. They trick us. Beware! =)  All comment regarding other product, quite good and beautiful. I bought myself  stainless steel bracelet. Still in good condition till now.

A spice of life (^_^)

snap toilet spell. For emergency purpose. They cant speak english very well , in addition their dialect  not easy to understand. 

Dinner! Our travel guide has provide very good service, the best food. For every meal. 


In front of QI Hotel. Tengah tunggu tut tut.  Sightseeing pasar malam. 





 Hari ketiga,  rindu Malaysia dah!  I'm wearing purple blouse, bought there cost 180 bath. 

The best thing found out :
 ** Seafood, Tomyam, Icecream, Airkelapa laut at Sarila Island.
** Shopping barang murah. You can find good quality as well at lower price.
** Economy travel

Remind:
** Beware while going for shopping. 
** Don't scare to bargain. Their voice high, as long you get what you want.
** Once you bargain, mean you wanna buy. They will force you to buy.
** Keep your money properly.  

HAPPY HOLIDAY!




Thank for reading this entry!

Business Tanpa Modal


Assalamualaikum. Hello semua! Apa habaq?! Blogku, aku rindu. Ecewahhhhh. Remind me during I'm studying at UM , I had frequently update my blog.  Dapat coolblog pon sodap*

Btw, my post today just wanna to share to all people, Doing business without capital. Its work! But you have to consistent and patience. Usually, cabaran modal ini dilalui oleh mereka yang suka sangat pada perniagaan tetapi tiada modal, atau mereka yang ingin menambah duit makan gaji, atau student. There are many of ways you can implement once you had to chose what you wanna do.

Okay! Sis Aimaan la senang kannn, Sis Aimaan hanya nak bagi tips, kerana saya pon masih dalam proses pembelajaran. Yang mana boleh di ambil sbg ilmu, terimalah dengan ikhlas.

Tips pertama , dropshipping memang sesuai untuk anda dapatkan duit sampingan sebagai modal permulaan. Program dropship ni bermaksud anda akan mendapatkan order dari pelanggan, dan menghantar order kepada supplier, dan supplier akan poskan barang itu tadi. Dengan kata lain, komisen untung atas anginlah. =) Contohnya, kamu ingin menjual lotion kurus.Hanya perlu menggunakan beberapa medium marketing bagi mendapatkan order, untuk masa kini kegilaan orang menjual. Semua pakat pos di facebook bukan. Atau anda guna sahaja marketing word of mouth. Untuk mendapat volumeof sale yang laju, kuatkan marketing anda dan ambil dropship produk permintaan sekarang. Jika kamu mendapat komisen rm 10 bagi setiap order, dan minimum daily order 10 unit, bermakna rm 100 sudah menjadi untung bersih sebagai simpanan anda.
Happy kann macam tu.


Tips kedua, gunakan ilmu di dada untuk kegunaan ramai. Senang sahaja, Jadilah guru tuisyen.
'' Apabila ilmu yang kamu ada, kemudian dikongsi kepada yang lain, kemudian ilmu itu masih di turun temurunkan." Masya Allah, banyaknya pencen kubur, saham akhirat. Okay! Caranya, sebagai student univ la contohnya. Cari tuisyen agent bagi memudahkan kamu mendapat student. atau kamu iklankan sendiri dgn membuat pamplet , dan hantar ke rumah2. Kebiasaannya anda akan di bayar rm 20 untuk 1 subjek dalam 1 jam. Masih tanpa menggunakan modalkan. (^_^)


Tips ketiga, saya perhatikan ramai rakyat Malaysia sekarang yang memerlukan pembantu rumah. Sebab mereka bekerjaya, tetapi mereka juga kekurangan wang untuk membayar pembantu rumah yang hampir rm5000 hanya bayaran permulaan yang perlu di bayar kepada agent. Belum lagi gaji bulanan maid. Okay, akan tetapi mereka takda masa untuk kemaskan rumah. Terdapat ramai orang yang boleh membuat kerja part time,jadi dengan cara anda mendapatkan pelanggan meminta rumah di kemaskan dan mencari pekerja2 part time. Anda bole dapat komisen untuk setiap rumah RM 10 kan. Kebiasaannya, tuan rumah akan membayar rm 100 untuk mengemas, membasuh baju. Boleh di lakukan ketika weekend. Dari mana saya dapat teknik ini, semasa saya belajar dulu, ada segelintir kawan saya yang mendapatkan wang sampingan seperti ini.


Jadi, ilmu yang saya ada. Hanya ingin di kongsi kan. Anda boleh bekerja tetap, dan memulakan cara mendapatkan modal. Idea banyakkannnn. Cuma tak sabar nak buat sahaja, langkah terbaik. Mulakan sedikit demi sedikit.  Saya berkongsi ini atas sebab pengalaman juga. Fast action is good, don't delay.


Sama seperti peserta balapan, siapa cepat , dialah JUARA!

Jika tidak keberatan, sudi sudi lah melawat website saya www.skipthebeat.net


Thank for reading this entry!

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign