Aimaan Ahmad: Pengalaman belajar resepi mooncake

Dec 13, 2016

Pengalaman belajar resepi mooncake

Assalamualaikum , Hye !

Allahuakbar ! Syukur alhamdulillah peluang belajar bakery kali ini amat sis hargai sebabnya , sis baru sahaja terfikir nak mengkaji pasal bagaimana mereka membuat mooncake , sekali apa taw ? apa taw ? Ada insan mulia belanja sis course belajar dengan Puan Ida dari Ida Bakery bagaimana resepi sebetolnya membuat mooncake . Alhamdulillah  rezeki dari Allah swt .


Minggu lepas jadual sis sangat penuh dengan aktiviti , sempat lena pun sudah rasa sangat lega . So hamba Allah merangkap ibu angkat sis dari Brunei tiba di Malaysia , sis pasti mesti bergegas ke Kuala Lumpur untuk berjumpa kerana sudah almost setahun tidak ketemu . Sangat merindui sama satu lain bagai kuku dan isi nya .


Sehari sebelum kelas mooncake , sis temankan mereka ke MAHA seharian untuk jumpa beberapa kawan bisnes yang join MAHA dan meninjau apa peluang yang boleh kami ceburi . Alhamdulillah seharian di sana , walaupun panas terik , tetapi kami dapat parking yang berdekatan dan mudah ke entrance . Sempat juga kami meronda keseluruh kawasan MAHA kecuali kebun kebun . Tak larat dah nak kesana . Lagi pun bukan bidang kami buat masa ini  mungkin akan datang :)


Tiba hari kelas mooncake , jika di Kuala Lumpur janji jam 9 pagi belom tentu anggaran untuk kita sampai ke tempat tu boleh ngam ngam 9 pagi . Kami memang sudah di Kl pon ,tetapi terpaksa juga sampai lewat di Ida Bakery . Lebih kurang jam 10 pagi , kami tiba dan terus memulakan proses pembelajaran kelas mooncake secara personal .


Weh ! segan pulak dgn Puan Ida sebab sis ni kurang ilmu bakery , walau macamana pun mesti redah lah kalau tak tahu . Kelas di mulakan dengan membaca resepi , i mean go through resepi dahulu . Then baru dgn praktikal .


Sis ni tak suka belajar sambil stress, elok sahaja mula kelas . Mulalah perangai kami berdua mengacau each other, bila time sis pulak gunakan hand mixer , nahhhh berterabur terus semua tepung . (orang tak biasa , buat cool je la ) . Padahal malu nak sorok muka bawah meja dah . :P


Actually kenapa penting kita belajar sesuatu dengan orang berilmu aka cikgu yang expert dalam bidang , sebab proses pembelajaran akan lebih cepat dan efisien , less failure . At least ada tempat rujukan dgn individu lebih berpengalaman . Jika baca melalui buku resepi ni , pasti sis tak tahu teknik yang mudah untuk membentuk mooncake . apatah lagi menekap mooncake .






Sis bersama Puan Ida 


Tengok mooncake sis buat tu , ada dua jenis warna . Itu yang membezakan filling , dua dua jenis filling saya suka . Yang warna brown tu jenis bake . Yang colorful tu jenis frozen .

Dua dua sedap ( masuk bakul angkat sendiri ler ) haha :)




Sis recommend sesiapa yang mahu belajar mooncakes , boleh datang belajar dengan IDA BAKERY .





Proses belajar hanya mengambil masa dalam 2 jam  , masa tu saya tengok jam , ''eh cepatnya dah habis , siap masak dan frozen ". Dengan masa yang singkat , sis rasa banyak ilmu di ajar dan kami sangat excited menulis segala tips. Penting taw tips yang kita tak jangka jadi ni . 



Sekarang sis mempersembahkan mooncakes bake egg yolk , ohh so yummy ! So teknik meletakkan egg yolk di center filling  mooncake tu  kalau tak tahu buat , memang tersandar je la kat dinding . Syukur ! Mana la tahu nanti sis nak bertunang , sis gigih menggentel mooncakes sebagai door gift . haaaa panjang panjang kan rsa sedap ini pada orang lain . Cantik dan exclusive untuk tetamu. Pasti mereka akan suka . 

Akhirnya habis pon kelas mooncake ! Belajar dahulu , buat sendiri kat rumah belom tahu :D

No comments:

Post a Comment

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign