Aimaan Ahmad: Ladang sebegini menjadi impian aku sejak kecik molek.

Aug 4, 2011

Ladang sebegini menjadi impian aku sejak kecik molek.

Hang pi la tang mana pon.Ntah kenapa la jauh nun dlm hati aku ni ada minat benda tradisional kekampungan.Senang cerita jadi Petani Moden & Glamor. Perlu sekali tuh nak glamor. Untunggggglahhh..



Dari den kocik, sampai la ni.Waduh waduh. Balik-balik ladang penternakan juga aku belek-belek. Bila online je, menatang ni menjadi pilihan. Ini impian aku masa kecil lagi. Tak caya tanya mak sedara aku, pakcik sedara aku. Dulu-dulu kalau depa tanya, besar nanti nak jadi apa. Dengan muka seposen aku jawab, " Nak ada ladang sendiri lerrrrr." oish.. Ladang apa tu hang nak?? ( dorang ni orang kedah hulu, tempat jin bertendang) " Ladang lembu, kambing, kuda, ayam" em! Anak mak ni suka binatang mcm ni. Bagi aku merekalah yang comel.



Aku faham selalu orang suka binatang yang comel, gebu, boleh cium molot lagi macam kucing parsi, arnab, flower horn etc. Tapi ada je orang cium molot dgn kambing.ahha, itu apa kes! siryes aku tak faham. Apakan daya, aku suka binatang yang aku bulehhhh nak hambat mereka dr belakang.



Bawa kayu, jerkah2 masuk ladang. peace! Nak kata ayah aku bagi pendedahan sejak kecil, tak jugak rasanya. Tapi time balik kampung kt Baling. Aku kecik-kecik dulu, aku selalu teman sepupu aku duk ligan kambing. Mungkin kot time tu aku terpupuk. ok merepek!



Perghhh.awak buleh tengok tak betapa damainya tgk kehijauan macam ini. * Berangan



Rumah ladang untuk rehat. Maybe aku & keluarga suatu hr nanti. Pekerja pon boleh join sekali. * tak perlu nak hantar surat resign awal sgt la Indonesian



Ini macam messy pulak rumah ladang mcm ni. Taknak ler! Nak moden lagi sikit.
* Nak demand pulok sekmek nih. Tapak pon takde lagi. kepochi sungguh



waaaa.Anak-anak comel. ahha. Yerla. Macam ni la aku. Datang melawat ladang. Bagi dorang ni makan. Dorang ni pandai kenal tuan taw. Tu yang best.Nampak je tuan sampai. Lembu ni terus "moooooooo.."



Tengok! Dorang buat kenduri aqiqah.Haha. Makan kenyang2.Nanti dah kena sembelih,takde chance dah nak makan best cam gini. * kambing tu buat grrrrrr kt aku(tipu!)



Ada sheep ni mcm kt arab2. Tu yang syiokkkk!! Jadi pengembala la aku.



Mereka ni loving. Kalau Tuan datang, pandai menyendeng2. Siap naik duk atas riba. Mengalahkan manusia! Aku selalu melawat ladang orang lain sebelum ni. Siap kena menyusukan lagi kambing ni. Memang treat mcm manusia.



Time makan. Mereka tak de puasa ok!


Mesti busuk! Tapi busuk duit kot. Takpe =) Aiman Tak Kisah.


Sekilas pemandangan jauh untuk ladang impian aku. Tengah kompol kompol duet la der. =) Saya layan ayam dulu. This will be next mission ya!

Thanks for reading this entry!






4 comments:

  1. yup syok tau ada ladang ladang nie..nanti dah bersara boleh berehat rehat kat sana :)

    ReplyDelete
  2. nantoi syafiqah pon mai skali.lepaking sini.=)

    ReplyDelete
  3. beb....ayat jin bertendang tue xleh blah,slow2 skit ayt tue..;)..umh ak tue kt kedah......mcm nie lah jom kita plan buka ladang sesama....haha blh la sama2 mnjana pendaptn......ak suka mnt tue.....rindu bg kmbg mnm susu mcm dlu2.....^_^
    amacam?mau?

    ReplyDelete

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign