Aimaan Ahmad: Tangga kegagalan apabila anda berputus asa

Nov 12, 2014

Tangga kegagalan apabila anda berputus asa


" Nak berhenti mendaki tangga kecil kecil ni lah."
" Lagi 3 anak tangga saja tu."


" Saya betul betul sudah putus, nak buat benda lain pulak lah."
" Tak menyesal ke? ."


" Aku minat buat business yang ni pulak, tengok best friend aku skrg dah berjaya dah."





Okay. Turun tangga ke anak tangga pertama semula, dan position your brand balik semula. Cari tribe you balik. Cari mentor you balik. Cari modal balik.


Ini cheq nak habaq mai. Jangan kalut nak varities nak godek sumber kewangan dgn buat business sgala mak nenek. Hat yang ada pun hang tak bulih handle.
Bina swot analysis your current business. Takdak mentor, p carik!

Apabila dah duk atas tangga atas, rasa tak gayat. Haaaa lompat anak tangga yang lain pulak. Baru syiok masa tu. Nak renyeh pun smpai telinga. Bukan jalan kerut2 kerisauan.

Putus asa tu tak bagus.

Contoh aaa. Last time ada orang buka gerai nasi lemak depan kedai cheq. Hari pertama ni aimaan p rasa. Sedap ke dak? Sekali sedap menggila. Finger licking good. Ciplak tagline orang lain. Then depa meniaga ada lah dalam bape kerat je mai. Nega malam, lampu bulb x pasang, inikan nak mengharap chandelier. Takda der. Depa meniaga dua hari ja, cheq yang frust. Takdapat makan nasi lemak depa.


Ruginya.


Best tak buat customer menangis sebab tak dapat produk hangpa? Best ke idak? Ishk.

#tipsaimaan

No comments:

Post a Comment

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign