Aimaan Ahmad: Kriteria memilih Omega 3 yang berkualiti

Sep 2, 2017

Kriteria memilih Omega 3 yang berkualiti


Ramai telah ketahui kebaikan omega 3 , dari sumber internet mahupun menghadiri kelas nutrisi . Tetapi kita tidak pun di perjelaskan kriteria yang penting ketika memilih omega 3 berkualiti sebelum membuat keputusan membeli .

Aiman kongsikan dalam posting blog kali ini untuk kongsi serba sedikit apa yang saya ketahui .  Omega 3 salah satu supplemen yang diperlukan seluruh peringkat umur dari bayi sehingga orang tua . 

Rugilah jika kita langsung tak ambil tahu bagaimana cara memilih omega 3 . 

Saya mula mengambil omega 3 sudah 3 tahun lebih , yang mana saya memang akui kebaikan pengambilan omega 3 . Rata rata pengguna yang consume akan merasai kesan positif malahan supplemen omega 3 sangat membantu mereka dalam urusan kerja seharian seperti belajar, membaca , berfikir , menulis dan mencari idea . 

Kerana atas asbab penambahan omega 3 yang kita consume dapat meningkatkan daya pemikiran kita .

Selepas makan tengahari , saya cuba ambil omega 3 cosway setiap hari dan day by day , I can feel the result . Then I started mengkaji apa dia kriteria omega 3 ni . Why why whyyyy I can type my story in blog and sharing in my Instagram @missaimaan dengan lancar . No distraction at all .



KRITERIA MEMILIH OMEGA 3 BERKUALITI YANG KORANG PERLU KETAHUI :


Syarikat pengeluar yang berkualiti 


Tidak semua syarikat adalah sama . Korang kena buat sedikit kajian syarikat pengeluar berkualiti dan mempunyai sejarah mengeluarkan omega 3 berkualiti . Seperti cosway , kita telah pun berada dalam industri more than 37 years since 1979 . 


Ketulenan & Keselamatan 

Penyulingan molekul - Proses meletakkan minyak ikan dalam vacuum membolehkan ia didihkan pada suhu yang rendah untuk melindunginya dari rosak . Produk omega 3 kita mengandungi Pronova Pure TM fish oil . Pronova Pure TM is a trademark of BASF , a global leader in omega 3 fatty acids .


Ikan kecil atau ikan besar ?

Ikan besar secara teorinya berada di permukaan lautan dan memakan ikan kecil lebih banyak . Pengumpulan toksin logam berat dari pada ikan kecil menyebabkan minyak ikan juga mengandungi logam berat yang banyak . Jadi pastikan omega 3 yang kita ambil daripada ikan kecil yang berada di dasar lautan lebih baik daripada ikan besar . 


Tinggi kandungan DHA & EPA 

Nota penting untuk pengguna consume supplemen omega 3 . Ketika memilih omega 3 , sila tengok pada kotak nutrition fact yang tertulis di packaging . Berapakah kuantiti dha & epa ? Berapa total mg untuk satu soft gel .
Contohnya omega 3 cosway : DHA 360mg & EPA 240mg 



Dijual berterusan 


Pastikan omega 3 yang kita beli boleh di beli lagi . Janganlah this month kita consume , tiba tiba nak restock bulan depan sudah tidak dikeluarkan lagi .Bukan sebab di upgrade , tetapi syarikat yang menjual sukar di temui . 


Berbaloi dengan harga 

Nak tahu harga satu botol omega 3 mahal atau murah ? Tengok pada kandungan EPA & DHA . Jika sesetengah orang suka mengomel yang produk dia beli kat luar lebih murah , minta dia lihat kandungan ya . Actually bukanlah mahal , tetapi harga yang berbaloi untuk di consume berterusan . Korang tahu berapa harga sebotol omega 3 cosway ? Terkandung 50 softgel .. Harganya kurang dari RM 100 taw . 


Alhamdulillah , finally dapatkan saya kongsi info penting tentang cara memilih omega 3 . Lepas ni jangan terlepas pandang ya bila hendak buat keputusan di farmasi atau drug store , tak pun piyem sahaja saya terus . Omega 3 penting untuk setiap peringkat umur terutama individu yang sedang belajar , sedang membesar atau orang tua yang semakin hilang ingatan . Jom hadiahkan pada mereka supplemen terbaik . Otak sihat , badan sihat , duit jimat !


Thank you for reading !


No comments:

Post a Comment

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign