Aimaan Ahmad: Tips menurunkan berat badan

Dec 18, 2015

Tips menurunkan berat badan

" Ohhh ! its cliché. Terlalu banyak teknik sudah saya amalkan, tapi berat aku masih macam itu jugak!"
 
" Malasnya nak jogging setiap hari"
 
" Mampukah aku berhenti makan nasi, aku Asian okay, tambahan aku orang Malaysia"
 
 
 
Sis akui banyak teknik dan tip yang dikongsikan di luar sana cara bagaimana menurunkan berat badan secara bersendiri, dalam masa seminggu dan tanpa melakukan sebarang senaman. Perlu di sedari bahawa mahu menurunkan berat badan bukanlah semudah menelan abc, mahupun mengunyah chachos sambil menonton Karipap Strawbery Movie yang di lakonkan oleh Zizan Razak.
 
Sejujurnya melakukan senaman secara konsisten mampu membantu anda menurunkan berat badan dengan lebih efektif. Tambahan pula jagalah permakanan harian iaitu dengan mengurangkan karbohidrat dan gula dalam makanan. Pastikan anda menggantikan makanan protein agar kuantiti kalori yang di telan berkurangan dari sebelum ini.
 
 
Anda jangan nak gelabah buaya, terlalu stress lalu mengambil pil penurunan berat badan yang herba-lah, tanpa ada sebarang kelulusan kkm atau kita Malaysian lebih mengutamakan halalan toyyiban. Salah satu sebab masalah berat badan yang naik mendadak ini oleh, permakanan yang tidak teratur dan langsung tidak melakukan senaman. Mana tidaknya, zaman kesibukan memenuhi keperluan harian dengan berkerja dan pulang ke sarang waktu lewat kerana perjalanan yang jauh. Begitu banyak faktor menyebabkan peningkatan berat badan.
 
 
Ok! Sekarang kita di sini untuk membantu bagaimana anda boleh mengaplikasikan tips penurunan berat badan tanpa meninggalkan nasi, tanpa perlu senaman secara konsisten, masih boleh bekerja seperti biasa.
 
 
5 Tips Menurunkan Berat Badan
 
1. Mulakan minum air minuman dan lebih baik alkaline water dalam 3000ml setiap hari. Pastikan minum air pada waktu yang sesuai. Jangan pula kau habiskan 3000ml dalam satu malam , tak bagus untuk ginjal. Minum secara konsisten dan teratur dari siang hari ke malam hari.
 
2. Mencipta jadual pembakaran lemak dengan melakukan senaman. Mungkin seminggu sekali dengan menghadiri kegiatan zumba, aerobic atau berjoging. Seronok juga di kesempatan menurunkan berat badan, ambil peluang mengajak ahli keluarga untuk bersukan sekaligus dapat mengeratkan silaturrahim adik beradik/ suami isteri.
 
3. Memilih makanan lebih berkhasiat dan kurangkan minyak seperti makanan bergoreng terutamanya. Anda boleh mula berjinak jinak mencari resepi kukusan, grill dan rebusan. Mungkin ia menjadi menu pilihan keluarga selepas ini. Sebagai individu yang ingin menurunkan berat badan, disiplin itu satu perkara. Makanan yang baru nak cuba ini, dressing-lah comel comel, pasti membuka selera sekampung :)
 
4. Gantikan makanan yang berkalori rendah. Jadual makanan kita terdapat banyak timing, sarapan, minum pagi, makan tengahari, minum petang, makan malam, supper lagi! Mak aih.... kau rasa jika makanan yang di makan pada setiap waktu itu semuanya berkhasiat ke? Pasti bercampur campur malah amat sukar untuk kita memilih. Sis gantikan makanan yang rendah kalori dan cadangan sis adalah wholefood nutrition.
 
Wholefood Nutrition adalah makanan pengganti semulajadi yang berkalori rendah mampun menggantikan makanan sarapan dan makan malam anda tanpa membuatkan anda rasa lapar. Hebat kan ! Selama ini sarapan pagi makan nasi lemak + teh tarik. Anggaran 500+ kalori. Belum membakar lagi kalori, sudah tambah lagi nasi briani + ayam rempah. Jadi sis cadangkan sarapan dan makan malam sahaja dengan wholefood nutrition. Ia mengandungi lebih 50 jenis buahan , sayuran, cendawan, bijiran dan hidupan laut sebagai makanan sel seisi keluarga tanpa anda rasa was was tentang proses pembesaran anak anak dan proses penghadaman.
 
 
 
 

 Uih! Boleh di ambil seisi keluarga. Anak sekolah, ibu yang mahu diet, ayah yang maintain kacak, nenek dan atuk yang sukar menelan makanan. Inilah satu satunya cara membantu mereka kekal hidup sihat dan bahagia dengan tubuh yang cergas.
 
 

 
5.  Tidur yang cukup membuatkan proses pembaharuan sel badan berjalan dengan lancer. Setiap orang memerlukan tidur sekurangnya 8 jam setiap bagi tubuh badan membaik pulih dan mengumpulkan tenaga untuk di gunakan keesokan hari. Jadi, mulakan tidur yang cukup.




Belum cukup puas kalau kita dalam proses penurunan berat badan, tanpa melakukan timbangan setiap hari. Bagaimana perasaan teruja itu mahu bergolak dalam jiwa kalau kita nak timbang pon segan. Maksudnya tidak mengawal progress.  Body Analysis Scale yang sis tunjukkan di bawah ini adalah terbaik bagi sis. Kerana ia mampu memberi jawapan pantas berapa berat air, kalori , bmi, jenis tubuh sis. Berpuas hati menggunakan body analysis scale ini.
 
 
Sis simpan satu di rumah. Letak betul betul di laluan ke dapur. Bila hati berniat untuk makan, maka terpaksa jeling pada penimbang badan. " Kau duduk diam sana! ", jalan terus ke dapur tanpa rasa bersalah. hahahhahahhahaha.

 
 
 
 
 
Walaupun ia penimbang badan berkaca, tak kira berat badan berapa kg pun. Ia masih boleh menampung anda. Jangan risau-lah! Ingat masa sis ada demo di kedai sis, pelanggan sis berat dalam 100 kg plus. Muka dia ketakutan nak pijak body analysis scale ini. Sis ketawa kemain lagi. Masa itu sis yakin je ia takkan pecah. Rupanya ia betul tak pecah. Now sis pakai body analysis scale ini more than 1.5 years already. Masih maintain berfungsi malah tiada langsung keretakan pada kaca. Best best !
 
 
Khidmat konsultansi percuma, servis terbaik dan penghantaran pantas InshaAllah. Ini janji sis buat pelanggan yang tidak pernah putus asa mencari solusi menurunkan berat badan. Semua orang boleh termasuk anda! :) Salam!
 
Konsultansi dan pertanyaan produk I  +6018-571.3858 / email : nurul.aiman@live.com
 
 
 


1 comment:

  1. Wholefood Nutrition let you get over 50 raw foods in as close to their natural and living state as possible. It's maintaining closest to the natural state of total nutrients and phytochemicals present, even the delicate and fragile enzymes. Read more at:
    http://kidbuxblog.com/the-amazing-benefits-of-nn-wholefood-nutrition/

    ReplyDelete

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign