Aimaan Ahmad: Sakit ulu hati atau masalah ketidakhadaman

Dec 18, 2015

Sakit ulu hati atau masalah ketidakhadaman


Masih segar dalam ingatan sis ketika melepak di rumah sewa zaman mula sis mendapat kerja di Subang Jaya. Zaman itu kami tak kisah makan jam berapa pun, kawan sis bujang apatah lagi sis juga membujang. Laaa jangan nak ungkit lagi , kawan sis jauh lebih advance dalam bab menyediakan sarapan pagi. Skill memasaknya been polished since ada husband dan a cutest baby. Jadi dia tiada lagi kembung perut. Kau ingat bayi sahaja ada kembung perut, orang dewasa juga mengalaminya jika tidak menjaga permakanan.
 
 
Pada hujung minggu, taklah terkejar kejar terlewat bangun. Hey! Hari ini masa untuk tidoq lama dan berehat sampai hilang lenguh badan. Atau jadi bertambah lenguh akibat over-tidur.:P Kawan sis sediakan breakfast sekaligus termasuk lunch, kami makan brunch pada jam 12 tengahari.  Rasa berasid ke tidak usus masa itu. Kesian perut mengecut kelaparan.
 
 
Apabila makan lewat hinggakan perut kosong, seseorang mudah mengalami gastrik atau lebih dekat dengan kita iaitu sakit ulu hati. Ia kerap berlaku kebiasaannya ketika perut kosong waktu lewat malam atau awal pagi. Tahap kepedihan pesakit yang mengalami sakit ulu hati ini berbeza, ada yang rasa sedikit sahaja. Ada yang sakit begitu kritikal sampai berguling guling. Biasanya mereka akan terus memakan sesuatu seperti minum susu dan sebagainya.


Masa sis alami gastrik di awal pagi, sis akan terasa mual dan terjeluak ( keluar sendawa kecil besar besar besarrrr dan puas ). Ketika itu sis akan minum banyak sangat air putih, supaya perut terasa lega. Adakala pada tahap teruk, pesakit yang alami gastrik akan membuang air besar dalam bentuk cecair. Ingat ! 70 % air dalam badan akan hilang setelah membuat pelaburan besar dalam tandas. Pastikan anda minum banyak air masak setiap hari.
 
 
Merujuk pada blog klik4sihat, penyakit peptik ulser adalah sekumpulan penyakit yang disebabkan oleh asid di dalam sistem penghadaman perut. Ia merangkumi penyakit ‘Duodenal ulser’, ‘Gastric ulser’ dan ‘Refluks Oesophagitis’.
 
Ia berpunca daripada asid yang merosakkan dinding perut. Sebahagian daripada pesakit gastrik ini mempunyai kuman ‘Helicobacter pylori’ dalam perut mereka, yang bertindak melemahkan ketahanan dinding perut daripada ancaman asid.
 
Komplikasi yang mungkin berlaku kepada pesakit peptik ulser atau gastrik termasuklah pendarahan, kebocoran dinding perut dan stenosis iaitu perut sumbat. Semua komplikasi ini dikategorikan sebagai teruk dan boleh mengancam nyawa.
 
 
Bagaimana menghilangkan rasa sakit ulu hati dan masalah ketidakhadaman?
 
Pernah dengar tak Japanese Plum Ball? Ia adalah buah ume ( plum Jepun ) yang merupakan keperluan setiap keluarga di Jepun. Ia juga di kenali " Blue Diamond of Fruits " aka Buah Permata Biru.
 
 
Japanese Plum Balls di jual dalam bentuk tablet tanpa pengawet , pengikat , pewarna dan perisa.
 
Kawan sis alami gastrik satu hari, ingat cerita sis kami makan brunch. Masa itu dia sakit perut dan tak boleh duduk dengan aman. Kami mengetahui kebaikan Japanese Plum Balls dan sentiasa mengamalkan pengambilannya. Ternyata ia berkesan dan membantu sis  dan kawan meneruskan rutin harian.
Apakah kebaikan Japanese Plum Balls Plus?
  • Mengurangkan masalah penghadaman - sakit gastrik, sakit perut, ketidakhadaman dan gas berlebihan
  • Melegakan kembung perut
  • Melegakan keracunan makanan - cirit birit dan muntah
  • Mengurangkan 'panas badan' atau ketidakhadaman disebabkan oleh terlebih makan durian, rambutan, nangka serta makanan goreng dan pedas
 
Untuk pengetahuan , Japanese Plum Balls bersifat alkali yang mana ia mampu meneutralkan ph dalam badan. Badan kita dalam tahap asid yang tidak sesuai menyebabkan berlakunya masalah seperti di atas. Setelah pengambilan Japanese Plum Balls, tindak balas dan keberkesanan dapat di rasai dalam beberapa minit sahaja. Alhamdulillah ia membantu memudahkan urusan harian.
 
 
Bagi sis, Japanese Plum Balls wajib ada setiap sebotol dalam setiap rumah. Kandungannya 150 tablets boleh di ambil dalam tempoh yang lama, ibarat emergency vegetable supplement buat sekeluarga.
 
 
Jika anda ada sebarang pertanyaan dan perkongsian, boleh hubungi sis terus dengan whatsapp ke +6018-571.3858. InshaAllah, servis baik, penghantaran cepat dan khidmat konsultansi di berikan. Salam !
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign