Aimaan Ahmad: Kelebihan Dan Rahsia Madu Acacia

Dec 22, 2017

Kelebihan Dan Rahsia Madu Acacia


Hye , Assalamualaikum (T_T)

Saya lihat ramai orang keliru tentang madu , dan hari ini saya nak kongsi tentang madu acacia . Kebiasaannya kita lebih mengenali madu kelulut dan madu tualang. Tetapi kali ini , meh saya cerita sedikit mengenai madu acacia . Sebenarnya madu acacia antara madu terbaik di dunia dan khasiatnya menyamai dengan madu kelulut dan madu tualang .


Madu ? Sejenis cairan manis yang dihisap lebah dari pelbagai jenis nektar bunga dan di masukkan ke dalam perut lebah . Kemudian ia di proses oleh lebah menjadi madu melalui proses enzim yang menghasilkan sejenis gula dipanggil glucose dan fruktose.

Madu kaya dengan vitamin A, B , C dan asid folik .Madu juga mempunyai sifat antibiotik semulajadi dan enzime katalase mampu mematikan bakteria . Madu juga berfungsi sebagai anti oksidan pada tubuh badan kita .
Rata rata penganut agama Islam yakin dengan khasiat madu sebagai sumber pengubat penyakit yang dialami kita . 


" .....dari perutnya ( lebah ) itu keluarnya minuman ( madu ) yang bermacam macam warna , didalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan manusia ..". -Surah Lebah , Ayat 67  Dari Ibn Abbas dari Rasulullah SAW .: " Kesembuhan dari penyakit itu dengan melakukan tiga hal ; berbekam , minum madu dan dibakar denagn besi panas. Tetapi aku melarang umatku membakar dengan besi panas itu ". HR Shahih Bukhari .Madu Acacia Cosway 100 % organik dan  madu asli daripada Acacia Mangium Rainforest Tree dari Borneo. Produk madu acacia cosway tiada bahan kimia dan ia di packing dengan suhu yang rendah bagi mengekalkan tahap warna dan rasa madu tersebut . Madu ini mungkin akan crystallize, tetapi ia tidak akan mengubah kualiti . Jika terjadi begitu , biarkan pada air panas.


Madu Acacia ini juga mengandungi vitamin , minerals, enzymes , dan prebiotik. 


Antara kelebihan mengambil madu yang boleh dirasai :


  • Membantu melindungi badan daripada bakteria jahat
  • Menguatkan sistem imunisasi
  • Mengekalkan tahap kesihatan sistem penghadaman dan pernafasan
  • Membantu meningkatkan tenaga
  • Memudahkan proses detoksifikasiNo artificial flavouring, sweeteners, colouring or preservatives. No antibiotic residues, pesticide restidues, heavy metals and microbiological contamination.

Madu Acacia Cosway terjamin halal Malaysia dan kita juga mendapat pengiktirafan organik produk . Ternyata anda tak perlu lagi risau mencari produk madu asli melain membeli sahaja dari Cosway . Jika mahu beli secara online juga boleh , dapatkan no tel di bawah dan terus whatsapp admin ya ! :)

Macam Aiman suka campurkan madu dalam smoothie minum sarapan pagi , semata nak mengekalkan tahap tenaga berkerja sepanjang hari. Kadangkala urusan kerja tu sana sini , Aiman amat perlukan something to drink that can give energy to me . 


So saya buat la smoothie . But this time , saya tak kongsikan lagi resepi . Next posting blog ya ! Tunggu update saya . 
No comments:

Post a Comment

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign